Til hovedinnhold

Samsung F300 "Ultra Music"

(Klikk for større bilde)

(Amobil/3GSM) Samsungs nye musikktelefon F300 gjorde Europa-debut på 3GSM-messen. Telefonen går inn i Samsungs Ultra-serie med tynne mobiler, som skal få selskapet på offensiven og gi bedre salgstall.

Et pent ytre selger ikke alene, og et minimum av funksjoner er nødvendig for at norske mobilbrukere skal åpne lommeboken. Førsteinntrykket av F300 er at det ikke skal bli noe problem.

For F300 er ikke bare en helt ordinær telefon med fokus på musikk, tvert om det motsatte. Telefonen har to fremsider - en for vanlige telefonfunksjoner, en annen for musikk, video og annet av media. Samsung selv kaller konseptet Dual Face, og har brukt designkonseptet på flere av sine F-telefoner.

Liten skjerm, store taster
På telefonsiden av telefonen ligger tastaturet samt en liten skjerm med en oppløsning på 176 x 65 punkter. Denne kan vise to linjer med tekst, én rad med nummer eller en menyrad. Med andre ord er skjermen langt mindre enn den i vanlige telefoner, og er ikke beregnet på bildevisning eller annet som krever en stor skjerm.

Den lille skjermen gir god plass til store tall- og menytaster. Dermed er telefonen en drøm å bruke om du skriver mange meldinger siden du slipper å klistre fingrene opp i hverandre for hver sms du skriver. Tastene er forøvrig også svært behagelige med en overflate av mykplast.

Det kan være plagsomt å ikke se mer enn to linjer tekst i en melding av gangen, men irriterer heller ikke nevneverdig, og å ha menyen på én rad fungerer bra. Skjermen er også såpass skarp og lyssterk at du til enhver tid ser hva den viser, noe som er viktig, og da forsvinner en del av problemene den lille skjermen kunne medføre.

(Klikk for stor størrelse)

Stor skjerm, ingen taster
Hvis du ønsker å høre på musikk, eller se på bilder eller film, må du bruke storskjermen på andre siden av telefonen. Når du har snudd telefonen rundt, må du også trykke på en egen knapp på toppen av telefonen for å få strøm på skjermen.

Under storskjermen har du ingen talltaster. I stedet får du tilgang til et sett med trykkfølsomme medietaster som gjør det lett å surfe gjennom musikksamlingen eller spole gjennom videoklipp.

Siden F300 fokuserer mest på musikk, er det musikkspilleren som står i fokus. Og her har Samsung virkelig gjort en ekstrem oppussing. Mens selskapets mp3-telefoner før ikke engang kunne spille av musikk i bakgrunnen, kan Samsungs nye spiller vise både artist- og albumnavn i tillegg til albumbilde og annen informasjon. Du kan også justere lydbåndet og skru volumet opp og ned på venstresiden av telefonen.

Samsung har i tillegg gitt F300 MTP-støtte. Dette innebærer at telefonen kan koble seg opp mot Windows Media Player på datamaskinen din og synkronisere spillelister, oversikt over sist spilte sanger osv. Forsterkeren som sitter i F300 er forøvrig levert av Bang&Olufsen, noe som for enkelte nok vil være et sterkt kvalitetsargument.

Den store skjermen blir ikke utnyttet særlig godt når du spiller musikk, siden spilleren kun benytter 1/3 av skjermen. Men så snart du skrur på videospilleren kommer den 2,4 tommer store skjermen til sin fulle rett. Videoklipp blir både oversiktlige og detaljerte, og det blir da nesten synd at Samsung har valgt en oppløsning på "kun" 176 x 220 punkter.

(Alle bilder: Simen Willgohs)

Eksklusivt design
Det er uvanlig å skrive om Samsung uten å nevne designen. For selv om det er media og Dual Face som er det heteste og nyeste med F300, har telefonen en design som man slett ikke skal skjemmes over.

I likhet med andre Ultra-telefoner har F300 definitivt vært på slankeren, og har en tykkelse på minimale 0,94 cm. De øvrige målene er ikke like imponerende. Da er det heller vekten på 78 gram som burde tilsi at F300 er et naturlig valg for de motebevisste.

Kommer til våren

I følge Samsung skal F300 være klar for norske butikkhyller i april, og få en veiledende pris på saftige 3800 kroner. Men til gjengjeld får du en telefon som, etter førsteinntrykket, går iPod og designtelefoner en god gang.

annonse