Sniktitt

Hva med et varmesøkende kamera til mobilen din?

Kan finne elg, vannlekkasjer eller venner som har rotet seg bort i skogen.

Las Vegas/Tek.no: FLIR er et selskap mange kanskje ikke har hørt om. De jobber med utvikling av varmesøkende kamera til en rekke bruksområder, deriblant redningsarbeid. Selskapet lanserte et mobiltilbehør basert på teknologien sin i fjor, og viste frem en ny og mer kompakt variant her på CES-messen i Las vegas.

FLIR One har innebygget batteri, og en batteritid på rundt en time. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kameraet festes i ladekontakten på en iPhone eller en Android-mobil, og snakker med en egen app selskapet har utviklet. Dingsen bruker nokså mye strøm, så den kommer med sitt eget batteri. Varianten som ble vist frem her hadde en brukstid på rundt én time per lading. Det gjorde at utstilleren selv måtte bytte ganske hyppig mellom oppladede kamera under demonstrasjonene, men det betyr også at du bør ta med deg strøm på tur hvis du skal bruke FLIR One mye.

Drøssevis av bruksområder

Kameraet har nemlig mange bruksområder. For eksempel kan den brukes til å finne dårlig isolerte steder i huset eller til å finne ut om det elektriske anlegget er overbelastet. Selskapet mener også du kan bruke dingsen til å få mer ut av dagen, ettersom FLIR One oppdager kroppsvarmen til dyr som måtte være rundt deg i skogen. Ikke minst skal tilbehøret kunne brukes til å lete opp egne kjæledyr eller venner som har gått seg bort. En rekke underholdningsaktiviteter, så som gjemsel, nevnes også.

Appen kan vise varme områder rundt deg på flere forskjellige måter. Blant annet kan du få de tradisjonelle varmebildene med rødt som veldig varmt og blått som veldig kaldt.

Varmekamera og tradisjonelt kamera

Dingsen er utstyrt med et vanlig kamera i tillegg til det infrarøde kameraet. Sistnevnte er ikke spesielt god på skarpe kontraster, slik at det hadde blitt vanskelig å identifisere former uten et ordinært kamera i tillegg. Bildene mikses sammen i appen, slik at du får et noenlunde skarpt bilde av omgivelsene dine, med fargene som sier noe om temperatur oppå.

En artig egenskap med appen er at den kan måle temperaturen for objektene du velger. Hvor presist dette er er vi imidlertid litt usikre på.

Nye FLIR One skal koste et sted mellom 200 og 300 dollar i USA, men siden produksjonen bare såvidt har begynt er ikke prisen endelig satt ennå. Per dags dato har selskapet fortsatt den gamle modellen for iPhone 5 og 5S til salgs på sine nettsider, nedsatt fra 350 til 250 dollar.

Glad i smart og bærbar elektronikk?
Samletest: De beste smartklokkene >>>

Les også
Disse gjør mobiltelefonen eller nettbrettet ditt varmesensitivt
Les også
Dekselet for deg som alltid går tom for strøm
Les også
Nå vil Microsoft lade mobilen din med lysstråler
Les også
Denne kameradronen koster 20 000 kroner
Les også
Denne dingsen fra Samsung fanger alt som skjer rundt den i Full HD
Les også
Mobilen din er full av sensorer og «vet» mer enn du tror om omgivelsene
annonse