Til hovedinnhold

Slik er iPhone 4S

Vi har prøvekjørt høstens mest omtalte mobiltelefon.

Fredag 14. oktober kom iPhone 4S i salg. Tradisjonen tro samlet det seg lange køer av enusiaster utenfor Apples butikker i landene der telefonen først kom i salg. Mobilen.no tok turen til London, og har brukt fredagen på å gå igjennom nyskapningens funksjoner og egenskaper. Resultatet av lyntesten er klar – Apple iPhone 4S er en kjapp og brukervennlig mobiltelefon på høyde med de beste i markedet.

Men perfekt er den ikke.

Virker uten PC

Det første du vil legger merke til når du begyner å buke iPhone er at den har fått et nytt operativsystem. Du ser det allerede når du starter telefonen for første gang, og ikke lenger er avhengig av å koble deg til en PC med iTunes for å få det til å virke. Så lenge du har tilgang til trådløst nett, så kan du sette opp telefonen til å virke med Apples nye tjeneste som heter iCloud.

iCloud funger som en datamaskin som du kan synkronisere mobiltelefonen mot, slik at bilder og annet inhold blir lagret på Internett. For å sette opp iCloud-konto bruker du samme brukernavn og passord som på App Store.

Talegjenkjenning

Siri, som på vår mobiltelefon har en dyp og maskulin røst, sier hun ikke kan svare på når funksjonen kommer på norsk.

De viktigse nyhetene i iPhone 4S er en raskere prosessor, bedre kamera og taleassistenten Siri. Tjenesten skal forstå hva du sier og kan også lese opp meldinger du får til telefonen. Siden Siri er engelsk har vi ikke særlig glede av tjenesten. Du kan selvsagt snakke engelsk til telefonen, men den vil ikke finne norske treff. Når tjenesten kommer på norsk er ikke klart.

Du har lenge kunnet bruke talekommandoer på iPhone, for eksempel for å få svar på hva som spilles, eller for å starte ulike aplikasjoner. Men ikke mange har brukt tjenesten før, og vi tviler på at særlig mange flere vil komme til å bruke den nå.

Forbedrede funksjoner

En gledelig nyhet er kameraet, som faktisk tar svært gode bilder. Ved første øyekast ser dette svært lovende ut.

Prosessoren i iPhone 4S er rask, og du merker det særlig når du surfer på nett eller spiller spill. Alt flyter ekstremt bra, og her leder iPhone med et lite hestehode på sine konkurrenter.

Aviskiosken (bokhylla) og Påminnelser er nye applikasjoner.

Ellers er de fleste nyhetene knyttet til operativsystemet iOS 5, som også kan brukes på eldre modeller. Nettleseren er blit bedre, med en egen tast som gjør tekst mer lesbar og fjerner reklame. Det er nå også mulig å hente utvidet statusinformasjon ved å trekke ned en meny fra toppen av skjermen. Du kan også sende gratis teksteldinger med iMessenger til andre som har en oppdatert iPhone.

Det er også kommet en ny aviskiosk, og en applikasjon som samler avtaler og gir deg påminnelser.

Dette liker vi med nye iPhone 4S:

  • Alt flyter bedre
  • Du er ikke avhengig av en PC for å ha glede av telefonen
  • Du kan sende gratis meldinger

Dette liker vi ikke:

  • Det er ingen facelift eller annet som viser at modellen er ny
  • Telefonen krever fremdeles Wi-Fi til flere funksjoner
  • Skjermen er litt liten
  • Du kan ikke lade med standardlader

Nå skal telefonen gjennom de ordinære testrutinene, så får vi se hvor det ender. Foreløpig ser det unektelig svært bra ut.

Her er noen bilder vi har knipset med telefonen:

annonse