Til hovedinnhold
SniktittGoogle Daydream View

Sniktitt: Daydream View

Googles første VR-briller var av papp. Dette er noe helt annet

Eirik Helland Urke, Tek.no

Daydream er Google og Androids nye VR-satsing, egentlig en hel plattform av løsninger lansert på Google IO i mai. Den setter egne standarder for både VR-brillene og mobilene som skal puttes inni, og er en integrert del av Android. Det betyr at vi kan forvente både kompatible mobiltelefoner og VR-briller fra andre aktører enn Google i tiden framover.

Daydream VR
Eirik Helland Urke, Tek.no

Men det er altså Google selv som lanserer de første produktene, med Google Pixel og Daydream View. Vi fikk prøve løsningen i London på lanseringskvelden.

Daydream View vs Gear VR

Det er naturlig å sammenligne Daydream View med Samsung Gear VR, som også er en relativt påkostet VR-brille for mobilen. Der Gear VR kun passer med Samsungs toppmodeller, skal Daydream etter hvert passe med en rekke Android-mobiler. Men fra dag 1 er det bare Pixel som er fullt ut kompatibel. Det er verdt å merke seg at Facebook eier Oculus, som igjen står bak Gear VR sammen med Samsung. Denne VR-kampen står altså mellom gigantene Facebook og Google.

Nytt design

Det er grenser for hvor forskjellige VR-briller kan se ut med dagens valgte teknologi, men Google har definitivt gått i en annen retning enn Gear VR. Der sistnevnte har gått for hvit og mørk plast, har Google hentet inn klesdesignere for å få den rette looken på brillene.

Resultatet er et tøypreget utseende, som er klart mer stuevennlig enn konkurrenten. Den skal også være 30 prosent lettere, og mangler toppstroppen over hodet som Samsung bruker. Tilpasningen av brillen gikk ganske greit da vi prøvde, og ifølge Google skal den være godt tilpasset brillebrukere. Vi synes det er lett å regulere hvor stramt brillen skal sitte på, men registrerte også at andre savnet toppstroppen for perfekt tilpasning og støtte.

For øvrig synes vi Daydream VR av utseende ligner ganske mye på norske Moviemask, som også har gått for et lignende design på sine briller. Døm selv: Mener 2D er det nye 3D.

VR-modus

Mobiltelefonen går rett i VR-modus når den settes inn i Daydream View, slik at den viser ett bilde for hvert øye. Dermed får man en VR-effekt med 3D.

Eirik Helland Urke, Tek.no

Vi opplevde at det var litt styrete å får riktig utgangssynsvinkel hver gang brillene skulle prøves, og i motsetning til Gear VR hadde vi også en ekstern kontroller som måtte kalibreres og få kontakt via bluetooth. Dette får vi anta blir lettere etter hvert. Håndkontrollen ligner litt på det man får med mer avanserte briller som Oculus Rift og HTC Vive, men mangler de avanserte romsensorene.

Kontrolleren merker når du beveger og vrir på den, men ikke når du beveger den rundt i rommet. Det tar litt tid å venne seg til, og er helt klart en stor begrensning i forhold til HTC Vive og Oculus Rift. Og det skulle for så vidt bare mangle. Gear VR har bare en navigasjonsplate på siden av brillen, så Daydream View har tross alt mer avanserte muligheter.

Apper

Eirik Helland Urke, Tek.no

Vel inne i Daydream-VR befinner vi oss inne i et tegneserieaktig landskap, der et utvalg apper popper opp. Vi fikk sett på en Youtube 360-video, en avansert Harry Potter-opplevelse og en VR-tilpasset utgave av Google Street View.

Det er tydelig at Google har gjort en god tilpasningsjobb med Pixel, for vi opplever at sensorene henger godt med i svingene og gir et tydelig bilde selv med mye bevegelse. 360/VR-video ser meget bra ut i Youtube-appen, og kontrolleren gir nye muligheter i Street View og ikke minst i Harry Potter-opplevelsen der den ble til en tryllestav vi kunne svinge med.

Med kontrolleren har nok Daydream View en stor fordel framfor Gear VR når det kommer til spill og opplevelser. Så får vi se hvordan konkurransen tilspisser seg videre.

Dette har bare så vidt startet.

Lanseres snart

Google Daydream View kommer i salg fra november, til en pris på 79 dollar (rundt 630 kroner). Dette gjelder i utgangspunktet bare USA, og vi fikk aldri noe svar på når brillene vil komme til Norge, og hva prisen i så fall vil bli.

Den samme usikkerheten gjaldt Googles nye toppmobiler:
Vi fikk prøve Google Pixel XL - mobilen som angivelig har «verdens beste mobilkamera»

annonse