Til hovedinnhold
SniktittHTC Titan

Her er den største Windows-mobilen

Vi har tatt en titt på en av de første mobilene med norsk Windows Phone Mango.

(IFA/Berlin, Amobil.no)

Titan ligger godt i hånden, og er ikke fullt så svær som mellomproduktene Galaxy Note og Dell Streak.
Bakgrunnsbelyst kamerasensor og blender på f/2.2 skal gjøre Titan i stand til å ta gode bilder, ifølge HTCs pressemelding.
Låseknapp og hodetelefonutgang fins på toppen av Titan. Til høyre skimtes volumtasten.
Slik ser Titan ut fra siden. Kameraknappen går direkte til kamerafunksjonen selv om telefonen er låst.
Titan sett bakfra. Det meste her er aluminium, bortsett fra batteridekselet nederst.
Titan blir en av de første Windows Phone-modellene med norsk språk og norske tjenester. HTCs egen filmtjeneste Watch blir også tilgjengelig.
Møt slekta; HTC HD2 var med på å starte skjermkappløpet. Også den kjørte Microsoft-menyer, men den gang var det Windows Mobile 6.5 som gjaldt.
Designmessig likner Titan kanskje aller mest på Android-mobilen HTC Desire HD.

For noen år siden krympet mobiltelefonene fortsatt, og toppen av mobil lykke var gjerne en svært kompakt Nokia- eller Sony Ericsson-telefon.

Alt blir større

Den siste tiden har utviklingen gått motsatt vei, og vi har fått stadig større telefoner som kan gjøre stadig mer. HTC har vært i tet i denne utviklingen. For to år siden var det monstermobilen HTC HD2 som vakte oppsikt med en gigantisk skjerm på fire tommer.

Den siste året har skjermstørrelsene på toppmodellene gjort enda et byks, og i dag har Samsung, LG og HTC toppmodeller på markedet med 4,3 tommer store skjermer. Med HTC Titan som har hele 4,7 tommer stor skjerm er selskapet på ny størst.

Ikke et nettbrett

Hva med Dell Streak og Samsung Galaxy Note, sier du kanskje. I motsetning til de to andre føles og ser HTC Titan ut som en vanlig telefon på alle måter, den er bare litt større. Fordi de er enda større og har enkelte spesielle funksjoner gir Galaxy Note og Dell Streak umiddelbart følelsen av at dette er noe litt annerledes - den følelsen gir altså ikke HTC Titan.

Titan er rett og slett en telefon med en svært stor skjerm, og den har dessuten en kraftig motor som skal sørge for at det som foregår på skjermen flyter.

Kraftig innmat

Systembrikken i Titan er hentet fra Qualcomms kjente Snapdragon-serie, en serie som også gjorde sin debut i nettopp nevnte HTC HD2. Brikken har blitt sterkere siden den gang og prosessordelen i Titan har i dag en klokkehastighet på 1,5 GHz, og den har dessuten fått langt kraftigere grafikkprosessor enn de første Snapdragon-brikkene kunne skilte med.

Svært rask

Som spesifikasjonene skulle antyde er Titan en rask telefon, men det er neppe spesifikasjonene som har hele skylda. Telefonen kjører Microsofts nyeste utgave av Windows Phone 7, kjent som Mango. Dette er fra før et særdeles raskt operativsystem, med enormt god brukeropplevelse.

Du skal altså ha et svært godt øye for detaljer om du skal oppfatte noen tregheter i navigeringen på HTC Titan. Vi gjorde det ikke. Inntil vi får telefonen til test og kan kjøre krevende applikasjoner på den er det vanskelig å danne seg et inntrykk av nøyaktig hvor rask Titan er, og hvor godt den holder seg mot sine tokjernede Android-konkurrenter.

Ikke den heftigste skjermen

Et område der Titan henger litt etter er på skjermteknologi. Her er det standardoppløsningen på 800 x 480 piksler som gjelder. HTC har allerede Sensation på markedet med 960 x 540 piksler fordelt utover en mindre skjerm, og med Galaxy Note har samsung klart å presse 1280 x 800 piksler inn på 5,3 tommer.

Vi hadde gjerne ønsket oss en skarpere, mer høyoppløst skjerm på Titan, men til syvende og sist plages vi ikke nevneverdig av oppløsningen som er valgt. Skjermen fremstår som god på de fleste viktige punktene. Fargegjengivelse, kontrast og innsynsvinkel er altså godkjent på HTC Titan.

Tydelig slektskap

Inntil for et par år siden eksperimenterte HTC en del med utseendet på telefonene sine. Både Magic, Hero og utviklertelefonen Dream/ADP2 skilte seg fra hverandre, såvel som fra konkurrentene.

Siden HTC HD2 virker det litt som om HTCs designavdeling har landet på en standarddesign de bruker på tvers av modellene sine.

Fordelen er selvsagt at du umiddelbart ser at HTC Titan er nettopp en HTC-telefon. Ulempen er at det er lite å hoppe i taket for når det kommer til design her. Når vi beskriver Titan kunne vi like gjerne beskrevet HTC Desire HD eller Desire S.

Titan har det blanke feltet over høyttaleren som vi kjenner fra før. Som tidligere er telefonen for det meste i et stykke aluminium, med en liten plastluke for batteriet nederst. På enkelte andre modeller har vi opplevd at denne plastluken har vært et svakt punkt i den ellers solide baksiden.

Ellers har Titan låseknapp på toppen, volumknapper på høyre side og dedikert kameraknapp under volumknappene. De tre menyknappene er velkjente for Windows-telefoner fra HTC - de er berøringsfølsomme og ligger rett under skjermen.

Windows Phone har blitt norsk

HTC Titan blir en av de første telefonene på markedet som leveres med Windows Phone 7 Mango, og dermed også blant de første som kommer med god støtte for norske brukere.

Her er norsk språk og tastatur på plass. Microsofts tjenester som Xbox Live, Skydrive og app-butikken Marketplace skal også være på plass når Titan treffer norske hyller. I tillegg til Microsoft-tjenestene har også HTC lagt ved sin egen filmtjeneste, Watch, på Titan.

Vi kommer tilbake med full test av telefon og tjenester når testeksemplaret av Titan dukker opp. Ifølge pressemeldingene skal Titan være i salg allerede fra oktober i Europa.

Om du ikke har prøvd Windows Phone 7 før kan du lese testen av HTC Trophy med operativsystemet her:
Les test av HTC 7 Trophy

annonse