SniktittSony Xperia XZ1

Lynende rask Android 8-mobil fra Sony

Skann ansiktet ditt på bare noen sekunder.

Video

Berlin / Tek.no: Sony klinker virkelig til under årets IFA-messe her i Berlin. Ikke bare er Xperia Compact tilbake i god gammel form, men produsentene ser ut til å kunne kuppe Android 8-tronen med XZ1-modellene før enkelte telefoner som kjører helt ren Android. Det er imponerende det.

Xperia XZ1 er en videreutvikling av XZ- og XZs-modellene. Sistnevnte ble lansert i våres, og var først ut med Sonys nye og spesielle mobilkamera der man kan filme supersaktefilm med 960 bilder i sekundet.

Dermed blir dette den virkelige oppdateringen av Xperia XZ med både kamera, kliss ny innmat og oppdaterte funksjoner.

Vanntett og uten så mange «sømmer»

Telefonen har fått en liten designoverhaling, men følger fortsatt de samme hovedlinjene som forrige generasjon. Den nye har chassis i ett stykke aluminium, fremfor de mange kantene og linjene som de foregående XZ-modellene har hatt. Noen få uvanlig plasserte antennestreker er på plass, og i tillegg er topp- og bunnplaten på telefonen i plast, slik at antennesignaler skal slippe ut. Dette er uansett svært små flater, så de gjør neppe noe særlig fra eller til for slitestyrken.

Telefonen føles velbygget og ålreit i hånden, slik man kan forvente når det kjøres en unibody-design.

Xperia XZ1 kommer som sin lillebror i fire forskjellige farger, men de er litt dusere her enn i Compacten. Dette er den rosa varianten..

Som tidligere Xperia XZ-modeller er også denne vanntett. Vi konstaterer at det ser ut til at Sony har lært hva de var virkelig flinke på før overgangen til X-serien, der første telefon ut ikke var tett.

For noen år siden var den japanske produsenten fasitsvaret om man ønsket seg en tett telefon, men så ble det plutselig ikke like enkelt lenger, med tilnærmede toppmodeller som plutselig ikke var tette.

Det er lite som er verre markedsføring enn usikkerhet rundt egne produkter, men nå lysner det altså. Velger du en Xperia X-modell som koster litt i dag, er alle tette. Akkurat slik det var før den første X-modellen dukket opp.

Lyssterk HDR-skjerm

Menyene er lynraske og enkle å bruke. I praksis slik vi har opplevd dem på de fleste nyere toppmodeller fra Sony..

Skjermen er en 5,2 tommer stor full-HD-variant, med haugevis av lys. Dette er forresten den andre telefonen i Sonys Xperia-serie med støtte for HDR i skjermen. Det betyr at den kan dra lysstyrken svært høyt opp over korte perioder og i små områder på skjermen. Tenk på eksplosjoner i actionfilm, for eksempel - disse kan lyse ekstra godt opp, mens skjermen forøvrig er lyssterk nok til å vise detaljer også i mørkere områder.

Har du først sett film på en HDR-skjerm savner du det i andre skjermer. Det du ikke får fra XZ Premium-modellen er 4K-oppløsningen, men den er ikke et like stort savn der den mangler.

Med funksjonen 3D Creator kan du scanne inn tredimensjonale bilder av vennene dine ...

Over og under skjermen har Sony som vanlig stereohøyttalere, men denne gangen er de kraftigere enn de har vært før. Fullt ut i samme liga som stereohøyttalerne du finner i HTC U11 eller Apple iPhone 7 er de fortsatt ikke, men de nærmer seg. Dermed kan du helt fint bruke en XZ1 til å se film på uten å måtte ha hodetelefoner i nærheten. Det er en trivelig bonus når telefonen først har litt ekstra plass over og under skjermen.

Sett vennene dine inn i GIF-filer

Deretter kan du skrive dem ut som små figurer, eller hvis du er litt mindre sprø - ha det moro med å erstatte ansiktene i GIF-animasjoner eller få dem til å danse..

Som vanlig kjører Sony et relativt rent menysystem uten for mye nips rundtom. Det gjør det enkelt og kjapt å drive, og ytelsen her minner om den vi kjenner fra Xperia XZ Premium. Det betyr at alt flyter som glødende kniv gjennom smør. Forsinkelser og stopp ser ikke ut til å være noe tema i det hele tatt.

Det har kommet til en del nye funksjoner i de nye Xperia XZ1-ene. En av disse er 3D Creator som lager tredimensjonale objekter av det du peker telefonen mot. Dermed kan du enkelt bruke telefonen til å scanne et objekt, og deretter få det skrevet ut igjen på en 3D-printer. Funksjonen fungerer litt som en omvendt panoramafunksjon, der du må bevege deg rundt objektet mens telefonen syr sammen resultatet.

En egen tredjeparts app som foreløpig bare er tilgjengelig for disse nye Xperiaene lar deg bruke disse modellene til langt mer tilgjengelige aktiviteter. Så som å manipulere inn hodene til dine venner i GIF-filer der det var andre hoder før. Det kan bli like deler morsomt og irriterende med tiden.

Nye sirkustriks på kamerafronten

Kameraet har den samme saktefilmfunksjonen som ble introdusert med Xperia XZs, men det har fått litt nye sirkustriks. Én ting er at du nå kan legge inn dine 3D-scannede venner også her, slik at de kan danse rundt i bilder og video du måtte ta opp. Men vel så viktig er det at telefonen nå kan fokusere mellom hvert bilde, samtidig som den fotograferer ti bilder i sekundet i burst-modus.

Der tidligere telefoner med denne kamerateknologien kunne fange opp bevegelse rett før du tok bildet, slik at du rakk raske hendelser, kan de nye XZ1-modellene fange opp smil som måtte skje før du rekker å klemme på den fysiske kameraknappen.

Dette virker som rimelig nyttige oppgraderinger av et allerede kompetent mobilkamera.

Prisen her blir forholdsvis høy, uten å være helt ekstrem. Xperia XZ1 vil koste 6800 kroner i Norge, men dersom du tar sjansen på kjøpe den usett i forsalget får du faktisk med en liten bonus som vi mistenker gjør pakken verdt det nesten uansett hvor god den måtte være på de små detaljene.

Forhåndssalget inkluderer en heftig hodetelefon

Xperia XZ1 leveres med hodetelefoner om den kjøpes på forhåndssalget. I Norge får telefonen både en noe lavere pris, og en vesentlig fetere hodetelefon enn i Norden forøvrig. Dette er den nye MDR-800-modellen, men varianten som følger med telefonen i Norge er MDR-900NC, som er en større utgave. Den koster drøyt 3000 kroner på egen hånd.

Med største variant XZ1 får man nemlig en WH-900N-hodetelefon om man forhåndsbestiller. Det er en støykansellerende hodetelefon med store puter, såkalt «over ear», som har en utsalgspris på rundt 3300 kroner. Det blir på et vis en såvidt enklere variant av dagens toppmodell MDR-1000X med litt raffere design.

Ingen skal si at Sony ikke jobber hardt for å ta tilbake eventuelle tapte fans etter den litt omdiskuterte Xperia X-overgangen. Det er alltid farlig å konkludere for tidlig, men Sony skal ha gjort ganske mye gærnt med Xperia XZ1 for at ikke denne pakkeløsningen her skal oppleves som svært prisgunstig.

Forhåndssalget for begge de to telefonene starter den 15. september, og varer til telefonene kommer i salg, drøyt to uker senere. XZ1 er på vei til test i skrivende stund, så om du sikler etter kombopakken med hodetelefoner inkludert skal vi forsøke å gi deg noen tips innen forhåndssalget avsluttes.

Obs! Ved siden av å være behandlet for hvitbalanse og skarphet, slik vi vanligvis gjør, har noen av bildene i denne saken fått redigert vekk et lite sikkerhetsstempel i nedre høyre hjørne på forsiden av telefonen. Telefonene vi fikk prøve var tidlige eksemplarer, og stempelet er naturligvis ikke å finne på utgavene som skal i salg.

annonse