Android OS 3.0 Honeycomb

Allerede nå kan du kjøre Honeycomb virtuelt på PC-en din.

Android OS 3.0 Honeycomb har blitt vist fram, og utviklere har allerede tatt i bruk den nye utviklingsplattformen for å lage programmer til den nye versjonen.

Vi har installert utviklingsplattformen for ta en nærmere titt på Android 3.0. Her er det ingen tvil om at det aller meste er nytt.

Ekstra tilpasset nettbrett

En av de største nyhetene i Honeycomb er at systemet er ekstra godt tilpasset nettbrett - altså enheter med store skjermer.

Det er tydelig at det ikke lenger er nødvendig med fysiske berøringstaster på nye Android-enheter. I vår virtuelle Honeycomb-enhet er alt vi trenger av taster på det som vil være skjermen på et nettbrett eller i en mobiltelefon.

Nederst til venstre er det en tilbake-tast en hjem-tast og en tast som bringer opp snarveier til de sist brukte programmene. Øverst til høyre dukker det opp en valg-tast når flere valg er tilgjengelig. Det er denne vi kjenner som tasten med tre horisontale streker på vanlige Android-telefoner.

Nettleseren ser litt annerledes ut, men kan ikke brukes i vår virtuelle Android-enhet.

Fem startskjermer

Fem forskjellige startskjermer er på plass, og du kan veksle mellom disse på den kjente måten ved å dra fingeren horisontalt på skjermen.

Som vanlig i Android kan du plassere hva du måtte ønske av småprogrammer (widgets) eller snarveier her. Et pluss-tegn øverst til høyre lar deg legge til nye elementer på startskjermene. Trykker du på denne får du opp en horisontalt delt skjerm der innholdet du kan legge inn på starskjermene fins nederst mens de fem startskjermene er illustrert på øvre del av skjermen.

Når du skal legge til et ikon på en av startskjermene drar du ikonet opp til rett sted, og det zoomes automatisk inn på dette skrivebordsområdet slik at du kan plassere alt akkurat der du vil ha det.

Skal du fjerne et ikon fra en av skrivebordsområdene eller flytte på det, holder du bare på ikonet i et lite sekund og drar det dit du vil flytte det eller til søppelbøtta som dukker opp øverst til høyre.

I hovedmenyen kan du også holde over et ikon i et sekund, og du får opp de fem starrskjermene dine nederst. I tillegg kan du avinstallere ved å dra ikonet opp til søppelbøtta øverst til høyre.

I vår virtuelle Android-enhet kan vi dessverre ikke organisere hovedmenyen. Når vi prøver dette krasjer imidlertid enheten vår noen sekunder, så det kan likevel hende dette blir mulig i en ferdig versjon.

Nederst til høyre finner du klokkeslettet, og en større versjon spretter opp når du trykker på den. Ved siden av vises eventuelt en liten konvolutt dersom du har fått en tekstmelding eller e-post, og meldingen spretter opp i en liten snakkeboble om du trykker på symbolet.

Fine animasjoner

Alle bevegelsene er svært godt animert ved hjelp av lyseffekter i temaets farge. Tar du opp hovedmenyen forsvinner mesteparten av det blå lyset nedover, tar du opp klokken lyses det området av skjermen kraftig opp, og alt virker i det hele tatt veldig forseggjort. Trykker vi på noen av tastene nederst på skjermen lyser også disse opp i den samme blåfargen.

Innstillingsmenyen har nå blitt langt mer oversiktlig enn før for store skjermer. Her kommer det opp en kolonne der du velger kategori, og deretter kommer innstillingsmulighetene opp til høyre.

Ny e-postleser

Vi har gjentatte ganger klaget over uoversiktlig e-postoppsett i Android-telefoner. I Honeycomb ser e-postleseren ut til å ha blitt grundig oppusset, og alt virker svært oversiktlig og greit. Vi får lagt inn oppsettet i vår virtuelle enhet men e-postleseren ser ikke ut til å fungere etterpå.

Som i Android 2.3 omfatter søkefunksjonen også meldinger, installerte programmer og andre ting.

Ryddig og pent

Alt i alt er det vanskelig å ikke like det vi ser. Dette er akkurat tilpasning Android ser ut til å behøve for at du virkelig skal få god oversikt når du bruker et nettbrett.

En av de viktigste elementene ved et nettbrett er kanskje nettleseren. I vår emulator klarte vi ikke å kjøre denne uten at den krasja i løpet av de første sekundene, men forsøket på å starte opp er nok til å avsløre at noe har skjedd også med nettleseren.

Vi fikk heller ikke opp et skjermtastatur under noen omstendigheter, og ingen av Google-tjenestene, som kalenderen eller kartene, er tilgjengelig i hovedmenyen.

Vi gjør obs på at dette bare er et lite innblikk i den aller første versjonen av Android 3.0 som er mulig for utenforstående å prøve. Google kan endre på ting og tang, og det er mange småfeil i vår virtuelle Android-enhet som vi ikke forventer å se i en ferdig utgave.

Les også
Android med to skjermer
Les også
Ny Android til sommeren
Les også
Hils på Android 3.0 Honeycomb
Les også
Vi tafser på den første Tegra 2-telefonen
Les også
Honeycomb kun på nettbrett?
Les også
Galaxy Tab-oppfølger på vei?
Les også
Playstation-telefon med Android 3.0?
Les også
Galaxy S2 med Android 3.0?
annonse