Til hovedinnhold
SniktittSamsung Galaxy Tab 7.7

Her er nettbrettet Samsung måtte fjerne

Men vi rakk å prøve nykommeren på IFA.

(IFA/Berlin, Mobilen.no) Med sin 7,7 tommer store skjerm er den mindre enn storebror Galaxy Tab 10.1 og større enn mobilbrettet Galaxy Note. Møt nettbrettet Apple fikk Samsung til å gjemme bort under den pågående IFA-messen i Berlin.

Stig Ove Langø i Samsung demonstrerer hvordan Galaxy Tab 7.7 også kan brukes som mobiltelefon.

Kraftig prosessor

Nettbrettet Galaxy Tab 7.7 har samme prosessor, grensesnitt og skjermoppløsning som Samsung Galaxy Note. Ikke er de så ulike å se til heller, i alle fall ikke om du ser dem rett forfra. Men det er noen vesentlige forskjeller, og da tenker vi ikke bare på at skjermstørrelsen er ulik. Galaxy Note har en skjerm på 5,3 tommer. Galaxy Tab 7.7 har som navnet tilsier en skjerm på 7,7 tommer. De 2,4 tommene som skiller er ikke til å kimse av. Galaxy Tab 7.7 oppleves som dobbelt så stor som Galaxy Note. 

Vi tenker snarere på at Galaxy Tab 7.7 er et nettbrett med Android Honeycomb 3.2, mens Note er en mobiltelefon med Android Gingerbread 2.3. Gingerbread er ment for mobiltelefoner, og brukes også på Galaxy Tab 7, som nå er et år gammel. Honeycomb er ment for nettbrett, og har et noe annerledes brukergrensesnitt.

Skjerm i særklasse

Galaxy 7.7 er utstyrt med den største Super AMOLED Plus-skjermen som er laget til et nettbrett. Dette er en skjermteknologi der hvert eneste bildepunkt består av små lamper som tilsammen danner et farget punkt. Der bildet skal være sort er ingen av disse lampene tent.

Til sammenlikning er LCD-skjermene, som brukes på de fleste mobiltelefoner og nettbrett, laget slik at det lyser over hele skjermflaten gjennom krystaller som danner farger. Der det skal være sort blir bakgrunnsbelysningen blendet av et lag med flytende krystaller. Du ser det tydeligere jo mørkere det er - på en LCD-skjerm skinner noe av bakgrunnsbelysningen igjennom der det egentlig skal være sort.

Fra plast til metall

Baksiden er i metall, men den skiller seg likevel mye fra Apples iPad 2.

En annen forskjell mellom Galaxy Tab 7.7 og de andre nettbrettene fra Samsung, er at baksiden er i børstet metall. Men Galaxy Tab 7.7 ser ikke ut som en iPad, blant annet fordi plasten på endene er grå, fasongen er litt annerledes og størrelsen er forskjellig. Eplelogoen mangler naturligvis, og kameraet ser heller ikke likt ut.  

Til tross for de mange forskjellene, så har altså domstolen i Düsseldorf gjort det kunststykke å forby salg og promotering av Galaxy Tab 7.7, på samme måte som de tidligere gjorde det med Galaxy Tab 10.1 fordi produktet ifølge Apple er en blåkopi av deres iPad. Det midlertidige forbudet mot salg av Galaxy Tab 10.1 ble opphevet, så hvorfor retten nå tar samme runde med 7.7-versjonen av nettbrettet er litt vanskelig å forstå.

Galaxy Tab 7.7 har støtte for minnekort og SIM-kort. Etter jul kommer en variant med LTE (4G).

Prøvetur

Vi rakk uansett å få en nærmere kikk på brettet før domstolen i Düsseldorf la sin klamme hånd over IFA. For å gjøre en lang historie kort – vi likte det vi så, og vi lot oss imponere over den store AMOLED-skjermen. Ellers er Galaxy Tab 7.7 det samme brettet som 10.1, men i en krympet versjon og med andre materialer i chassiset. I tillegg støtter den minnekort, og etter jul får den støtte for raskere dataoverføring via LTE (4G). For noen vil skjermen på 7,7 tommer være stor nok.

Les vår test av Samsung Galaxy 10.1

Selv heller vi mot at 8,9-tommeren har en tilnærmet ideell størrelse. Av en eller annen grunn er denne modellen foreløpig ikke lyst i bann av domstolen i Düsseldorf.

Du bestemmer

Her er Tab 7.7 sammen med den nye monstermobilen Note.

Samsung tilbyr nå Galaxy-serien sin i et vell av forskjellige skjermstørrelser. Hvilken størrelse som passer deg best er det selvsagt bare du som vet. Men med skjermer på 4,3 tommer, 5,3 tommer, 7.7 tommer, 8,9 tommer og 10,1 tommer, så har du i alle fall litt å velge mellom. Samsung har gjort det klart at 7,7-tommeren vil komme i salg i Norge. Hva som ellers vil skje i forhold til søksmålene fra Apple gjenstår å se.

Til brettet kommer i salg i Norge får vi nøye oss med denne presentasjonen som produktansvarlig i Samsung Norge, Stig Ove Langø, gav oss like før Galaxy Tab 7.7 ble fjernet fra IFA:

annonse