Tek.no

Sniktitt

Bang & Olufsens Serenata

Serenata er en stor telefon.
Silje Gomnæs
2 Okt 2007 20:07
Serenata står av seg selv.
Dette er hovedmenyen til Serenatas telefondel.
Slik slår du telefonnummer med Serenata.

(Amobil/Berlin): I går lanserte Bang & Olufsen og Samsung den nye mobiltelefonen
Serenata. Dette er den andre mobiltelefon de to selskapene lager sammen. Vi fikk noen minutter med selskapets svindyre øyesten.

Det finnes ikke tvil om at Serenata er en telefon for deg som liker uvanlig design.

En stor telefon

Det første som slo oss da vi fikk Serenata mellom hendene, var hvor stor den er. Telefonens mål på 11 x 6,3 x 2,0 centimeter gjør den til litt av en plugg, som i tillegg veier 136 gram.

I likhet med selskapenes forrige samarbeid, er skjermen plassert nederst på telefonen. For å styre telefonens funksjoner bruker du tommelen på navigasjonshjulet over skjermen, som fungerer både som hjul og taster.

Designet er overraskende enkelt å bruke, og du venner deg fort til å bruke fingrene på toppen av telefonen.

Skjermen er trykkfølsom og kvadratisk, og har en oppløsning på 240 x 240 piksler. I følge Bang & Olufsen selv, skyldes den utradisjonelle størrelsen at CD-omslagene skal fylle skjermen perfekt når du blar i musikken på telefonen.

Skjermen er ikke den skarpeste vi har sett, men den duger sikkert hvis det eneste du skal se på skjermen er CD-omslag.

Skjermen eller hjulet?

Menyene styrer du både via navigeringshjulet og den trykkfølsomme skjermen. I begynnelsen var det litt vanskelig å forstå når man skulle bruke skjermen og når man skulle bruke klikkhjulet, men etter noen minutter sitter dette godt i fingrene.

Bortsett fra navigasjonshjulet og et lite felt under skjermen, er Serenata kledd i sort gummi; et smart designtrekk som gjør at telefonen ikke sklir ut av hendene når du bruker den.

Bakpå telefonen finner du et eget stativ som du kan vippe ut slik at telefonen kan stå på bordet av seg selv. Dette er praktisk når du skal bruke mobiltelefonen som høyttaler. For det vil du.

Gromlyd

Lyden i telefonens høyttalere er nemlig fantastisk god. Spørsmålet er om du egentlig kan forvente noe mindre for 11 000 kroner. Telefonen har fått Bang & Olufsens egen forsterkerteknologi, ICEpower, innebygget, og det merkes. Med Serenata på bordet kan du stregt tatt bare kaste minianlegget ditt.

Bå baksiden av Serenata sitter telefonens høyttaler. Denne skyver du opp når du hører på musikk eller prater i telefonen.

Blått og rødt

Menyene til Serenata er delt inn i blått og rødt, hvor blått er menyene for telefonfunksjonene og rødt er fargen for telefonens musikkfunksjoner.

Hovedmenyen for telefonfunksjonene er helt annerledes enn på andre mobiltelefoner. Her finner du ingen ikoner. I stedet kan du velge mellom "Mobilsvar", "Ring nummer" og "Bluetooth", for å nevne noe. Telefonen har altså ikke vanlige funksjonene du forventer å finne på en mobil i dag, som kalkulator og egne programmer.

Det du derimot har, er en sprettoppmeny i telefonens hvilemodus, hvor du kan legge de tre telefonfunksjonene du bruker mest, som for eksempel ny SMS og vekkerklokke.

SMS-prøvelse

Å skrive SMS med Serenata er en prøvelse for tålmodigheten, selv om telefonen støtter ordboksfunksjonen T9. Ved hjelp av navigeringshjulet må du rulle deg frem til hver bokstav. Bokstavene er samlet i grupper, akkurat slik som de er på et vanlig mobiltastatur.

Ulempen er at du må rulle deg frem til enden av bokstavrekka hver gang du skal ha mellomrom. Det er langt i fra umulig å skrive SMS med Serenata, men det går fortere med de fleste andre telefoner.

Menyenes røde musikkdel lar deg vise musikken etter et utall kriterier. Vi nevner i fleng: Artistnavn, sangnavn, sjanger og CD-omslag.

Serenata har 4 GB innebygget minne, noe som skulle holde lenge til de fleste. Det mener tydeligvis også Bang & Olufsen og Samsung, siden telefonen ikke har støtte for minnekort.

Noe kamera har telefonen ikke. I følge skaperne sto valget mellom høyttaleren og et eventuelt kamera på grunn av plassmangel.

Serenatas forgjenger var en teknologisk sinke lenge før den kom i salg. Det er ikke Serenata, som er utstyrt med både 3G og HSDPA.

Serenata er, som det meste annet av produkter fra Bang & Olufsen, for spesielt interesserte. Det er også prisen, som ligger på rundt 11 000 kroner. Velger du å kjøpe deg et eksemplar av Serenata, kjøper du ikke bare en mobiltelefon. Du kjøper et designprodukt og en musikkspiller med en meget god høyttaler. Bortsett fra HSDPA-støtten er ikke Serenata noen kjempe på teknologi- og funksjonsfronten, men du får da likevel utført basisfunksjoner som ringing og SMS.

Vi kommer tilbake med en grundig test av Serenata om kort tid.

Les også
- Disse telefonene burde aldri blitt laget
Les også
Bang & Olufsen og Samsung lanserer hodesett
Les også
Bang og Olufsen lager håndfri
annonse