SniktittIKEA Uppleva

Ja, dette er en TV fra IKEA

Og alt er fiks-ferdig montert.

Et knippe Uppleva-oppsett.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Opphypet eller ikke: I dag har vi fått sett nærmere på IKEAs inntreden på TV-markedet, med deres «Uppleva»-modeller. Det er ikke en ren TV som selges av IKEA, men snarere en løsning for stuen der du har TV, lyd og møbel i samme løsning.

IKEA-designeren Francis Cayouette viser frem varene.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Om du blir litt redd med en gang IKEA og TV nevnes i samme setning, og tenker med gru på monteringen, så er det ingen grunn til å fortvile. IKEA er riktignok kjent for sin flatpakningsfilosofi, der kundene står for store deler av monteringen selv, men sånn er det ikke for TV-er.

– TV-en kommer ferdig montert, forteller kommunikasjonsrådgiver Siv Egger i IKEA.

Det er på samme måten som når du kjøper et kjøleskap eller en stekeovn fra IKEA, den kommer ferdig montert.

Der IKEAs filosofi derimot trår til med full kraft er på selve TV-møblet, for det er flatpakket i god tradisjon. Lydmodulene skal du også slippe å montere sammen selv, det eneste du må gjøre er å montere dem inn i selve møblet.

Uppleva, bygget inn i møblet.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

En TV til folket

Grunnen til at IKEA starter med TV-er, skal være at folk ser på dette med å få inn TV-en i stuen som et problem og en utfordring. Gjennom en rekke undersøkelser hjemme hos folk ble problempunktene satt ned på papiret. Det som folk irriterte seg mest over var løse ledninger hist og pist. Deretter følger problematikken med å kombinere TV-en med et musikkanlegg, og helt til slutt utfordringen med å finne et TV-møbel som fungerer med TV-en. Dette mener IKEA at de nå har løst.

Standardfestet, med kabelgate.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no
Musikkanlegget.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no
Musikkanlegget dyttes enkelt inn, og kobles opp.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no
TV-en koblet mot møblet.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

TV-en kommer i flere størrelser, henholdsvis 24-, 32-, 40- og 46-tommer. Den skal være lett å kombinere med de andre modulene i Uppleva-serien. Egentlig kan man gjerne se på selve TV-en som en modul den også, for å komplettere møblene i Uppleva-serien.

Dette er en TV til folket, og absolutt ikke en TV for nerdene. Fokuset ligger på design og integrering i stua. Kabler skal vekk, dingser skal gjemmes bort, og minimalismen skal dyrkes.

Mye mer enn en TV

IKEA hiver også med en relativt streit lyd, som får god hjelp av en trådløs bassenhet. Prisen for dette anlegget er 2850 kroner. Da får du et 2.1-system med basshøyttaler. Lydsystemet består av to moduler, som skyves inn i hver sin skuffebrønn i møblet. I en av disse modulene finner du kontrollpanelet, Blu-ray-spilleren og en USB-inngang.

I serien er det videre en rekke forskjellige festebraketter som holder TV-en fast. Noen er vinklet, noen er rette og noen kan dreies. Det er også fester som gjør at du kan trekke TV-en ut av møblet, og dreie og vinkle den som du vil. Disse festene fungerte greit nok, men spesielt det uttrekkbare festet er alt for hardt, slik at man må bruke begge hender og litt makt.

Bilde- og lydbiten faller gjennom

Selv om IKEA primært legger opp til at TV-løsningen skal være enkel, er også bildekvaliteten viktig. Vi er på ingen måte overbevist over bildekvaliteten her. Modellen vi fikk demonstrert har et noe dvaskt sortnivå, bildet henger absolutt ikke med på raske panoreringer og til tider opplevde vi også hakking i bildet.

Ikke bare gull og glitter.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Lyden er det dessverre heller ikke noe å rope hurra for.Det er greit nok at det er bedre enn mye av det som finnes av innebygde løsninger på markedet ellers, men dette er milevis unna et skikkelig anlegg. Med tanke på prisen er det kanskje ikke så rart, og vi merker oss spesielt at bassen blir både dominerende og uklar.

Uppleva er også en smart-TV, men hvor smart den er kan helt klart diskuteres. Menyene var lettfattlige nok, selv om IKEA gjerne kunne tittet mer på hvordan andre aktører har gjort det. Det største problemet er likevel tiden det tar å starte opp programmene, det var flere ganger vi trykket igjen bare fordi det virket som at ting hadde hengt seg opp, men så skjedde plutselig litt mer enn planlagt. Legger man til denne forsinkelsen i TV-vanene vil det gå greit nok, men dette er helt klart et solid irritasjonsmoment.

Vil trolig selge som varmt hvetebrød

En teknologinerd vil ikke bli overbevist av det IKEA her leverer, og selv om Uppleva ser ganske lekker ut, er det trolig noen som vil kvie seg for å ta det inn i sin stue.

Likevel er nok IKEA på riktig spor, bare se hvordan TV-ene har solgt i de landene der den allerede har vært på markedet en stund. Disse produktene renner ut av varehusene, og IKEA greide ikke å dekke etterspørselen. Nå vet vi ikke hvor mange enheter det var snakk om, men det ble tydelig bommet på markedet.

Det er nettopp enkelheten og at du får et komplett oppsett der alt fungerer bra sammen, som appellerer til mange, og her treffer IKEA innertier. Den lave prisen er bare en bonus.

– TV-ene er i salg nå, og de finnes i alle varehusene våre. Jeg har ingen nøyaktige tall på hvor mange enheter vi har tatt inn, men det skal være nok på lager, sier Egger.

Prismessig snakker vi om 24 tommer til 1995 kroner, 32 tommer til 3295 kroner, 40 tommer til 4995 kroner og 46 tommer til 5995 kroner. Fargevalget er holdt i svart eller hvitt. Komplette oppsett med møbel, TV og musikkanlegg kommer typisk på rundt 10 000 kroner, i all fall om man velger de litt større TV-modellene.

Les også
Her er IKEA-robotene
Les også
Her er Sharps 2013-modeller
Les også
Snart kan du måtte betale TV-lisens for mobiler og PC-er
Les også
Nå må svenskene betale TV-lisens på PC-er og nettbrett
Les også
Derfor får du ikke nye filmer på Netflix
Les også
Mye mer innhold for Canal Digital-kunder
Les også
Nå kommer IKEAs TV til Norge
Les også
LG gjør stua di smartere
Les også
Kan vise to 3D-videoer samtidig
Les også
– 3D er offisielt dødt
Les også
Verdens største 4K OLED-TV
Les også
IKEA utsetter TV-lansering
Les også
Slik blir IKEAs nye TV
Les også
Snart får du kjøpt TV hos IKEA
annonse