SniktittApple Music

Vi har prøvekjørt Apples nye musikktjeneste

– Truer foreløpig ikke markedslederne på innhold, men kan bli farlig likevel.

For tre uker siden lanserte Apple endelig musikktjenesten mange hadde ventet på. Etter år med rykter ble strømmetjenesten Apple Music avduket. Sammenliknet med strømmetjenestene vi kjenner fra før presenterte Apple en ganske omfattende tjeneste under åpningstalen for WWDC (World Wide Developers Conference).

I kveld ble tjenesten endelig åpnet, og i samme slengen har iOS-oppdateringen til versjon 8.4 blitt sluppet. Vi benyttet naturligvis anledningen til å ta den nye tjenesten nærmere i øyensyn.

Koster 99 eller 149 i måneden

Frem til nå har vi fått se antydninger til hva som kommer, i de tidlige utgavene av iOS. Etter å ha ventet tålmodig på at iOS skulle bli ferdig med å oppdatere seg til siste utgave fikk vi endelig se en langt mer ferdig variant av Apple Music, med både aktive radiostasjoner og en mengde musikalske forslag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

1 - 2 - 3: Så enkelt kan det være å abonnere på en ny strømmetjeneste i 2015.

Helt ferdig virket tjenesten imidlertid ikke. Den preges nok både av å være kliss ny, og av heftig trafikk mot Apples servere. Vi regner med at både hastighet og funksjonalitet vil bli noen hakk bedre i løpet av dagene som går, etter hvert som presset mot Apples servere avtar.

Et nytt ikon pryder plassen der den gamle musikkspilleren var. Så fort vi trykker på det får vi spørsmål om å registrere oss for en prøveperiode hos tjenesten.

Prisene ble, ikke helt uventet, 99 kroner i måneden for enkeltabonnement og 149 kroner i måneden for familieabonnement for inntil seks brukere.

Litt uvant er det at Apple allerede har betalingsinformasjonen de trenger. Å aktivere abonnementet er akkurat like lett som å kjøpe hva som helst i App Store.

Svært omfattende app

Umiddelbart deretter fikk vi rote rundt i det som er en ganske så omfattende musikkapp. Innimellom popper skjermen opp med forespørsler om å rangere ulike typer musikk og artister. Boksene for dette dukker opp uprovosert når vi prøvekjører tjenesten. «Smakskalkulatoren» må vi gjennomføre to ganger, fordi ferdig-knappen nekter å virke. Til slutt fungerer den, og Apple Music har forslag til oss.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Under oppstarten blir du bedt om å ta stilling til sjangre og artister.

Forslagene vises på den første fanen som dukker opp, nemlig «For deg»-fanen. Her dukker det opp en mengde spillelister. For undertegnede er de primært sentrert rundt elektronisk musikk, men også Billy Joel har sneket seg med i utvalget. Utvalget artister som foreslås er ellers nokså gammelt, muligens fordi Apples forslagsbobler virket å være vektet mot de mest kjente artistene.

Krøll med spillelister

Du får uansett anledning til å søke opp artister selv, eller følge dem du lytter til når du bruker tjenesten. Hvis du ønsker det kan systemet automatisk følge artister du legger til i spillelister.

Her støtte vi imidlertid på et lite problem som kan skyldes enten app eller trege linjer. Ved forsøk på å legge til en låt i en spilleliste, fikk vi kun opp en helt blank skjerm. Nå hadde vi riktig nok ingen spillelister å legge til sporet i, men vi hadde forventet spørsmål om å opprette en slik, eller et strategisk plassert +-ikon.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Enkelte elementer kjenner vi tydelig igjen fra andre strømmetjenester. Wimp, nå Tidal, var tidlig ute med musikkmisjon og tematiske spillelister. Fra Spotify kjenner vi artistsider med fargetema fra albumgrafikk og bilder.

Vi forlot raskt denne skjermen for å manuelt opprette en spilleliste til å legge sangene i. Spillelisten ble opprettet, og appen bedyret at sporene våre ble lagt til. Det ble de ikke. Da vi etterpå forsøkte å søke opp en av enkeltlåtene Apple Music ikke fikk lagt til, la tjenesten den like greit til to ganger. Ikke så fryktelig tillitvekkende, men det er som nevnt fortsatt tidlig for tjenesten.

En egen side har fått navnet Nytt, og preges av nye artister, låter og tematiske spillelister. I tillegg presenterer den et utvalg av de ulike typene innhold resten av tjenesten byr på. Her ligger utdrag fra Apple Music Connect-kategorien, og musikkvideoer, for å nevne noe.

Variert radiostasjon

Gratisdelene av Apple Music heter Beats 1 Radio og Connect. Foreløpig får undertegnede stort sett bare lov til å «koble til» Trent Reznor.

Det er naturligvis Beats 1 Radio med DJ Zane Lowe i spissen som pryder radiofanen. En diger plakat annonserer den permanente radiostasjonen som skal sende fra tre ulike storbyer verden rundt. I tillegg kommer en rekke mer tradisjonelle strømmestasjoner, med fokus på ulike stilarter og sjangre.

I sin tid som DJ hos BBC Radio 1 var Lowe kjent for å trekke frem ny og ukjent musikk. Mannen virker å fortsette i samme stil i Beats Radio 1. Minuttene vi har rukket å tilbringe med stasjonen har vært preget av ulike stilarter og alt fra helt ukjente navn, til gigastjerner som Pharell Williams. Variert, men ny musikk virker å være oppskriften. I hvert fall for Zane Lowes første runde på stasjonen. Hvordan programmet ellers vil arte seg gjenstår å se.

Hvor er alle de ferske artistene?

Hvis det er noe som skuffer oss litt med Apple Music så er det Connect-tjenesten og tilleggsutvalget av ulike typer innhold. Apple har kostet på seg svært innholdstette faner for det ordinære innholdet. Det vi enkelt finner enten tjenesten heter Spotify, Tidal eller Google Play Music. Resten av innholdet virker å være litt utenfor.

For Connect-tjenesten kan dette igjen skyldes at det er tidlig. Undertegnede følger ikke mer enn et par dusin artister, og det er nok ikke alle som har hatt noe å melde på Connect.

Dermed er det først og fremt den gamle Nine Inch Nails-vokalisten, og Beats-ambassadøren, Trent Reznor som sprader rundt i Connect-fanen. For all del, mannen har laget mye bra musikk, men når Connect-siden knapt rommer noe som helst annet blir det litt klaustrofobisk. Hva skal jeg gjøre her, montro?

Videoinnholdet er litt gjemt

Det er mulig å se video i Apple Music, men innholdet er foreløpig litt bortgjemt. Da vi forsøkte å legge til en video i en nedlastet spilleliste krasjet hele appen.

Videoinnhold har tjenesten en del av allerede. Noe av det presenteres i en toppliste under nyheter. Dette er del av både Connect og tjenesten forøvrig. Dermed kan du finne musikkvideoer fra toppartister om du søker, og videosnutter fra kulisser og studio fra mindre kjente artister.

Noen skikkelig oversikt over videoutvalget i tjenesten har ikke Apple kostet på seg. I stedet kan vi klikke oss videre til oversikter fra små bokser i de øvrige fanene. Videotreff dukker også opp i søkeresultater.

Det ser forresten ut til at man også kan legge til musikkvideoer i spillelistene, men hver gang vi forsøkte låste appen seg helt, selv om videoene spilte av helt fint ellers.

Truer ikke markedslederen i seg selv, men ...

Appen er nesten kjemisk fri for innstillinger av noe slag. Å koble til eksterne tjenester som Last.fm ser ikke ut til å være mulig, og noen valg omkring lydkvalitet finner vi heller ikke. Brukerstyring, pålogging og betaling er dypt integrert i iOS forøvrig, så det trenger du heller ikke bry deg stort med i Apple Music. Er du pålogget Apple-kontoen din er du også pålogget Apple Music.

Alt i alt ser Apple Music ut som en god begynnelse for selskapet. Noen barnesykdommer er det her, men det er for tidlig å si om det er noe feil med tjenesten, eller bare for stor pågang av brukere.

Det virker ikke som om markedslederen Spotify har veldig mye å frykte her når det kommer til selve tjenesten. Til det er de unike delene av Apple Music litt bortgjemte, og innholdet foreløpig sparsomt. Men kombinasjonen av mange millioner eksisterende og betalingsvillige brukere, en tre måneder lang gratisperiode og dyp integrering i iOS-dingser kan likevel være nok til å gi Apple et godt skyv inn i strømmeverdenen.

Også Spotify fikk seg en kraftig oppgradering nylig, men foreløpig har knapt noen av funksjonene kommet til Norge. Her kan du lese om alt som er nytt i svenskenes strømmetjeneste »

Les også
Teknologiene Apple stjal, overtok og forbedret
Les også
Dreper Connect-seksjonen i Apple Music
Les også
Snart skal Apple trolig levere musikk i mye høyere kvalitet
Les også
Apples nye strømmeboks er rett rundt hjørnet
Les også
– Halvparten av Apple Music-brukerne har sluttet å bruke tjenesten
Les også
Kraftig vekst for Apples nye musikktjeneste
Les også
Musikkstrømmetjenesten Tidal lanserer familieabonnement
Les også
Xbox Music bytter navn
annonse