SniktittWindows 10 Technical Preview

Vi liker Windows 10 allerede

Så langt er det mye som taler for at Windows 8.1-arvtakeren blir en stor suksess.

Det har allerede gått noen måneder siden Microsoft bekreftet det alle egentlig visste, at de jobbet med operativsystemet som skulle gjenreise selskapets stolthet etter fadesen med Windows 8. 8.1-oppdateringen lurte nemlig ingen, her måtte skarpere skyts til både for å stoppe kundeflukten bort fra Windows til OS X og Linux, men også for å få fart på et dalende datamaskinsalg som kanskje skyldes at folk ruger på Windows 7, som de er fornøyde med.

Windows 10 blir gratis:
Men ikke for alle, se om du må betale for å oppgradere her »

Med Windows 10 har Microsoft mye å bevise. Blant annet at de fortsatt evner å innovere, uten å presentere helt ville løsninger som får folk til å klø seg i hodet eller lure på hvorfor de i det hele tatt skal bry seg. De må også, selv om den nå gjør et storslått comeback, forsvare hvorfor de kastet startmenyen, selve grunnpillaren fra tidligere Windows-versjoner, overbord fra og med Windows 8.

Men dette gjør de heldigvis også. I løpet av vår sniktitt på den nye Windows 10-betaen har vi nemlig sett Microsoft ta noen velvalgte steg tilbake fra Windows 8 på enkelte områder, og sjumilssteg fremover på nye funksjoner og løsninger. Og selv om ingen av funksjonene er helt ferdige, og mange ikke engang implementert eller vist frem enda, har betaen så langt gitt oss troen på at Windows 10 kan bli noe stort.

Oppfrisket utforsker

Windows Utforsker viser nå også dine sist brukte filer og mest besøkte mapper.

Både utforskervinduer og startmenyen har fått nye animasjoner i det de popper opp eller lukkes. Disse gjør ikke for mye ut av seg og er svært lette og behagelige for øyet. Rammene rundt både programmer- og utforskervinduer er også så godt som borte. Denne slankeoperasjonen skulle Microsoft ha begitt seg ut på før, og om du er bekymret for at innhold nå skal flyte over i hverandre kan vi berolige deg med at det gjør det ikke. Den eneste bivirkning av tynnere rammer vi har sett så langt er mer plass til det langt viktigere innholdet. Utforskeren har dessuten fått muligheten for å vise snarveier til dine mest brukte, eller sist brukte dokumenter. Dette er en funksjon vi tror mange vil få et elsk/hat-forhold til, men den er heldigvis mulig å deaktivere om den ikke faller i smak.

Ny startmeny

Startmenyen kombinerer det beste fra Windows 7 og Windows 8. Resultetet overbeviser.

Startskjermen fra Windows 8 er altså kastet ut til fordel for den gode gamle startmenyen. Den nye startmenyen ligner på den fra Windows 7, men har i tillegg fått et område med levende «fliser» med snarveier til de appene eller programmene du bruker mest. Om du vil kan du også enkelt blåse opp startmenyen over hele skjermen, slik at alle appene dine vises på en gang og du slipper å bla i den lille venstrekolonnen.

Appene til høyre kan du akkurat som i Windows 8 justere både posisjon og størrelse på, og du kan samle dem i flere ulike grupperinger – for eksempel underholdning eller arbeid. Mange har lurt på om elementene i menyens høyreside kan fjernes helt, og det kan de. Foreløpig blir imidlertid ikke startmenyen noe slankere av den grunn, men både dette, samt muligheten til at startmenyen skal kunne legge på seg ytterligere i bredden, jobber Microsoft med å få til.

Vi synes den nye startmenyen allerede fungerer strålende. Den gir deg en liste over alle dine installerte programmer, som du er vant med fra Windows 7, i tillegg til at den gjør det utrolig effektivt å nå favorittprogrammer, spesialmapper som nedlastinger eller bilder, og eventuelle apper du velger å beholde i høyrekolonnen. Når startmenyen allerede også er varslet å få støtte for en delvis gjennomsiktig bakgrunn vil du kunne forvente å få enda bedre oversikt.

Oppgavelinjen

Søket er ikke helt ferdig ennå og gir ikke de beste treffene. På sikt vil du kunne snakke til taleassistenten Cortana herfra.

I Windows 10 har du som standard to måter å søke etter filer eller på Internett. Merkelig nok. Det ville nemlig holdt med én måte, ettersom de to søkene leter i samme database etter resultatet du ønsker deg. Om du vil finne en kjeksoppskrift på Internett, søker etter årsbudsjettet fra i fjor, eller om du vil starte et av programmene dine kan det gjøres enten ved å trykke på startmenyen eller ved å klikke på forstørrelsesglasset i oppgavelinjen.

Dette åpner imidlertid det samme søkefeltet og de krever begge samme antall klikk – ett for å være nøyaktig.

Dermed tok det ikke lange tiden før vi fjernet det nye forstørrelseglasset fra oppgavelinjen, som etter vår mening er overflødig i og med at det er langt raskere å bare trykke inn Windows-tasten og begynne å skrive, eller like raskt å åpne startmenyen for å søke derfra.

Når det gjelder selve søkemotoren, Bing, så er denne helt borti natta dårlig. Vi skal vel likevel ikke se bort ifra at det skyldes at vi bruker en amerikansk beta-versjon av Windows 10 og at lokalisering vil gjøre sitt til å forbedre søket senere.

Vi håper også Microsoft tenker en ekstra gang på om de virkelig vil drasse med seg det lekre, men akk så distraherende «dagens bilde» fra Bing over i det innebyggede Windows-søket. Gi oss søkeresultatene vi jakter på, ikke tilfeldige bilder som bare opptar plass.

Ellers har oppgavelinjen fått et eget ikon for å bytte mellom åpne virtuelle skrivebord, og mer minimalistiske indikatorerer for åpne vinduer. Vi legger merke til at ikonene i oppgavelinjen har krympet en del, og selv om dette var uvant i starten vendte vi oss raskt til det.

Metroapps i vinduer

Flisapper i vindusfasong er bedre enn i fullskjerm, men fortsatt føles de fremmede fra resten av operativsystemet.

Flisappene, som i sin tid ble laget for å brukes på berøringsskjermenheter, kjører nå i vanlige vinduer som kan forminskes eller forstørres, akkurat som andre PC-programmer.

Etter vår mening fungerer det likevel fortsatt svært dårlig å bruke disse flisappene på skrivebordet.

Da disse i all hovedsak består av en rekke usynlige rullefelt, som strekker seg både horisontalt og vertikalt, er det vanskelig å navigere i dem. Du må nemlig treffe rullefeltet med musepekeren, og kan ikke bare huke tak et sted i vinduet og dra til deg mer innhold, akkurat som du ville gjort med fingeren på en berøringsenhet.

Appene utnytter plassen på skjermen svært dårlig, med store skrifttyper og masse luft. Mye informasjon forsvinner dessverre også om en forsøker å krympe vinduene. Flisappene er helt klart ikke laget for å kjøre i vinduer, og vi har fortsatt å gjøre med Windows' dårligste kort her. I alle fall om musepekeren er ditt foretrukne styreredskap, for for berøringsskjermer fortoner det seg selvsagt annerledes.

Om det vi har sett så langt blir det endelige resultatet, kommer i alle fall vi som noe av det første vi gjør å kaste på rompa ut både vær-appen, nyhetsappen, epost-appen og brorparten av resten av røkla når vi installerer Windows 10 på våre arbeidsstasjoner til høsten. PDF-leseren står likevel frem som noe vi kan like, med sitt distraksjonsfrie og enkle vesen, konsentrert om å gjøre den éne oppgaven den skal, nemlig vise oss dokumentene våre.

Kunne kanskje alle disse alternative appene som er tilpasset enheter med berøringsskjerm vært valgfrie å installere? I dag fremstår de kun som bloatware, og er det noe Windows 10 ikke trenger for å fremstå som et seriøst og konkurransedyktig operativsystem i 2015, så er det bloatware.

PC-en din ble levert med programvare som sakker den ned:
Kvitt deg med den og få en raskere PC »

Bedre underholdningsstøtte

Windows 10-betaen har fått en rekke nye småtillegg som går videre utover det estetiske og som du kanskje ikke oppdager ved første øyekast. Ingen nevnt, ingen glemt,z kan vi kanskje si, men at Windows Media Player endelig har fått støtte for det høyoppløste og tapsfrie lydformatet FLAC, samt piratenes favorittformat .h264-video, det kan vi rett og slett ikke utelate å nevne.

Våre første tester viser at Media Player takler disse formatene svært godt, noe som for mange vil bety at de ikke lenger må laste ned alternative avspillere før de kan kose seg skikkelig med høykvalitets musikk eller film. Hva dette betyr for medieavspilleren som kommer til Windows Phone er vanskelig å spå, men det er jo lov å håpe at Microsoft ikke gjør forskjell.

Om vi skal sette fingeren på noe når det kommer til tierens underholdningsapper må det være at vi fortsatt snakker flertall. Windows Media Player er selvsagt med, men det er også både Video-appen og Musikk-appen. Det må da være mulig å lage én mediaspiller som kan fungere godt for å levere underholdning til både nettbrett og skrivebordet. Vi er i alle fall lei av å stadig ta stilling til om vi vil åpne filmen vår i Video-appen eller i Windows Media Player.

Og én ting til, Microsoft: gi oss noen visualiseringer til musikkspilleren som ikke stammer fra Windows XP. Vi gremmes hver gang den 640 x 480 pikslers Alkemi-effekten spretter frem for å akkompagnere musikken vår og får alle som har sett den gamle ringreven Winamps minst 10 år gamle Milkdrop-effekt til å skrattle.

På slutten av 90-tallet tilhørte lydtronen helt andre enn Microsoft:
Vi mimrer om Winamp, MP3-spilleren som sparket lamaen bak » (Ekstra)

Virtuelle skrivebord

Linux har det, OSX har det, men Windows har manglet det – frem til i år da Windows-brukere endelig vil kunne meske seg med virtuelle skrivebord.

Det vi liker aller best med virtuelle skrivebord er oversikten de gir. Du kan for eksempel dedikere ett skrivebord til underholdningsapplikasjoner, som musikk eller video, ett skrivebord til dokumentet du ønsker å fokusere hundre prosent på, og ett tredje skrivebord til kommunikasjonstjenester, som Skype eller e-post.

Virtuelle skrivebord kommer endelig, og det vi har sett så langt overbeviser. Vi ser frem til enda ryddigere skrivebord og bedre oversikt fremover.

Å skifte mellom de ulike virtuelle skrivebordene er en smal sak, for selvsagt har du hele tiden full oversikt over hvilke programmer du har oppe via oppgavelinjen. Enten åpner du programmet derfra, eller så veksler du manuelt gjennom skrivebordene med en av Windows’ nye hurtigtaster, «Windowstast + Ctrl + Pil venstre eller høyre».

Har du flere skjermer får du selvsagt like mange nye virtuelle skrivebord også. Foreløpig er det lett å miste oversikten over hvilke vinduer du har oppe på hvilket skrivebord. Microsoft har imidlertid fikset dette allerede ved å gjøre markøren under oppgavelinjeikonet mindre i nyere bygg av betaen – som vi nok får se om ikke så alt for lenge.

Vi har ikke møtt på noen begrensning i antall virtuelle skrivebord vi kan åpne, men det er naturlig å vente seg at dette vil komme også. Hvis ikke må Microsoft få på plass en bedre visuell oversikt over dem enn de har på nåværende tidspunkt, hvor det kun er mulig å åpne ni virtuelle skrivebord via tastatursnarveier.

Vi har også et forbedringsønske til Microsoft, nemlig at de gjør det mulig å dra programmer og vinduer på tvers av de virtuelle skrivebordene etter at de er åpnet.

Bedre organiseringsverktøy

I Windows 7 kunne du for første gang organisere eller feste vinduer på skrivebordet ved å dra dem ut til en av kantene for å dele skjermplassen likt mellom to vinduer eller til toppen for å maksimere. Etter å ha stiftet bekjentskap med den oppgraderte vindusorganisatoren i Windows 10, som også lar deg feste programmer til for eksempel kun øvre venstre hjørne, må Apple komme på banen og svare. Det blir nemlig svært vanskelig å gå tilbake til det rotete OSX-skrivebordet etter dette.

I Windows 10 er det blitt en lek å organisere skrivebordet med programmer og vinduer som fester seg til både kanter og hjørner.

Det har blitt mye lettere enn tidligere å utnytte hver krik og krok av skjermarealet når en i løpet av tre sekunder kan feste totalt fire vinduer bare ved å dra dem inntil hvert sitt hjørne av skjermen og samtidig beholde full oversikt over alle sammen.

I tillegg har det nå blitt mulig å feste vinduer til alle deler av skjermen, selv om du bruker et flerskjermoppsett.

Vi lurer allerede på om dette er vår nye favoritt-funksjon i den nye Windows 10-betaen – selv om konkurransen med de nye virtuelle skrivebordene er knalltøff.

Varslingssenteret er litt kronglete å nå og støttes ikke av mange Apper ennå, men kan på sikt spille en viktig rolle i Windows 10.

Varslingssenteret

Til høyre på skjermen, der den utskjelte «Charms»-menyen fantes i Windows 8, har nå et eget varslingssenter tatt over. Herfra kan du gjøre alt fra å stille alarmer, ta Skype-samtaler og svare på meldinger fra Facebook-venner. Hurtiginnstillinger for å endre lysstyrke på skjermen, låse skjermrotasjonen og lignende er også lett tilgjengelig herfra. Varslingssenteret er foreløpig et ganske så goldt sted. Inntil flere selskaper kommer med apper som støtter det vil varslingssenteret derfor ikke få vist sitt potensiale. Det skal imidlertid være helt «åpent», så det blir fritt frem for utviklere å ta det i bruk, og om vi skal tippe tror vi det vil bli en mye brukt funksjon på sikt som forhåpentligvis vil bety slutten på disse ballongvarslene som ble introdusert med Windows XP.

Vi synes imidlertid det er litt knotete å åpne det, noe som skjer gjennom å trykke på et ikon i systemstatusfeltet. I OSX kan vi enkelt bevege markøren helt øverst til høyre på skjermen eller trekke to fingre inn fra høyre på pekeplaten for å åpne varslingssenteret. Vi lurer på om ikke Microsoft bør gjøre noe av det samme, så en slipper å finsikte hver gang en får et varsel.

Kranglete innstillinger

I Windows 8 stiftet vi bekjentskap med PC-settings, eller på norsk, innstillingermenyen, for første gang. Herfra kunne du på en berøringsvennlig måte nå valg for nettverkstilkoblinger, personifisering og oppdatering av Windows. Microsoft hadde likevel ikke vært helt konsekvente, så du ble til stadighet send i hytt og gevær mellom innstillingermenyen og kontrollpanelet, tilsynelatende på måfå.

Kontrollpanelet og innstillingermenyen krangler stadig om hvem som fortjener din oppmerksomhet.

Selv om innstillingermenyen i Windows 10 har fått kraftig utvidede fullmakter, og du i det minste når lenger inn i innstillingermenyen nå, blir vi også her til slutt skyflet over til kontrollpanelet straks vi skal endre noe som ikke er helt elementært. Vi håper Microsoft er midt inne i en overføringsfase, for det å forholde oss til to ulike grensesnitt som uten et tydelig skille til stadighet krangler om oppmerksomheten din, liker vi slettes ikke.

Når det er sagt har vi likevel sansen for hvordan innstillingermenyen er utformet. Den har enkle stiliserte ikoner som er greie å klikke seg inn på både med tommelen og musepekeren, og forklarende tekst. Vi satser derfor på en lykkelig slutt. Det er tross alt minst seks måneder igjen av Microsofts beta-periode.

Begynnelsen på noe stort

sitat"– Det vi har fått servert så langt har fått oss hekta."

Det er vel tidlig å konstatere ennå, men under hele sniktitten satt vi med føleselen av at Microsoft med tieren faktisk kan sitte på oppskriften som vil gjøre Windows kult igjen. De fleste nye funksjonene vi har fått prøve så langt virker gjennomtenkte. De er implementert på en naturlig måte slik at de ikke krever tilvending eller opplæring, samtidig som Microsoft har vært innovative uten å gå av skaftet.

Vi er kanskje utsultet på en skikkelig utgave av Windows, som ikke er laget kun for lek-og-moro-nettbrett med berøringsfunksjon, men det vi har fått servert så langt har i alle fall fått oss hekta. Vi vil ha mer, og mer skal vi etter all sannsynlighet også få. Vi vil derfor følge nøye med på Microsofts Insider-program utover våren og komme tilbake med nye sniktitter etter hvert som flere spennende funksjoner blir tilgjengelig, slik som Xbox One spillstrømming, nettleseren Spartan, og sannsynligvis en masse annet krutt Microsoft foreløpig ikke har sagt ett pip om.

Vil du prøve Windows 10-betaen selv?
Da er det bare å hoppe på, om du tør »

Mange av våre forumbrukere har også testet Windows 10-betaen den siste tiden, og om du er en av dem hører vi gjerne fra deg hva du synes i kommentartråden nedenfor:

Les også
Nå kan du prøve Windows 10 for mobiltelefoner
Les også
Her er antagelig de første bildene av Windows 10 på mobil
Les også
Microsoft opplever kraftig økning i Surface-salget
Les også
Microsoft bekrefter utvidelser i kommende Windows 10-nettleser
Les også
Nå kan du laste ned Windows 10
Les også
Windows 10 blir helt gratis – dette er hva du får
Les også
Skjulte triks gjør Windows 8 til å leve med
Les også
Windows 10-nettleseren får funksjoner ingen andre nettlesere har
annonse