Tek.no

Sniktitt

Vi utfordret bordtennisroboten Forpheus

Skal fungere som en slags «robotlærer».

Beklager, en feil oppstod. Prøv å spill av videoen senere
Feilkode: 15000

Roboten Forpheus er en helt grei bordtennisspiller.

18 Jan 2020 16:00

Las Vegas / Tek.no: Bordtennisroboter er ikke noe vi pleier å skrive så mye om her på Tek.no, men på årets CES dukket det jammen opp en slik på messegulvet. Roboten har fått navnet Forpheus og er utviklet av Omron – et selskap som normalt sett lager langt mer trauste elektronikk- og industriløsninger.

Men i våre dager tekkes ikke det gjengse messepublikum av en enkel robotarm som kan feste en skrue, og da sier det seg selv at Forpheus er en litt mer populær attraksjon.

Vegar Jansen, Tek.no

Faktisk har denne roboten vært i sving på CES i noen år nå, og til hver gang har Omron fått på plass noen forandringer og forbedringer.

Årets utgave er sjette generasjon, og det er ikke feil å si at Forpheus nå har blitt en skikkelig «demonstrasjonsrobot» der Omron kan vise fram sine teknologier innen slikt som AI, logikk, bevegelser og sensorer.

Følger nøye med

Roboten har to stereokameraer som kun sporer ballen, og på brøkdelen av et sekund analyserer den slikt som vinkel og ballrotasjon. I tillegg følger den nøye med på hvordan motstanderen holder rekkerten.

Forpheus begynner beregningene før selve slaget, blant annet ved å følge nøye med på motstanserend rekkert.
Vegar Jansen, Tek.no

Når alt stemmer, vet den omtrent hvor ballen kommer til å havne før den i det hele tatt blir slått, forklarer en representant fra Omron.

Roboten bruker altså flere observasjoner for å få et slags «forsprang» på motstanderens slag.

En annen ting er at Forpheus også følger med på ansiktet til personen den spiller med. Tanken er at den skal bruke ansiktsuttrykkstolkende algoritmer til å forstå hva slags humør motstanderen er i, og ideelt sett justere spillestilen tilsvarende.

Saken er nemlig at Forpheus faktisk ikke er lagd kun for å ydmyke motstanderen mest mulig. Ideelt sett er den ment å ta jobben som en slags «lærerobot» som kan gjøre deg til en bedre bordtennisspiller.

Ikke perfekt

Selv med flere kameraer, logikk og en slagkraftig robotarm, er ikke Forpheus perfekt. Det hender den feilberegner og bommer, eller at den ganske enkelt ikke er kjapp nok.

Vi fikk muligheten til å prøve oss mot – eller spille med – Forpheus. Undertegnede er dog såpass erfaren at alt innen bordtennis er godt kjent, så vi endte opp med å skremme vår gode kollega Stein Jarle Olsen til å teste ut robotens pingpongferdigheter.

Hvordan det gikk kan du selv se i videoen øverst i artikkelen.

Les også
Denne lille ballen skal hjelpe deg hjemme
annonse

Les også