Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SniktittSamsung Galaxy S20

Galaxy S20 kan endelig hamle opp med kinesiske toppmodeller

Men den nye toppmodellen blir dyr.

Fra venstre: Galaxy S20 Ultra, Galaxy S20 og Galaxy S20 Plus.

München / Tek.no: Samsung har fått kraftig konkurranse fra kinesiske Huawei de siste par årene, og nylig har også Apple funnet igjen gnisten med sine iPhone 11-modeller. Derfor har Samsungs nylanserte Galaxy S20-modeller mye å bevise når de kommer i handelen i begynnelsen av mars.

Hver eneste bit av telefonene Samsung lanserte i dag antyder at koreanerne mener alvor, men det har tatt sin tid – nærmere bestemt to år, siden Huawei P20 Pro skapte bølger i markedet og gjorde livet vanskelig for Galaxy S-serien.

Koreanerne har sluppet hele tre ulike Galaxy S20-modeller som har ganske ulike egenskaper, så la oss ta dem etter tur.

Den heftigste: Galaxy S20 Ultra

Den heftigste bukken Galaxy heter S20 Ultra, og Samsung påstår den skal ha 100 ganger hybridzoom.

Veeel, du kan i hvert fall blåse ting opp til 100x, men kvaliteten er det så som så med og forbi et punkt handler det mest om å gjøre pikslene større. Det ser imidlertid ut til at den skal klare 10x med rimelig greit resultat, og det er langt bedre enn Samsung noen gang har fått til før – og ved første øyekast ser det også bedre ut enn hva Huaweis P30 Pro klarer med sin zoomløsning.

Konseptet er i grunnen det samme som Huawei var først ute med; en sidelengs montert teleskopzoom kombinert med informasjonen fra de andre kameraene der det inngår et vinkelkamera med hele 108 megapikslers oppløsning.

Dette er også telefonen med den største skjermen og det største batteriet.

Galaxy S20 Ultra er den heftigste av de tre, og koster 14.500 kroner. Men da får du og et beist av en telefon med 6,9-tommers 120 Hz-skjerm, digert batteri, 5G og heftig kamera.

Kraftig bedret nattmodus

På kamerafronten er en forbedret nattmodus på plass, der telefonen jobber på samme måte som Huaweis telefoner, ved at den tar lange eksponeringer. De har hatt en variant av dette i siste utgave av Galaxy Note også, men uten at den har hatt en bildesensor det svinger av å hjelpe seg med. For S20 Ultra kombineres det også med en svært stor bildesensor, akkurat som du finner i kinesernes mobiler.

Hvilken som er best er for tidlig å si. Jeg fikk brukt telefonen bare i begrenset omfang på førvisningen her i München, men resultatene ser lovende ut, selv om programvaren er tidlig.

Samtidig – er Mate 30 Pro en hard nøtt å slå i akkurat denne disiplinen. Hvilken som er best vet vi først senere.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G SM-G988B 128GB
Samsung Galaxy S20 Ultra 5G SM-G988B 128GB

Fabelaktige skjermer

To ting som er felles for alle tre telefonene er 5G-støtte og 120 Hz-skjerm. Det betyr at skjermene er ekstremt behagelig å se på når du for eksempel leser tekst eller ser video. For deg som liker å game på telefonen er rask skjerm alltid en fordel.

Går vi ned til Galaxy S20 Plus krymper skjermen fra 6,9 til 6,7 tommer. Batteriet går også ned fra 5.000 mAh til 4.500 mAh. Telefonen mister teleskopzoomen, og påstår i stedet den skal klare 30 ganger zoom. Går vi ytterligere ett hakk ned til telefonen som bare heter Galaxy S20 blir batteriet 4.000 mAh, og skjermen 6,5 tommer. Telefonen mister ytterligere ett kamera på baksiden, men det er “bare” det såkalte Time of Flight-kameraet som måler avstand. Det er ikke strengt nødvendig for bildekvalitetens del, men det kan for eksempel bedre AR-funksjoner og portrettmodus.

Den mest umiddelbart merkbare endringen på alle sammen er altså skjermen.

Endelig har Samsung en skjerm som ikke «bare» er god på lysstyrke og fargegjengivelse. Det er umiddelbart en fryd å bruke de nye S20-ene, og det er en soleklar forskjell enten du er vant med dagens S10, Note 10 eller nesten alle andre telefoner. Skjermmessig er det kun Asus ROG Phone 2 og OnePlus som byr på en brukeropplevelse som ligner.

Samsung Galaxy S20 Plus 5G SM-G986B 128GB
Samsung Galaxy S20 Plus 5G SM-G986B 128GB

Skal være bedre på spill

Verdt å få med seg er at Samsungs skjerm ikke bare har 120 Hz oppdatering, den har også 240 Hz fingersensor. Det betyr at den føler etter berøringer ekstremt ofte. Dermed blir bevegelser i apper og spill potensielt svært presise. Dette har også vært et poeng for gamingmobilene på markedet.

Vi fikk ikke anledning til å installere de spillene vi ville på S20-modellene Samsung hadde med seg, og det vi fikk se av spill var i hovedsak et bilspill som ikke virket å sette selve skjermteknologien på prøve. Forbedret berøringsrespons vil være langt mer interessant å prøve i kombinasjon med for eksempel PUBG eller Fortnite. Sistnevnte var Samsung lanseringspartner på for Android-plattformen, men spillet går fortsatt tregt på Galaxy-mobiler når vi sammenligner med ytelsen på Huaweier eller iPhoner.

Forskjellene i spillopplevelse skyldes tilsynelatende bare optimalisering, for ytelsen på Samsung og Huawei har så langt holdt seg i samme nabolag. Men kanskje kan man håpe på bedre optimalisert Fortnite også til S20-telefonene?

5G-støtte kan imidlertid gi et vel så stort fortrinn etter hvert som det blir tilgjengelig, ettersom det er ventet at det vil dra ned forsinkelsen på kommunikasjon mot nettet kraftig sammenlignet med dagens 4G.

Har designerne gitt opp?

Jeg skal ikke si at Galaxy S20-modellene er stygge.

Men det ser litt ut til at Samsungs designere forlot åstedet etter den samme lønningspilsen som Apple la ned arbeidet etter. Som du kanskje har lagt merke til ser telefonene ut akkurat slik ryktene ville ha det til, og det innebærer store kameraplater på baksiden med en rekke øyne til ulike kamera. Skuler vi over til komfyrtoppen Apple har laget på sin iPhone 11 Pro er ikke den heller slående vakker.

Men noe litt mer kreativt enn dette hadde vært stas. I hvert fall når heftigste blad S20 ikke gir seg før prislappen er oppe i ramsalte 15.000 kroner. Fargene er i hvert fall fine, og finish og byggekvalitet er det ikke stort å si på.

En fordel du får i årets modell er at rammene rundt skjermen har blitt enda smalere, og bøyen langs sidene på skjermen ikke er like uttalt som i S10. Det er fortsatt en slags «edge»-design her, men den fortoner seg som noe midt mellom Samsungs gamle ekstrem-bøyer og det bransjen ellers har kalt 2,5D-design, altså vanlige mobilglass som er så vidt avrundet helt ytterst i kantene.

Sammenlignet med Huawei som dro sin skjermbøy nesten helt bak på mobilen i Mate 30 Pro går altså Samsung litt motsatt retning med denne telefonen her.

Samsung Galaxy S20 5G SM-G981B 128GB
Samsung Galaxy S20 5G SM-G981B 128GB

Endelig på offensiven igjen?

Det er mye som skal funke like godt som lovet her før vi kan utrope Samsungs S20-modeller til vinnere. Og det er noe som forvirrer her; prisstigen og de mange ulike modellene.

Galaxy S20 Ultra og S20 Plus kommer begge med 5G. Galaxy S20-en uten etternavn kommer i versjoner med eller uten 5G-støtte. Alle fem utgaver er svindyre, og prosjekt S20 vil koste deg en plass mellom 9.500 og 14.500 kroner. Går du ned til «plus» eller «vanlig» mister du to av kameraene på baksiden. Du mister også det enorme batteriet, som både 120 Hz-skjermen og 5G vil sette på prøve.

Jeg har langt mer trua på toppen av S20-stigen enn på bunnen.

Problemet for Samsung er bare at kineserne enn så lenge ikke har operert på samme måte. Huawei og OnePlus har så langt hatt for vane å slippe én telefon med alt, og den ene modellen har havnet i prisområdet mellom 8.000 og 10.000 kroner. Der du altså finner billigste Galaxy S20 – med mindre batteri, mindre skjerm og et kamera som ikke har samme zoom, oppløsning eller brikkestørrelse som den desiderte toppmodellen.

I løpet av noen uker vil Huawei og OnePlus ha vist frem nye telefoner. Kanskje får de billigste S20-modellene problemer med å hevde seg når den tid kommer. Ultra-modellen skal det sannsynligvis noe til å overgå med mye uansett.

Og det kinesiske Google-spørsmålet henger over hele konkurransesituasjonen som en Dumbo heist opp med luftballong.

Mer om
annonse