Til hovedinnhold
SniktittLG G Watch R

Smartklokkene ser endelig ut som armbåndsur

LGs nye G Watch R er både kompakt og kledelig.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Finn Jarle Kvalheim

Berlin/Tek.no: Smartklokker. Det fins en skokk av dem på markedet, mens det fortsatt er langt mellom hvert håndledd som stolt bærer en av dem. Dingsesjangeren alle mobilprodusentene kappes om har fortsatt til gode å ta av, selv om liknende produkter har vært i salg i flere år.

LGs nye smartklokke, G Watch R, bærer på to mulige vinnerløsninger. For det første har den Googles Android Wear. Det er et eget operativsystem for smartklokker, som skal sørge for enkel utvikling av apper og funksjonalitet på tvers av mange ulike merker. Dermed kan smartklokkene endelig begynne å dra nytte av utviklernes kollektive små grå. Frem til nå har utviklere måttet velge blant mange, til dels svært ulike typer klokker, fordelt på ekstremt få brukere. Slikt blir det hverken penger i kassa eller oppmerksomhet av.

LG viste frem klokken med en rekke forskjellige reimer.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Googles lille hjelper, Google Now, er en viktig del av Android Wear, og dermed også G Watch R. Norsk talestyring er ikke støttet.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Endelig en smartklokke i fornuftig størrelse

Den andre egenskapen er designen. Den ser rett og slett ut som et helt vanlig armbåndsur. Skjermen er trill rund, og størrelsen er et sted i samme nabolag som de fleste ordinære herreur. Har du et svært kompakt håndledd kan det hende du stadig fnyser over størrelsen, men G Watch R burde passe de fleste.

Les også: Sniktitt på den enorme «smartklokken» Neptune Pine

LGs herming etter det ordinære armbåndsuret er faktisk så vellykket at det på enkelte stillbilder kan være vanskelig å skille G Watch R fra den gode gamle analoge varianten.

Også i bruk er G Watch R ganske enkel. Som med de andre Android Wear-produktene sveiper du opp og ned, og frem og tilbake, mellom de forskjellige funksjonene. Flere av funksjonene har sine egne faner.

Kommer du for eksempel til fjernkontrollfunksjonen, den som styrer musikkspilleren på telefonen, får du opp et albumbilde som viser hva som spilles, og en kontrollvariant om gangen. Herfra sveiper du mellom play/pause, og spoleknapper.

Ok, da.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Stemmekommandoer på engelsk

Et aspekt ved Android Wear som ikke er særlig brukervennlig, iallfall sett med norske øyne er talestyringen. «Ok Google» er fortsatt ikke tilgjengelig på norsk, og det er uvisst hvor mange som vil ha lyst til å veksle talemål flere ganger om dagen for å betjene klokken sin. Det er ventet at Google vil utvide språkstøtten for Google Now-løsningen sin, men det er lite sannsynlig at norsk står særlig høyt på prioriteringslisten.

Uansett fungerer klokken greit uten stemmestyring også.

Skjermen på klokken er lyssterk og god. Det er en av LGs nye OLED-varianter som skjuler seg under glasset. Såkalt Plastic OLED er den samme teknologien vi støtte på i selskapets fleksible telefon, LG G Flex, for en tid tilbake. Den gangen ble vi litt skuffet, blant annet over litt urene farger, og at skjermbilder hang igjen relativt lenge. Det klarte vi ikke å se noe til i løpet av minuttene vi tilbrakte med G Watch R.

Klokken kan vise deg avtalene i kalenderen din.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Kraftige spesifikasjoner

LGs smartklokke kan stille med ganske sterke spesifikasjoner. Den har et batteri på 410 mAh, som er blant de sterkeste batteriene du finner i noen smartklokke om dagen. Rundt 300 mAh er en langt mer vanlig kapasitet i denne typen enheter, og det du vil finne i både Samsung og Motorolas smartklokker. Vi regner med dette vil gi LG et overtak i batteritid, men som alltid er det også et spørsmål om hvordan strømmen faktisk blir brukt.

Blant strømslukerne som står i klokken er en Snapdragon 400-brikke. Akkurat hvilken av de mange Snapdragon 400-versjonene det er snakk om har ikke LG sagt noe om. Det er foreløpig kun kjent at det er en utgave som er klokket til 1,2 GHz, og mest sannsynlig handler det om en tokjernet variant. Det er uansett respektabelt, sammenliknet for eksempel Samsungs Gear Live, som har to kjerner klokket til 1 GHz.

Uvisst om norsk lansering

En av egenskapene til OLED er at de ikke bruker strøm på svarte deler av skjermen. I stedet for å blokkere for et baklys som alltid står på, skrur OLED-skjermene av hver enkelt piksel når svart skal vises. På en klokke kan det gi positive utslag dersom du foretrekker en urskive som består av store svarte områder.

Foreløpig er det høyst uklart om G Watch R finner veien til Norge. LG har lovet mer informasjon på et senere tidspunkt. Prisen på G Watch R er foreløpig heller ikke satt.

Du kan få beskjed når de første norske prisene på LG G Watch R dukker opp, ved å bestille prisvarsling fra Prisguide.

Les alle sakene fra IFA 2014 på vår samleside »

Mer om
annonse