SniktittTCL Plex

Denne vil senke Samsungs og Huaweis dobbelt så dyre toppmodeller

Føyer seg i rekken av utfordrere til de etablerte storhetene.

Tek.no/Berlin: Under IFA-messen annonserte TCL, som i Norge er mest kjent for rimeligere TV-er, at de hiver seg inn i kampen om budsjettbevisste mobilbrukere.

Deres nye mobiltelefon Plex er nemlig ventet å få en prislapp på omtrent 4000 kroner, og selskapet har sett seg ut ingen ringere enn Samsungs Galaxy S10 og Huaweis P30 Pro som konkurrenter. Altså skal Plex ifølge dem selv tåle sammenligning mot over dobbelt så dyre toppmodeller.

Det er ingen liten ambisjon, og vi tipper TCL la opp denne strategien før Motorola annonserte sin One Zoom, for til forskjell fra både denne og de nevnte toppmodellene fra Samsung og Hauwei har ikke Plex dedikert zoom-kamera.

Så, det spørs om det ikke blir Motorola som blir TCLs argeste konkurrent fremover, med tilsvarende spesifikasjoner og pris.

Det sagt er absolutt Plex en imponerende telefon. Vi starter med byggekvaliteten og designet.

Imponerende fargespill

Her finner du materialer som metall og glass, heldekkende skjerm og små detaljer som underbygger at dette er en «premium» telefon som er designet av noen som liker jobben sin. Om du ikke avslører prisen bør det fascinerende fargespillet i det holografiske, kurvede, bakglasset alene kunne overbevise venner om at du har lagt ut en liten formue for telefonen. Dette endrer seg nemlig basert på omgivelseslyset. Andre med lignende fargespill i bakkant koster raskt noen ekstra tusenlapper.

Som du ser av bildene fikk vi titte på Plex i Opal White-utførelsen. Ja, den var faktisk hvit denne telefonen, selv om bildene ikke gir det inntrykket, noe som nok skyldes at vi befant oss midt i en messehall hvor hver bås forsøkte å overgå den neste med lysshow og neonfarger. Baksiden ga derfor flere interessante fargespill, og selv om dette var et ekstremtilfelle tipper vi du kan produsere noen spennende varianter under vanlige forhold også.

Vår hvite modell var for øvrig overraskende tolerant for fettmerker. Her står det nok litt verre til med den sorte «Obsidian Black» varianten, som du heller velger om du vil tone ned fargespillene et par hakk.

Kamera uten zoom, med annet triks i ermet

Smarttelefoners kanskje viktigste egenskaper for tiden er skjermen og kameraet. Som nevnt kan du glemme Plex om du trenger noen form for zoom-funksjonalitet – her er konkurrentene milevis foran og i samme priskategori tar nok Motorola One Zoom en grei seier.

Men Plex sitt kamera har sine styrker det også, og de kommer raskt til syne når du åpner kameraappen. Der finner du en egen visning som gir deg overblikk over hver av de tre modusene «normal», «ultravidvinkel» og «natt» side ved side i sanntid. Ikke helt ulikt det Apple skrøt av i sin svindyre iPhone 11 Pro-modell.

Slik kan du raskt se hvilken som passer best for situasjonen du er i, uten å måtte sveipe mellom dem. Genialt.

Normalmodus, vidvinkel og neders: nattmodus i samme visning. Sistnevnte er langt mer imponerende når du peker den mot noe mørkt enn et opplyst messegulv.
På baksiden finner du tre linser og fingersensoren. Og du: husk at denne mobilen egentlig er hvit.

De to første modiene er selvsagt ganske standard greier, mens nattmodusen tar kaka. For å få denne demonstrert ble vi geleidet inn i et mørkelagt telt, med kun små lysstråler som brøt gjennom sprekker i duken. Foran oss kunne vi så vidt skjelne det som minnet om en liten Lego-landsby, men detaljene og fargene, de oppfattet i alle fall ikke undertegnedes øyne. Plex-kameraets nattmodus hjalp imidlertid til med det. En eksponering mot den mørkelagte landsbyen senere, og både figurer, røde båter, hus av klosser og veier kom til syne med overraskende sterke farger. Være eg som stillbilde eller video.

Litt «blurry», joda, og en del støy fra høye ISO-verdier, men så var også dette et ekstremtilfelle. Lar du nattmodusen få bare litt mer hjelp, være seg fra et stearinlys, et bål, en halvmåne på himmelen eller gatelyset i nabogata, da bør resultatet bli svært interessant.

I tillegg til nattmodusen kan kameraet skilte med en imponerende sakte-filmmodus. Du kan fange 960 bilder i sekundet ved Full HD-oppløsning i inntil 10 sekunder, noe som bør åpne for noen kreative filmer.

Stor og livlig skjerm

Skjermen dekker 90 prosent av fronten.

Hovedattraksjon nummer to er skjermen. Plex har en så godt som heldekkende skjerm på 6,5 tommer med 90 prosent skjerm til kropp-forhold. Denne leverer livlige farger og en oppløsning som er akkurat så høy at du ikke vil legge merke til enkeltpiksler med mindre du aktivt jakter på dem.

I motsetning til de fleste konkurrentene, inkludert nevnte Motorola One Zoom, har dog TCL gått for et tradisjonelt LCD-panel. Det betyr at du ikke får nye godt av egenskaper som uendelig sortnivå, høyere kontrast og muligheten for lavere strømforbruk som modeller med OLED-paneler har, men innsynsvinkelen er på den annen side upåklagelig. (Mobilen på bildene har en tynn film på skjermen for beskyttelse. Denne reduserer innsynsvinkelen noe).

Appropos strømforbruk: Plex kan lades fra 0 til 100 prosent på knappe 1 time og 38 minutter.

Spennende duell på gang

Sammen med nye Android 9, (og TCL UI på toppen), ga Plex mersmak. For en pris som trolig lander på 4000 kroner, eller til og med hakket under, sender TLC en rystende beskjed til de større aktørene: dere priser dere ut, gutter, så her kommer vi. Med en mobil til under halve prisen, som ser ut som deres egne toppmodeller og som matcher dem på de fleste områder.

TCL-folkene på messen mente Plex definitivt ville komme til Norge, selv om det var usikkert nøyaktig når dette ville skje. Når vi får telefonen inn til test blir det interessant å se hvordan den står seg i forhold til toppmodellene TCL sier Plex skal konkurrere mot, og ikke minst skal den få kjørt seg godt mot Motorolas Zoom som altså ligger i samme prissjikt og – som navnet sikter til – faktisk har zoom-funksjon på kameraet.

Sniktitt: Motorola One Zoom:
Stikkordene er kamera og (også her!) nattmodus »

Les også
Supermobilene som koster halvparten av en iPhone
Les også
Den beste kompakte mobilen du kan kjøpe akkurat nå
Les også
Huawei P30: Huaweien for deg som vil ha flat skjerm og hodetelefonkontakt
Les også
Honor View 20: Toppmodellen som koster tusenvis av kroner mindre enn konkurrentene
annonse