SniktittApple Mac Pro

Den sprøeste Mac-demonstrasjonen noensinne

Nye Mac Pro er for ekstremt krevende brukere.

SAN JOSE (TEK) Mac Pro har endelig blitt ny. Fem år etter at Apple slapp den svarte sylindriske saken som av både fans og andre gjerne blir omtalt som søppelbøtta. Og den nye Mac Proen er en retur til gamle jaktmarker.

Vi snakker ikke lenger om en superintegrert designsak med vekt som antyder høyere tetthet på innholdet enn bly. I stedet er det et tross alt forholdsvis ordinært kabinett med modulære deler i. Ordinære, utskiftbare deler.

At det er mye her som er hyllevare betyr på ingen måte at vi snakker billige komponenter. Alt dette er hentet rett fra øverste hylle, og en del av maskinvaren du plasserer komponentene inn i er Apples mer eller mindre sære egenutviklede løsninger.

Les mer om spesifikasjonene i nye Mac Pro her »

Dette er altså ikke noen folkevogn av en datamaskin, samme hvor mye Apple har gått tilbake til design basert på løskomponenter. Og det bar virkelig demonstrasjonen vi fikk etter lansering preg av.

Første punkt i demonstrasjonen var denne mannen, som fargegraderte 8K-video på direkten. Han slapp å vente på at maskinen tygget seg gjennom videoen med de nye innstillingene. De nye fargeendringene ble umiddelbart lagt til mens maskinen spilte av videoen.

Han jobbet med to samtidige varianter av Apples nye skjermer. Og han la også flere lag med fargegraderinger og vignettering oppå videoen uten at maskinen syntes å ha behov for en pust i bakken.

Svært mange hadde møtt opp for å ta en titt på de nye skjermene og Mac Pro-maskinene.

Dette er en skjermfot til 1000 dollar, eller i underkant av 10 000 kroner. Ganske vilt. På toppen ser du Apples nye og proprietære magnetfeste for selve skjermen, som skal gjøre det enkelt å ta den av og på, i tilfelle du vil frakte den et sted.

Det er også litt pussig av Apple å vise frem bare skjermfoten alene. Forklaringen fikk vi imidlertid etter hvert.

Flere av bordene ble nemlig brukt til å vise frem innmaten i både datamaskinen og de nye skjermene ved hjelp av AR-funksjoner på en iPad. Beveg deg rundt foten eller omrisset av kassen, og se hva som bor på innsiden.

Maskinene var koblet til med flere samtidige 10-gigabittilkoblinger for rask flytting av video mellom nettverkslagringen, seg selv og andre maskiner i arbeidsflyten.

Her var dét maskinene snakket med. Et skap fullt av nettverkslagring koblet til på 30-gigabittilkoblinger. I samme skap var det en beskjeden gjeng Mac Minier som var koblet sammen for å ta seg av omkoding av videoen til bruk på de mange iPad Pro-ene i nettverket. Hørte vi «billig stue-PC»?

Video- og lydjobbingen som ble vist frem på Mac Pro var det imidlertid maskinen selv som tok seg av. Og skulle det mot formodning bli varmt har den tre vifter som dekker hele fronten og kan flytte store mengder luft til tilsvarende hull på baksiden av maskinen. Den skal være så godt som stillegående når den ikke jobber hardt.

Ingen Apple-demonstrasjon er komplett uten en industrirobot som automatisk knipser bilder rundt ulike gjenstander på et grønt podie. Her bedriver de fanging av bevegelser og effektmakeri.

Å redigere lydstrømmer fra miksebord eller komponere dem sammen i applikasjoner som Logic Pro er et partytriks Apple har brukt noen ganger før. Jeg har sett dem demonstrere dette også med MacBook Pro som har fått hjelp fra eksterne kabinetter. Den gang hentet de inn profesjonelle lydfolk som kunne vise frem. Og de nevnte også at de hadde klart seg uten den eksterne hjelpen for alt unntatt den mest krevende miksingen.

Derfor ble jeg litt skeptisk da de snakket om å slå sammen et par orkestre og litt perkusjon under demonstrasjonen fra WWDC-scenen. Men så begynte de å snakke om 500 og opp til 1000 lydstrømmer. Det krever ... en smule mer. Og lydmiks var selvsagt også en del av det de viste frem i demoområdet etterpå - her fra sluttmiksen av allerede komponert lyd.

De nye Pro Display XDR-skjermene kan vise 1000 NIT lysstyrke kontinuerlig. Til sammenlikning kan enkelte andre skjermer vise inntil 1000 NIT i korte perioder - og svært mange skjermer kan ikke engang det. Apple skal ha fått til dette ved å gjøre hele skjermkabinettet til en kjøleribbe for de kraftige diodene. Dermed kan skjermene vise inntil 1600 NIT i korte perioder. De er skamdyre, men etter alt å dømme en generasjon eller to foran omtrent alt av sammenlignbart (forbruker)utstyr på markedet i dag.

Bildet var også helt utsøkt, der det ble vist frem ved siden av ganske heftige HDR-TV-er. Skarpere og mer gnistrende sol gjennom en sebra-man har jeg faktisk aldri sett før.

Naturligvis dukket også sjefen selv opp for å ta en titt på den drøye utstillingen. Utstyret som var satt ut, med nettverk, roboter, kamera, utallige Mac Proer og en hel renderfarm av nye Mac Minier beløp seg antakeligvis til mange millioner kroner. Og området det var satt ut på var ikke større enn en stor leilighet til sammen.

Nye Mac Pro og Display Pro XDR kommer i salg til høsten og ventes å koste rundt 60 000 kroner stykket. For skjermen utgjør den avanserte foten alene rundt 10 000 av disse hardt ervervede kronene. Men så tyder alt på at dette er verktøy utenom det vanlige for folk med jobber eller hobbyer helt utenom normalen. Skal du bare ha en løs Mac kan du faktisk komme svært langt også med en ny Mac Mini, selv om den slett ikke er billig lenger den heller.

Plutselig la jeg merke til én av Apple-representantene som jeg har snakket med på flere tidligere lanseringer, og benyttet sjansen til å stille et gnagende spørsmål.

– Det største spørsmålet jeg har om denne er egentlig dette; den forrige Mac Proen varte i fem år, uten nevneverdige oppdateringer. Kjøper du en Mac til 60 000 i 2019 er faren stor for at den vil trenge noen oppgraderinger i 2022. Vil det modulære designen hjelpe på det?

– Vi snakker aldri om fremtidige oppdateringer, men du treffer spikeren på hodet. Dette er en maskin som er laget for at brukeren selv kan tilpasse og oppgradere den, forklarer han.

Reise og opphold i forbindelse med turen til San Jose er betalt av Tek.no.

Les også
Apples sjefdesigner slutter - her er de mest legendariske produktene
annonse