Til hovedinnhold

Lanserer robotklipper som ikke bruker GPS eller kanttråd

Ser og skjønner hvor den skal kjøre selv.

Ole Henrik Johansen, Tek.no

Las Vegas/Tek.no: Det er ingen grenser for hva du kan finne på årets teknologi-messe i Las Vegas. Den amerikansk-kinesiske produsenten Worx er på plass med sin helt nye robotklipper Landroid Vison – som hverken trenger kanttråd eller styres av GPS.

Du leste riktig. Påstanden til produsenten er at du bare trenger å vise roboten hvor den har ladestasjonen sin, så skal den klare resten selv. Det eneste den trenger er å vises hvor den eventuelt kan krysse en vei eller annet om du skal ha klippet to ulike områder.

Og kanskje enda bedre: Ifølge Worx-representant vi snakket med kommer den nye maskinen til Norge i løpet av våren.

Bruker kamera for å se hvor den skal klippe

Normalt må du legge en kanttråd for å avgrense området klipperen skal holde seg innenfor. Med mindre du har en maskin fra Segway, som kan bruke GPS-signaler i steder for å orientere seg hvor den er.

Worx Landroid Vision fungerer på en annen måte. Den har nemlig et kamera i front som ifølge produsenten skal være nok til at den skal forstå hvordan den skal navigere seg rundt. Ombord i maskinen er også kraftig maskinvare og et såkalt nevralt nettverk som skal få maskinen til å selv skjønne hvor den kan kjøre eller ikke.

Kameraet sitter plassert under et utbygg i fronten av maskinen, og har Full HD-oppløsning. Skulle det blir mørkt så vil den i tillegg ha to kraftige lys på hver side slik maskinen ikke skal ha noen problemer med å se også etter mørkets frembrudd. Det skal i teorien bety at små dyr skal bli oppdaget av maskinen, slik at den kan kjøre om natten om det er et behov.

Vi får vite at du ikke trenger gjøre noen videre installasjon annet enn å la maskinen få vite hvor ladestasjonen er plassert. Utenom det så skal den altså selv klare å se hva som er plen og andre hindringer og selv skjønne hvor den skal kjøre eller ikke.

Har du to ulike gressplener som er delt med for eksempel en vei mellom, kan du gi maskinen beskjed om hvor den kan krysse ved å sette ned RFID-merkinger. En på hver side av veien.

På spørsmål om klippetid på maskinen så får vi ikke vite dette nøyaktig, annet enn at maskinen skal bruke den samme Power Share-pakken som også passer i andre batteridrevne enheter fra selskapet.

Ladestasjonen må naturligvis ha strømtilkobling, og skal kunne snakke sammen med det trådløse nettverket i huset ditt. Da kan den samtidig kjøre oppdateringer av maskinen over dette nettet, samt at du også skal kunne styre maskinen via en egen app. Hvorvidt det betyr at maskinen krever Wifi-tilkobling under hele turen vet vi ikke, for dette kan nok i så fall være et problem for deg med skikkelig stor hage.

Kvikk i oppfatningen

Vi blir stående og se på maskinen som kjører innenfor en liten hage som er satt opp på messen. På gresset ligger det ulike hindre som en pinnsvinbamse, en hageslange, en ball og en hundebamse. Det er også en stripe med heller og grus som skiller plenen i to deler.

Og vi blir ganske imponert over hvor kvikk maskinen virker å oppdage hindringer foran seg. De ulike hindrene blir flyttet nå og da av en person fra selskapet, som samtidig steller seg i veien for maskinen. Og den stopper raskt og tar en annen rute. Ved flere anledninger så kjøre den også tett forbi de ulike hindringene, men få millimeter klaring, så den har åpenbart god kontroll på hvor maskinen er.

Maskinen er for ordens skyld en slags trehjuling, med to store hjul på hver side i fronten, og et mindre hjul i bakkant. Vi fikk ta og føle litt på maskinen, og den virker ganske så solid bygget. Så dette blir en spennende maskin å se nærmere på når vi forhåpentligvis får den inn til test senere i år.

Prisene for det norske markedet vet vi ikke, men vi får oppgitt de amerikanske.

Maskinen kommer med tre ulike kapasiteter, der den minste takler opp mot 1000 m² plen, mens mellommodellen takler 2000 m² og toppmodellen hele 4000 m² Den billigste modellen ligger da på 2400 dollar, eller om lag 24 000 kroner, mens mellomstørrelsen oppgis til 2600 dollar, eller cirka 26 000 kroner og toppmodellen koster 3000 dollar. Eller cirka 30 000 kroner om du vil.

annonse