Til hovedinnhold
SniktittSamsung Galaxy S5

Vi har prøvd Samsungs nye flaggskip

Igjen stjeler Samsung oppmerksomheten på MWC med en riktig spennende toppmodell.

Samsung

Barcelona/Amobil.no: Samsung fornekter seg ikke, og kommer nok en gang med en toppmodell som har det lille ekstra som skal til for å skille seg ut i mengden.

Alt fra lanseringen: Nå har Samsung lansert Galaxy S5 »

De mest åpenbare nyhetene er en fingeravtrykkleser og en pulsmåler. Nå er ikke Samsung alene om å bruke fingeravtrykk for sikker autentisering på mobilen, men føleren som kan registrere hjertefrekvensen din er Samsung alene om.

Fronten som før, baksiden betydelig bedre

Det første vi la merke til var likevel designendringen. Fronten er velkjent, men rammen og baksiden skiller seg ut. Baksiden er i en plast som ikke kjennes ut som plast, men snarere som skinn. Små perforeringer bidrar til at telefonen ser bra ut, i tillegg til at den altså er behagelig å holde i. Vi fikk også en kikk på de ulike fargevariantene, som er blå, gyllen, sort eller hvit. Her vil det garantert være delte meninger om hvor vakre disse fargene er, og det noen synes er kleint, vil andre omfavne.

Når vi studerer telefonen nærmere ser vi at den har en litt høyere kant rundt skjermen enn før. Det gjør at skjermen er litt bedre beskyttet mot slitasjen som kan oppstå når mobilen ligger på en flate med skjermen ned.

Symbian-ikoner

Når vi starter telefonen ser den i utgangspunktet ikke så annerledes ut enn det vi er vant til fra Samsung. Men når vi åpner app-menyen ser vi at Samsung har gjort om på alle ikoner. Nå er de runde, og minner ikke så rent lite om de Nokia brukte på sine siste Symbian-mobiler.

Det ser ut til at Samsung og Nokia har brukt de samme ikonografene.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Telefonen er rask som et uvær. Vi får den i alle fall ikke til å henge et millisekund i løpet av tiden vi har tilgjengelig til sniktitten. Kameraet har en større og bedre bildebrikke enn før, og Samsung har lagt til noen effekter som er ganske stilige.

Vi liker den nye baksiden på Samsung Galaxy S5.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Raskt kamera

Særlig kan du få spennende resultater ved å velge en funksjon som lar deg bestemme hva som skal være skarpt, mens resten av bildet blir diffust. Funksjonen var enkel å finne frem til. Telefonen har også lynrask autofokus, og skal være klar og fokusert på 0,3 sekunder.

Vi rakk ikke å prøve den nye funksjonen med dynamiske farger, men ifølge Samsung skal kameraet ta bedre bilder under vanskelige lysforhold ved å analysere bildet når kameraet fokuserer. Så kan de ulike elementene i bildet få riktig eksponering, om vi skal tro Samsung.

Gir seg selv et døgn ekstra

Samsung har gjort en del for å bedre batterikapasiteten i telefonen. Blant annet kan du sette på en spareinnstilling som gjør at skjermen går i sort/hvitt når batteriet har 10 prosent eller mindre kapasitet igjen. Da stenges også en del bakgrunnsprosesser, og telefonen skal kunne stå standby i 24 timer til.

Så stor forskjell er det på bilder tatt med og uten HDR.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Vi fikk sett hvordan det tar seg ut, men hadde naturlig nok ingen mulighet til å sjekke hvor effektiv funksjonen faktisk er.

Gi mobilen finger´n

Fingeravtrykkleseren fikk vi ikke prøvd så mye, men den fungerte i det minste greit de gangene vi brukte den. Fingeravtrykket kombineres med en tjeneste som gjør at du kan holde innholdet på mobilen privat. Uten din finger vil uvedkommende ikke få tilgang til bildene dine eller andre filer du vil skjule.

Solid inntrykk

Vår tid med Galaxy S5 var begrenset, men det holdt til å gi et svært solid førsteinntrykk. Når vi i tillegg vet at Samsung nå følger Sony og gjør toppmodellen støv- og sprutsikker, er dette en telefon det skal bli vanskelig å overgå. Men vi skal ikke glemme at Sony har en sterk utfordrer i form av den nye Sony Xperia Z2, som også ble lansert tidligere på dagen.

Fingeravtrykksensor blir kanskje standard en dag.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Les også vår sniktitt på Sonys nye flaggskip, Xperia Z2 »

Samsung Galaxy S5 skal koste ca 6000 kroner i Norge. Det er mye penger for en mobiltelefon, men vi tviler ikke på at Samsung Galaxy S5 vil bli solgt i bøtter og spann. For er du først opptatt av å ha det siste og råeste blir denne mobilen vanskelig å komme utenom.

Her kan du sjekke spesifikasjonene til Samsung Galaxy S5 opp mot konkurrentene »

Dette båndet har krummet amoled-skjerm, den første på en slik enhet, hevder Samsung.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Her finner du alle sakene fra Mobile World Congress »

annonse