Tek.no

Sniktitt

Nokia N81

30 Aug 2007 22:42

Mobilen har til en viss grad erstattet digitalkameraet, mp3-spilleren, GPS-en og lommekalkulatoren. Med N81 prøver Nokia å danke ut den bærbare spillkonsollen også.

N81 kommer i to versjoner: N81 8GB og bare N81. De to versjonene er prikk like, foruten at 8GB-versjonen har - som navnet tilsier - 8 GB lagringsplass. N81 har på sin side støtte for MicroSD, med medfølgende minnekort på 2GB. I denne sniktitten omtaler vi begge som én.

I første øyekast er det ikke noe spesielt med Nokias nye N81. Det ser ut som en ganske tykk skyvetelefon fra den finske produsenten, med en stor skjerm og en blank overflate.

Forøvrig virker telefonen ikke spesielt stor, men er likevel en ganske voksen klump som merkes i lomma.

Når du blir mer kjent med telefonen, merker du at det likevel ikke er en helt vanlig telefon du holder i hendene. Denne er nemlig skreddersydd for multimedia - både spill og musikk.

Det første som er nytt med telefonen, er Nokias nye multimediameny. Multimediamenyen gjør at du ved et tastetrykk får tilgang til alt av funksjoner som har med multimedia å gjøre.

I menyen blar du til høyre eller venstre, og får fortløpende opp lister for forskjellige emner. Listene består av den siste musikken du har hørt, de siste bildene du har tatt og så videre.

Hør på musikk og spill Fifa

Mobilsamtaler i dag er en liten del av det vi bruker mobiltelefonene i dag. Det har Nokia forstått, og har gjort N81 til en utmerket musikk- og spilltelefon.

Det skal ikke mye til for å kalles en musikktelefon i dag - og vi mener absolutt N81 smetter inn i kategorien. Telefonen har opptil 8 GB lagringsplass, og er utstyrt med standard hodesettutgang - 3,5 millimeters minijack. Lyden høres også i første omgang god ut, men noe håndfast uttalelse av den krever litt mer lytting enn vi har fått anledning til så langt. Forøvrig får N81 også støtte for Nokias nye musikkbutikk.

Spill er også et viktig tema for N81. Nokia har nylig lansert spillbutikken N-Gage Music Store, som gjør at du kan kjøpe spill, spille gratis demoer, lese nyheter og lignende - alt i samme program.

N81 er den telefonen fra Nokia som er mest skreddersydd for spill. Vi prøvde ut Fifa 2008 på telefonen, og er mektig imponerte. Her er grafikken heftig, og vi hadde problemer med å legge telefonen fra oss. Til tross for fantastisk grafikk, hakket heller ikke spillet mens vi prøvde det.

Andre spill som kan kjøpes er eksempelvis The Sims 2: Pets, Crash Bandicoot og Tiger Woods PGA Tour.

Når du spiller på N81, holder du telefonen i landskapsmodus slik at du får bredskjerm. Du styrer du med venstre tommel på navigasjonstasten, og den høyre tommelen har to knapper å trykke på ved sidene av høyttaleren. Dette gjør at telefonen føles som en bærbar spillkonsoll.

Ellers bør N81 også fungere godt til film, siden telefonen har en skjerm på 2,4 tommer og RealPlayer er forhåndsinstallert. Det er altså ingen tvil om at Nokia har laget en solid underholdningsmaskin.

Når vi er inne på multimedia, er det også naturlig å nevne kameraet - selv om det nesten ikke er verdt å nevne. Kameraet tar bilder i to megapikslers oppløsning, og er altså ikke noe Cybershot-killer.

Nokias unnskyldning er færre megapiksler gjør bildene lettere å dele med andre. Færre megapiksler gir en mindre filstørrelse som er lettere å overføre - enten du laster opp bildene eller sender de over Bluetooth.

Greit tastesett

Tastene i N81 fungerer i praksis veldig greit, selv om det ser flatt og lite opphevet ut. På kort tid lærte vi oss å skrive fort på tastaturet, og det at tastene er ganske fysisk store hjelper nok mye.

Navigasjonstastene og resten av tastene du finner på den øverste delen av telefonen, er derimot ikke like brukervennlige. Det er vanskelig for tommelen å definere hvor tastene ligger mens du trykker, fordi tastesettet er såpass flatt. Her har designen i for stor grad overkjørt brukervennligheten.

I tillegg er både den grønne og den røde tasten for smal og plassert så langt ut på siden av telefonen at begge er vanskelig å treffe uten å samtidig treffe andre taster.

Skyvemekanismen føles solid, og vi merket ingen nevnverdig slark eller knirking.

Smartsystem under panseret

Det er helt klart at spill og musikk er det viktigste i N81. Men det er også en fullblods smarttelefon. I N81 finner du nemlig et smart operativsystem - Series 60 i kjent Nokia-stil.

Systemet er verken mer eller mindre brukervennlig enn før, og vi setter pris på muligheten for å installere egne programmer, samt veksle mellom de. Dokumentleser følger også med, inklusive PDF-leser.

Av teknologier har N81 en liten mangel. Men for å først belyse det den faktisk har: Wi-Fi, 3G og firebånds GSM. Dermed kan du surfe i god hastighet, så vel som at du kan reise verden rundt uten å bekymre deg noe ekstra for om mobilen din støtter de utenlandske mobilnettene.

Men en treng ikke å være veldig kresen for å savne noe. Når du er på farten kan det være veldig greit med EDGE, som er bygget ut i hele Norge i motsetning til 3G, og som gir deg levelige internetthastigheter. Det er forøvrig merkelig at telefonen mangler EDGE, siden teknologien er noe Nokia har hatt som vane å ha i alle mobiler.

Av batterilevetid stiller N81 med fire timers taletid i GSM-nettet, eller tre timer i 3G-nettet. I hvilemodus er tallene 16 dager i GSM-nettet eller 17 dager i 3G-nettet.

Konklusjon

At Nokia N81 er et spennende produkt, finnes det ingen tvil om. Med svært gode muligheter for musikk og spill stiller telefonen som et skikkelig multimediaapparat. Og du blir neppe lei med det første, siden du kan handle både musikk og spill direkte fra mobilen.

Med et to megapikslers kamera, og mangel på EDGE er det likevel ikke snakk om fullkommenhet i mobilenes verden. I den fulle testen av telefonen vil vi gå nærmere inn på alle mobilens funksjoner.

Prisen på saken vil havne på rundt 3600 kroner for den billigste versjonen med 2 GB minne, og omtrent 4300 kroner om du vil ha 8 GB lagringsplass.

Under kan du se videoer av telefonen.

Les også
Her er super-3G-mobilene
Les også
Nå er Nokia N81 her
Les også
Se Nokias iPhone
Les også
Nokia N81 er her
Les også
Nokias enkleste GPS-telefon på vei
annonse