Til hovedinnhold
SniktittApple Watch Series 4

Nye Apple Watch er faktisk en liten revolusjon, men ikke i Norge

Vi har prøvd den.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Tek.no / Cupertino: Apple Watch har blitt oppgradert, og nå er den både ny og større siden sist. I Series 4-utgaven er klokken enten 44 eller 40 millimeter stor, to millimeter opp fra forgjengerne, og den minste utgaven har omtrent like stor skjerm som største variant av den forrige. I tillegg ser også klokken litt mer buet ut på oversiden, slik at skjermen flyter mer i ett med den nesten dråpelignende designen.

Etter å ha fått noen minutter med klokken her i California, er mitt inntrykk at dette er en stor oppgradering. Men samtidig preges den litt av malurt i begeret, for det er flere viktige funksjoner som ikke vil komme til Norge med det første.

Kvikkere enn tidligere

Den nye klokken er litt kvikkere i responsen enn fjorårets, og den har også fått en ny digital krone. Digital krone er Apples fjonge navn på skruhjultingesten du navigerer menyene med. Her har det kommet til vibrasjoner som gjør at det føles mer som å vri på et hjul som går fra knepp til knepp. I realiteten går kronen akkurat like lett rundt som før, det bare føles annerledes å vri på den fordi en motor får hele klokka til å vibrere.

Uansett kan dette gi en bedre flyt i bruken av klokka totalt sett enn det var mulig å oppnå med tidligere varianter av den.

De nye Infograph-urskivene er også svært stilige. Her kan du dytte inn relativt store mengder informasjon på veldig liten plass. Og her er det en kunst noen hos Apple burde være rimelig fornøyd med - det er ikke lett å presentere så mye på så liten plass som det de har fått til her. Og det er i hvert fall ikke lett å få det til å se bra ut, slik i hvert fall jeg mener at det også gjør her.

Like mye informasjon, mye penere

Apple har klart å presse inn svært mye informasjon i de nye urskivene - og samtidig ser det både ryddig og stilig ut.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Når én av testklokkene fra Apple er på min lanke blir som regel urskiven som kan vise mest valgt. Og spesielt er det greit å få med både vær og dato ved siden av klokkeslettet. Og for en klokke som er laget først og fremst for å overleve ett døgn på en lading er det greit å få med batteriindikatoren også.

Det har alltid vært mulig å dytte inn mye informasjon på skjermen, men det har ikke sett like bra ut før som det gjør nå.

En vesentlig større høyttaler hører til. Den skal være femti prosent mer bråkete enn i tidligere utgaver av klokka, men jeg tror den måtte vært flere hundre prosent sterkere for å være hørbar over bråket i Apples demoområde.

Men om Apple har sine ord i behold, kommer du til å tiltrekke deg enda mer oppmerksomhet etter fullført bad med Series 4-klokka. For som tidligere er det en bademodus her, og så fort den skrus av prøver klokken å riste ren høyttaleren ved å lage noen forferdelig iørefallende lyder. Disse har sannsynligvis også blitt vesentlig høyere.

Vi snytes for helsefunksjoner og eSIM

Nytt i WatchOS 5: Podcast-app.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Malurten i Apple Watch Series 4-begeret må være helsefunksjonene. For det er banebrytende med både EKG som kan påvise hjerteflimmer og konstant overvåking av eventuell arytmi i en liten klokke. Selv om dette har vært vanlig en stund i TV-versjonen av Dødelig Våpen har det ikke vært reelle produkter på markedet for det.

Nå kommer altså nettopp det, men bare for amerikanere. Det skyldes muligens at det klokken kan oppdage er ganske alvorlige medisinske tilstander, så her er det et ansvar i form av hva som skjer hvis klokken rapporterer feil eller ikke i det hele tatt. I tillegg må som regel utstyr med medisinske funksjoner godkjennes der det skal selges. For USA er klokken godkjent av Food and Drug Administration (FDA) - de samme som godkjenner medikamenter som skal i salg.

En annen ting vi fjellaper må vente på, mens dansker og svensker får med det samme, er Apple Watch med eSIM. Det til tross for at Samsungs nye klokke, Galaxy Watch, kommer til Norge med eSIM om et par uker. Det vil altså si at vi fortsatt går glipp av fjorårets største oppgradering (4G rett i klokka) og årets største nyvinning (EKG). I hvert fall foreløpig.

Hvor blir det av større batteri?

Gode nyheter til deg som har rotet bort peiskos-DVD-en. Nå kan du ha peiskosen på håndleddet i stedet. Jeg ser imidlertid aller mest frem til den uunngåelige akvarieurskiven.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Men det aller viktigste irritasjonsmomentet med Apple Watch i min verden er at ikke batteritiden har gått opp. Samsungs nye klokke skal klare seg i fire dager ved vanlig bruk, eller i en ukes tid ved mer forsiktig bruk, og stadig mer håndleddsteknologi fokuserer på nettopp batteritid.

Apples klokke skal fortsatt bare klare atten timer. Rett skal være rett - i min erfaring virket det som et svært konservativt anslag for Series 3, som jeg støtt kunne bruke i to-tre dager uten å slippe opp for strøm. Men et større batteri burde snart være på Apples gjøreliste for Watch.

Én funksjon som i hvert fall ser ut til å finne veien til Norge er falldeteksjonen. Den gjør at klokken selv kan ringe etter hjelp hvis den oppdager at du har falt og ikke er i stand til å røre deg etterpå.

Les om de andre produktene Apple slapp:

annonse