Til hovedinnhold

Sony Ericsson C905

C905 er en feiting med mye teknologi. (Alle foto: Einar Eriksen)
Tastene er gode å skrive på.
Det er kameraet som er hovedattraksjonen i C905.
Kameraet har ansiktsgjenkjenning, geotagging og ekte blits.
Kameralinsen er godt beskyttet bak et deksel.
Den lyssterke skjermen vise klare og naturtro farger.
Bildegalleriet ligner på det vi finner i for eksempel Sony Ericsson K850i.
På høyresiden av telefonen finner du en rekke snarveistaster som blant annet gir enkel tilgang til kameraets mange funksjoner.

Sony Ericsson lanserte to nye telefoner på tirsdag, noe som var færre enn forventet. En trøst kan være at en av de to mobilene er blant de mest spennende vi har sett på en stund.

C905 er den nyeste telefonen i Sony Ericssons Cybershot-serie, som består av kameratelefoner.

Skyvedesign

C905 har nedskyvbart tastatur. Tastene er litt opphøyde, slik at det er lett å skrive tekstmeldinger eller annet fort.

Det skal nevnes at C905 er en ganske stor mobil, med bortimot 2 centimeters tykkelse på sitt tykkeste, og en vekt på 136 gram. Bredden er på markante fem centimeter, mens høyden i sammenslått modus er det eneste som ikke er spesielt overdimensjonert i forhold til mobiler flest.

Skjermen måler 2,4 tommer, og er altså bare et lite hakk under det vi finner på den vanlige versjonen av Nokia N95. Oppløsningen er 240 x 320 piksler, noe som gjør at du får et skarpt bilde. Skjermen viser klare og fine farger.

Utenpå skjermen er det et slags mineralglass, som gjør at den ikke er så utsatt for riper.

Heftig kamera

Når vi holder C905 i hendene, merker vi fort at kameraet har blitt vektlagt høyt av produsenten. Mobilen buler ut og er ekstra tykk akkurat der kameraet sitter, noe som gir plass til bedre optikk og større kamerabrikke.

Det er optikken og kamerabrikken i mobilkameraene som har vært flaskehalsen i mobilverdenen i lang tid. Rene fysiske lover gjør at du ikke får gode bilder så lenge kameraet er fysisk lite, noe det gjerne må være i en mobiltelefon. Det kan derfor være positivt at den nye mobilen har et kamera som er nokså stort.

Bildeoppløsningen er opp til 8,1 megapiksler, noe som utvilsomt bør holde for de aller fleste. En Xenon-blits er også på plass, i stedet for det tradisjonelle fotolyset. En slik blits gir kraftigere lys til bildene. Med i esken til C905 får du et minnekort på 2 GB slik at du får god plass til å lagre bildene dine.

Vi fikk dessverre ikke prøvd ut bildekvaliteten på grunn av at vi satt i mørke lokaler. Dette skal vi selvsagt gå nærmere inn på når vi får C905 inn til test.

Finner ansiktene

Kameraet kan også detektere ansikter og fokusere på de automatisk. Når du flytter søkeren rundt i et lokale med mange mennesker hopper fokuspunktet fra ansikt til ansikt, slik at de rette områdene i bildet blir skarpe. Dette synes vi fungerte svært bra i praksis, og funksjonen gjør det mye enklere å ta bilder av mennesker.

Et stort problem med mobilkameraer har vært for dårlig dynamisk omfang. Det betyr at de lyse eller mørke områdene i bildet mister detaljer og fargenyanser, fordi kameraet har for få trinn mellom mørkt og lyst. Et klassisk eksempelen er en lys himmel som blir helt hvit når du tar landskapsbilder.

Dette problemet har Sony Ericsson tatt tak i ved å gi C905 en funksjon som automatisk toner ned de lyse områdene og får frem detaljene og nyansene, så vel som å gi de mørkere områdene mer kunstig lys. Da vi prøvde C905 fikk vi dessverre ikke prøvd dette ut skikkelig på grunn av lokalet.

Det skal også ha blitt enklere å dele bildene dine med andre, enten over Bluetooth, trådløst nettverk - eller du kan se bildene rett på TV-skjermen ved hjelp av DLNA, som gjør at det hele skjer trådløst dersom TV-en din støtter det eller du kjøper en DLNA-enhet som ekstrautstyr.

Sony Ericsson lanserte også en VGA-kabel for C905, som gjør at du kan koble mobilen til TV-en eller en PC-skjerm.

Telefonen har innebygget GPS.

GPS innebygget

C905 har også fått GPS innebygget, noe som også taler til kameraets fordel. Når du tar bilder kan nemlig mobilen finne ut nøyaktig hvor du befinner deg, slik at du etterpå kan se hvor bildet ble tatt.

GPS er selvsagt hendig når du skal finne frem. Om du kjøper C905 får du med en tre måneders lisens på Wayfinder, som gjør at mobilen kan vise deg vei enten du er til fots eller bak rattet. I tillegg er Google Maps forhåndsinstallert slik at du ser hvor du er på et detaljrikt kart.

C905 har ikke bare vanlig GPS, men AGPS. Det gjør at den tar mobilnettet til hjelp for å finne posisjonen din raskere.

Rask internett

Internetthastighetene i C905 er av de bedre. Her får du HSDPA (super-3G) med høyeste hastighet, hele 7,2 Mbps. Det er denne hastigheten både Telenor og Netcom har planer om å begynne å bygge ut sine mobilnett til. I tillegg støtter C902i Edge, slik at du kan surfe videre også der 3G-dekningen ikke strekker til.

I tillegg har telefonen blitt utstyrt med Wi-fi, slik at du kan koble deg til trådløse nettverk der det er tilgjengelig.

Telefonen kommer i butikkene i løpet av årets siste kvartal, og forhåpentligvis i tide til julehandelen. Sony Ericsson venter at prisen vil havne omtrent på samme nivå som K850i da den kom på markedet, noe som betyr rett over 4000 kroner.

annonse