Til hovedinnhold
SniktittAndroid O

Slik er Android O i bruk

Få en forsmak på den aller nyeste Android-versjonen.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Android er i konstant endring, og nå nærmer det seg en ny og stor oppdatering. I forkant har Google sluppet tidligversjoner, og den ferskeste av disse dukket opp i går. Vi fant frem en Google Pixel XL for å prøve å besvare de to viktigste spørsmålene rundt den nye Android-utgaven. Er den god nok til å installere og bruke selv om den ikke er ferdig? Og hva er egentlig nytt med den?

Fungerer veldig godt

Svaret på det første spørsmålet ser ut til å være ja. Android O, som er det foreløpige navnet, flyter godt og ser ut til å ha minimalt med bugs. Jeg har ikke oppdaget noen så langt, men så har jeg heller ikke brukt den i mer enn et knapt døgn.

Det er også verdt å få med seg at bare i løpet av det døgnet har det kommet en liten oppdatering - sannsynligvis for å få bukt med eventuelle småprobler som kan ha vært i programvaren. Det er ikke mulig å garantere at slike oppdateringer ikke tar med seg nye problemer inn, så selv om Android O virker fint akkurat nå, kan det hende den ikke gjør det når neste oppdatering kommer.

Du bør altså være varsom med å legge inn uferdig programvare på telefonen din selv om den tilsynelatende virker godt nå.

At det fungerer så godt som det gjør skyldes nok også at dette er den andre testutgaven av Android O som er ute. Den første ble sluppet i mars. Dermed har Google hatt et par måneder på seg til å gnukke og gni på operativsystemet, frem til de slapp den oppdaterte utgaven nå.

Enkel å installere

Det er relativt få enheter som kan kjøre beta-programvare fra Google. Dette er to av de fire telefonene som er støttet. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det har blitt langt enklere å legge inn tidlige Android-versjoner enn det pleide å være. Før måtte man laste ned installasjonsfiler, og overføre og installere disse selv. Nå holder det å besøke Googles nettsted for beta-programvare.

Der vil du få listet opp telefoner du har som er inkludert i programmet. Den største hindringen er at det er veldig få ulike modeller.

For øyeblikket er det bare Pixel, Pixel XL, Nexus 6P og Nexus 5X som er støttet av telefonene. Har du ikke en av disse må du nok klare deg uten oppdateringen.

Det skal sies at av disse har den Huawei-produserte Nexus 6P gjort et rimelig greit innhugg i det norske markedet, mens Pixel-modellene egentlig fortsatt ikke selges her. Det gjør dem svært dyre om man skal handle dem fra en butikk som importerer selv.

Siden Nexus 6P nok dominerer blant norske brukere av Google-telefoner har den også blitt brukt med tidligversjonen, i tilfelle det er merkbare forskjeller på hvordan den og Pixel XL virker med programvaren.

Greit å vite

Telefonene beholder designpreget de har, selv om de kjører Android O. Til venstre er hjemmeskjermen fra Google Pixel, mens den til høyre er Google Nexus 6P - begge oppdatert til siste beta-versjon. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hvis du furter over at du har en mobiltelefon som ikke får den nye Android-versjonen med det første, er det greit å vite at veldig mange av nyhetene for ren Android er hentet mer eller mindre direkte fra variantene som andre produsenter alt har laget. På mange vis handler det om å bygge inn de beste løsningene fra hele økosystemet, der produsenter som Samsung og Huawei ofte har vært først ut med å ha funksjonene.

Altså er det sannsynlig at du vil ha en del av dette fra før, om du ikke har en Nexus eller Pixel. Fordelen for folk flest her er at flere ting blir standardisert mellom modellene på sikt, slik at telefoner og nettbrett blir enklere å bruke.

Det er også slik at Google-telefonene beholder mesteparten av sin opprinnelige menydesign gjennom oppdateringen. Det betyr at Pixel (XL) stadig har en appmeny som man trekker opp på skjermen, mens Nexus 6P har en menyknapp som henter frem appmenyen. Telefonene blir ikke helt like hverandre selv om Android O er installert på begge.

Kraftig ombygget innstillingsmeny

Den nye innstillingsmenyen har samlet valgene på en ny måte, og ser annerledes ut. At det er enklere å finne frem, og at deler av menyen skjules gjør den mindre overveldende enn den var før. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Noe av det første du vil merke er at Google har stokket om på det meste i innstillingsmenyen. Det vil si, ved aller første øyekast ser mye forholdsvis likt ut her, men så fort du trykker deg inn i undermenyene ser du at noe har skjedd.

Google flyttet rundt på innstillinger og kategorier, slik at det er litt mer intuitivt å finne frem i Androids etter hvert mange valgmuligheter. Og siden det fortsatt er mange ting å trykke på her, har de valgt å skjule en hel del av mindre aktuelle valgene under en «Avansert»-knapp som man kan trykke på for å rulle menyen helt ut.

Dermed burde innstillingsmenyen være en tanke enklere og mindre overveldende første gang man møter den.

Batteriprosent i statuslinjen

Endelig kan helt ren Android vise batteriprosenten i toppen, ved siden av klokken. De fleste telefoner med produsenttilpasninger i Android har kunnet gjøre dette i mange år, men muligheten har ikke vært der for Googles egne telefoner i Nexus- og Pixel-seriene, og heller ikke hos produsenter som gjør minimalt med Android-variantene de bruker, så som Motorola.

Det skal sies at det har vært mulig å få til noe som likner gjennom en utviklermeny som kalles System UI Tuner, men for å aktivere den måtte man trykke lenge på nedtrekksmenyen, før man kunne gå inn og velge funksjonen. Da la også batteriprosenten seg inni batteriikonet på toppen, der også strømsparing skal varsles. Dermed kunne man ikke ha både strømsparing og batteriprosent.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Android 7 har hatt muligheter til å vise batteriprosent. På en måte. Man må aktivere en utviklermeny ved å holde inne tannhjulikonet i nedtrekksmenyen lenge, før man får menyen som gir mulighet til å se prosent inni batteriet. Den overskrives av symbolet som viser at batterisparing er på. Til venstre ser du hvordan det fungerer på Pixel XL med Android O, mens de to bildene til høyre er fra Motorola og Googles Nexus 6 med Android 7.0. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Klikker du deg inn i batterioversikten i nye Android O får du endelig en knapp å trykke på, og prosenten legger seg ved siden av batteriikonet, slik at den ikke overskrives av symbolet som varsler at batterisparing er på.

Det gir sjelefred (eller panikk) når du vurderer hvor tungt du kan bruke telefonen for at den ikke skal gå tom for strøm før neste møte med laderen.

Nye Android O har også i seg en del strømsparende løsninger under panseret. Men for å finne ut hvor mye det påvirker telefonenes batteritid må man bruke dem en stund. Det er også slik at uferdig programvare av og til henger seg opp og bruker mer strøm enn den skal, slik at eventuelle innsparinger andre steder maskeres. Det er altså ikke helt sikkert du vil merke så mye til akkurat denne biten nå.

Varslingsprikker

Det har akkurat kommet inn en melding på Pixel og Nexus 6P. Til venstre ser du at Pixel varsler den med en liten prikk over meldingsikonet, mens Nexus 6P ikke gjør det samme. I hvert fall ikke foreløpig. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hvis du har brukt en iPhone, eller enkelte Android-modeller, er løsningen med varslingsprikker godt kjent. Her får hver app som har noe å melde sin egen lille prikk oppå seg, og i iOS og på enkelte Android-telefoner får man også et tall som sier hvor mye nytt appen har å melde.

I Android O får man ikke noen indikasjon på hvor mange nye varslinger en app har, men man får altså en liten prikk som kan gi et hint om hvilke apper det kan være fornuftig å ta en ekstra titt på.

Her dukket det forresten opp en funksjon som er svært uvanlig i Android-telefoner. Nå kan man nemlig trykke og holde på ikoner for å få en hurtigvisning av varslingene som skjuler seg bak. Raske valg fra appen dukker også opp.

Det vanlige er at ikonene gjør seg klar til å bli flyttet om man trykker og holder. Samsungs Galaxy S8 og enkelte Huawei-modeller har hatt løsninger som har liknet litt, men dette tar det ett steg videre. Nærmeste sammenlikning er nok heller mot iOS og 3D Touch-funksjonene, der man kan trykke hardt på en app for å gå direkte til funksjoner eller se varslinger.

Du kan forresten fortsatt flytte appikoner på denne måten. Når menyen spretter opp er ikonet også klart til å trekkes rundt på hjemmeskjermen.

Foreløpig er ikke varslingsprikken eller forhåndsvisning av varsler ved langtrykk aktivert i Nexus 6P, så dette er foreløpig en funksjon forbeholdt deg som har en Pixel-enhet. Der fungerer løsningen også veldig fint.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Til venstre en Google Pixel XL med Android O og til høyre en Nexus 6P med samme Android-versjon. Det er altså ulikheter i hvordan versjonene for telefonene oppfører seg. Her må man ha en Pixel for å få forhåndsvisninger om man holder fingeren på appikonet. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nå er bedre sikkerhet bygget inn

Sikkerhetsfunksjoner er samlet på ett sted, og gir en svært hendig oversikt over hvor trygg enheten er. Her er funksjonaliteten lik mellom Pixel XL og Nexus 6P. Skjermdumpene er fra Pixel. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Play Protect er en funksjon som aktivt ser gjennom appene du har installert, slik at du kan være rimelig trygg på at de ikke gjør noe de ikke skal.

Funksjonen finner du inni sikkerhetsmenyen på telefonen din, der det også opplyses om hvilke apper som er gjennomsøkt, og hvor lenge det er siden sist.

Her er det også veldig tydelig at sikkerhet er et prioritetsområde for Google. Der man før måtte inn i den store «Om telefonen»-menyen for å finne ut når siste sikkerhetsoppdatering kom, står det nå sammen med Play Protect-informasjonen. Om Androids løsning for å fjernstyre og finne igjen telefonen er aktivert vises også her.

Dermed har man bare ett enkelt sted man behøver å oppsøke om man vil vite hvor trygg eller utrygg enheten er.

For Pixel og Nexus kommer sikkerhetsoppdateringene som regel kjapt om noe oppdages, og ellers som månedlige småoppdateringer. Strengt tatt er dette en viktigere funksjon for enheter med endret programvare, der enkelte produsenter skulker sikkerhetsansvaret sitt i litt for stor grad.

En annen fordel med den kommende Android-utgaven er at oppdateringer i mye større grad enn tidligere skal bli modulære, slik at oppdateringer i det hele tatt skal gå raskere å dytte ut.

Mye annet krimskrams

I de mange små og store forskjellene på Android O og tidligere modeller er dette ganske nyttig. På Pixel får man nemlig se en oversikt over modulene som hører til hver enkelt app om man trykker på firkantsamlingen oppe til venstre i menyen som dukker opp. Dermed slipper man å bla seg gjennom et villniss av ulike hjemmeskjermsmoduler om man vet akkurat hvilken man ønsker å legge til. Nexus 6P har ikke denne funksjonen, selv om den også kjører siste utgave av Android O. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En funksjon jeg ikke har fått til å bruke så langt på noen av de to Google-telefonene er bilde i bilde. Det skal være mulig å la Youtube flyte fritt på skjermen mens man gjør andre ting. Foreløpig ser det ikke ut til at det lar seg gjøre, eller så er det jeg som gjør noe galt.

Dette er uansett funksjonalitet som er lovet, så om den ikke er her, kommer den i hvert fall i den ferdige utgaven.

Oppdatert: Dette skyldes antakeligvis manglende Youtube Red-abonnement. Takk til Ondskapen for tips i kommentarfeltet.

Det er laget verktøy for utviklere som ønsker å bruke funksjonaliteten i appene sine, så på sikt vil også flere ting enn Youtube kunne fungere på denne måten.

På sikt vil det også bli enklere å fylle inn passord, dersom utviklerne benytter Googles verktøy for autofylling av påloggingsfelt. Da vil informasjonen din kunne mates inn automatisk hvis Google alt kjenner den, slik at pålogging går raskere.

Den nye smarte tekstvelgeren Google har annonsert skal la brukeren hoppe rett fra en merket dato til riktig sted i kalenderen. Men foreløpig er det den gamle løsningen du ser i bildet til venstre (Nexus 6 m. Android 7) som går igjen på Pixel XL med Android O til høyre. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En annen ting som foreløpig ikke ser ut til å være helt med i Android O-betaen er mulighet til å merke tekst så som datoer og adresser, og deretter gå direkte til kart eller kalender for å behandle informasjonen.

Enhetene er brukt både med norsk og engelsk oppsett, så igjen er det ikke helt godt å bli klok på om funksjonen er utelatt, om den må manuelt skrus på eller det bare er noe annet som er galt.

Det som uten tvil fungerer svært godt her er de forbedrede oppstarttidene. Google har gjort endringer i Android-koden som skal korte ned på ventetiden fra avskrudd telefon til man har en fungerende skjerm å trykke på. Og her behøver man ikke engang å sammenlikne telefoner side om side for å merke at noe har skjedd.

Google Pixel XL med Android O på går fra svart skjerm og vibrasjonen som markerer at den skrur seg på til fullt oppegående på omtrent femten sekunder. Nexus 6P også med Android O bruker rundt 30 sekunder på samme løp.

Det har dessuten kommet mange oppdateringer til tjenesteuniverset rundt, som hever brukeropplevelsen på Android O. Men den nye Google Lense-appen som skal gjenkjenne ting du peker kameraet mot, eller den nye designpussen i Google Play trenger du ikke Android O for å bruke. Disse lar seg laste ned også på eldre telefoner.

Tre Google-telefoner, to ulike Android-versjoner. Fra venstre: Nexus 6 med Android 7.0 før Google Pixel XL og Nexus 6P, begge med Android O. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Solid brukeropplevelse

Selv om det er litt til og fra hvor tilgjengelige de nye Android O-funksjonene er, er selve brukeropplevelsen fortsatt fabelaktig. Enhetene er stadig vekk lynraske i bruk, og ingenting hakker eller oppfører seg dårlig.

I den lille tiden jeg har kjørt Android O har jeg heller ikke sett noe som tyder på at det er spesielt mange bugs her av noe slag. Men det skal samtidig innrømmes at det ikke har blitt tid til å fylle telefonene med programvare på samme måte som vi vanligvis gjør i en større mobiltest. Det kan tenkes at det dukker opp bugs og trøbbel i møte med tredjepartsinnhold fra Google Play.

Men foreløpig ser det altså likevel rimelig trygt ut å installere Android O om du har en telefon som støtter det, og verden ikke går i grus dersom det skulle komme en oppdatering som gir problemer. Til syvende og sist kommer uferdig programvare med litt risiko. Også uferdig programvare som virker så godt som denne.

Spørsmålet som kanskje er viktigere er om du får nok nytte og nye funksjoner her til at det er verdt å ta risikoen selv om den er liten.

Ute etter en ny mobil?
Sjekk ut vår liste med de 10 beste mobilene på markedet her »

annonse