SniktittAndroid P

Vi har prøvd Android P, så du slipper å gjøre det selv

Advarsel: Ikke installer dette hjemme.

Neste versjon av Android er offisielt på vei, og Google har sluppet en tidlig titt på systemet. Disse såkalte Developer Previewene er laget for utviklere og entusiaster, men foreløpig skal du være ganske entusiastisk for å klare å leve med feilene som er inkludert.

Det er likevel godt mulig å få en titt på hva som kommer gjennom programvaren. Og det mest synlige er en større designendring.

Mindre firkantet har det blitt. Volumkontrollen justerer primært medievolum hvis du ikke velger noe annet. En egen knapp lar deg skru av biometri - nyttig om noen for eksempel vil ha tilgang på telefoninnholdet ditt uten at du vil vise det frem.

Alt har blitt litt rundere

Tidligere har varslinger og bokser i Android 7 og 8 vært firkantete med skarpe hjørner. I nye Android P er alt så meget rundere.

Kantene på omtrent alt er rundet av i det nye operativsystemet. Boksene i nedtrekksmenyen er runde, og det samme er kantene på volumvisningen som i denne versjonen kun justerer medievolumet hvis du ikke velger noe annet eller faktisk er i en telefonsamtale.

Der Google-søkefeltet tidligere lå høyt opp på skjermen er det nå lagt under bunnrekken av ikoner på skjermen. Det gjør søkefeltet mer tilgjengelig for deg som faktisk bruker det, ved at du ikke lenger trenger teleskopisk tommel eller å bytte grep for å bruke det.

Søkefeltet løfter snarveiene

Den nye måten rotasjonslåsen funker på er blant de nyttigste nyhetene i Android P. Du kan ha skjermen låst for rotasjon, men med en gang du snur telefonen får du likevel en kjapp snarvei til å snu skjermen manuelt.

For telefoner med rammeløs design er det i og for seg også greit å ha søkefeltet på den nye plasseringen, for det løfter appene litt fra bånn. Dermed har du telefonfunksjoner, nettleser eller appene du måtte ha lagt til selv i perfekt tommelhøyde. Men bruker du ikke søkefeltet i det hele tatt kan du ikke lenger velge det bort - det er helt integrert i launcher-delen av menyen.

Når du skyver launcheren opp for å vise appskuffen under blir søkefeltet med opp, og er i toppen av skjermen der det har pleid å være.

I appskuffen har det dessuten kommet til en ny «gummistrikkeffekt» når du har kommet til bunns eller til topps. En annen mindre nyhet er at klokken i toppen er flyttet til venstre på skjermen.

Hurtiginnstillingene i nedtrekksmenyen har også blitt bedre. For en tid tilbake ble disse forsøkt dyttet inn på flere ulike sider som du kunne sveipe mellom. Nå er alle samlet i én side som du skroller opp og ned.

Skjermrotering blir vesentlig bedre

Skjermrotering har vært et irritasjonsmoment på mobil i mange år. Skjermen roterer når du ikke vil det, den roterer ikke når du vil at den skal det og verst av alt; den har det med å låse seg i feil posisjon av og til.

Å styre hva telefonen gjør når den kobles til en PC har blitt vesentlig enklere, og et enkelt redigeringsverktøy for skjermdumper har kommet til.

I Android P kan du låse skjermroteringen slik du gjorde før. Men så fort mobilen merker at du har rotert den fysisk, dukker det opp et lite ikon som lar deg be om en skjermrotasjon. Rotasjonslåsen forblir på, slik at du må be den om å rotere tilbake når du snur den igjen. Dette virker som en i-pose-og-sekk-løsning det er overraskende at ikke er her fra før.

Hvis du liker ren Android best kan det være nyttig at du nå kan ta skjermdumper ved å holde inne låsetasten. En ny knapp har nemlig kommet til i menyen som åpner seg, slik at du slikker å holde inne tastekombinasjoner. Be om skjermdumpen rett på skjermen. Når skjermen er dumpet kan du redigere dumpen i et verktøy som ikke har vært i ren Android før.

Det må likevel sies at både skjermdumpredigering og til dels knapper for å lage skjermdumper har eksistert i årevis hos aktører som Samsung og Huawei. Dette er altså en funksjon primært for deg som ikke liker endrede Android-varianter. Det sagt; det kan også bety standardisering på tvers av de ulike mobilprodusentene når løsningen får satt seg.

Mønsteret fjernes når du tegner

Denne har Google skamløst stjålet fra Apple, og det var jaggu på tide. En liten boble dukker opp for å vise deg hvor i teksten du er når du flytter markøren.

For deg som er bekymret for sikkerheten, men likevel bruker mønsterlåsen på Android-telefoner har den også blitt litt bedre. Tidligere tegnet Android-telefoner opp et tydelig mønster på skjermen, slik at det grunnleggende mønsteret var synlig for folk rundt. Nå tas mønsteret vekk fra skjermen etter hvert som du tegner det, slik at det ikke blir like enkelt for folk rundt å se hvordan du låser opp telefonen din.

Det skal imidlertid sies at fingeravtrykk og annen biometri i stor grad har tatt over for disse løsningene. Og uansett kan fettmerkene på skjermen ofte følges dersom en person virkelig vil inn.

Akkurat som i iOS har det forøvrig kommet til et valg som lar deg deaktivere biometri hvis du vil. Det kan være nyttig om du tar turen innom en totalitær stat i ny og ne, eller hvis andre skulle ønske å se innholdet på telefonen din uten ditt samtykke.

Mye er nytt i bakgrunnen

Det har kommet til en del nyheter vi ikke umiddelbart kan teste. Det mest nevnte eksempelet på ting som er nytt i bakgrunnen på Googles operativsystem er nok at det sperrer helt for at apper kan forsyne seg av informasjon fra mikrofoner og kamera når de ikke er aktive på skjermen.

Grunnleggende støtte for den mye kopierte iPhone X-leppen har også kommet til i Android P, selv om vi allerede ser en drøss Android-telefoner med løsningen på vei mot markedet nå. Blant annet ryktes det at Huaweis neste P-modeller vil få det, og designvarianten er alt å finne i Asus' nye ZenFone 5-modeller.

En hel drøss nye utviklerverktøy, bedre støtte for programmeringsspråk og liknende har også dukket opp i Android P. Men i likhet med mange av de andre nyhetene er disse foreløpig mer på papiret enn i praksis; det som faktisk blir spennende er å se hva utviklerne gjør med mulighetene.

Massevis av bugs

Listen over små og store feil under bruk av Android P er lang. Vi forventer i grunnen det av så tidlig programvare - det er flere måneder igjen til systemet er ferdig. Men vi tar likevel med en oversikt over alle de mer og mindre irriterende hendelsene underveis.

Vi mener ikke å kritisere tidlig programvare, men forsøker heller å helle litt kaldt vann i årene på deg som vil ha Android P så fort som mulig. Sannsynligvis vil du irritere deg mer over feilene enn du gleder deg over nyhetene.

Kritiske

  • Tastaturet dukker bare av og til opp på skjermen når det skal. Påloggingsproblemene med Android P er foreløpig oftere relatert til at du ikke får tastet noe enn at passordet er feil.
  • Volum-mikseren låser seg og dukker ikke opp i perioder av gangen.
  • Du mister tilgang på Netflix (ingen bug, men sikkerhet-/DRM-relatert)

Ufarlige

  • Ikonene for hjemmeskjermsinnstillinger dukker opp svakt i bakgrunnen når du sveiper launcheren opp for å se appskuffen. Disse skal normalt bare dukke opp når du holder fingeren på skjermen for å redigere hjemmeskjermene.
  • Det meste av systemet er på norsk, men avanserte valg i innstillingsmenyen er ofte på engelsk.
  • Flere funksjoner og menyer er tilsynelatende borte, så som hurtigvalg for tilkobling av WiFi-nett i nedtrekksmenyen der du nå bare kan skru av og på WiFi, eller oversikten over hvilke apper som stjeler mest strøm. Android P er uferdig, og vi har flere ganger sett funksjoner bli borte bare for å komme tilbake igjen eller å bli erstattet av bedre løsninger. Med andre ord er det foreløpig ikke tid for å ergre seg over dette.
Les også
Endelig har 10 prosent oppgradert til ett år gammel Android
Les også
Med Android P setter Google kunstig intelligens i førersetet
Les også
Google Lens lar mobilen din gjenkjenne omgivelsene – nå kommer den til iPhone
annonse