SniktittGalaxy Tab S4

Endelig får iPad skikkelig konkurranse fra Android-leiren

Ny giv fra de to sinteste iPad-konkurrentene.

New York / Tek.no: Galaxy Tab S4 ble lansert fredagen før Samsung gjorde seg klare til å slippe Galaxy Note 9 her i Brooklyn. Kall det gjerne en gigantisk forrett for en fysisk litt mindre hovedrett. Jeg fant nettbrettet forholdsvis alene på et bord ved siden av nye klokker og mobiler. Selvsagt måtte jeg gi tassen litt oppmerksomhet.

Hvis du ikke er kjent med Samsungs Galaxy Tab S-konsept kan det kort oppsummeres slik; en nettbrettserie som konsekvent kniver med Apple om å ha den aller beste skjermen og som løser produktivitetsoppgaver og underholdning på litt annerledes vis enn iPad-modellene gjør.

At skjermen ikke er som i nettbrett flest ser du med en eneste gang du løfter Tab S4. Den 10,5 tommer store AMOLED-skjermen er definitivt ikke en beskjeden sak. Svart er helt svart, og rødt- eller oransjefarger kommer omtrent ut av skjermen for å ta deg. I tillegg kan skjermen stilles ned til nær null belysning, for bruk i mørket eller på sengekanten.

Dette er egenskaper Samsung alltid har vært klassens flinkeste på, men de blir likevel litt flinkere på det år for år.

Bytt til DeX-modus uten ekstra skjerm

Som på Galaxy Tab S3 er hele baksiden i glass.

Det har vært såpass lite nytt å melde om i klassen nettbrett med Android på i det siste, at jeg skal innrømme at jeg gjesper litt når jeg hører de to ordene i samme setning. Men selv om jeg visste hva jeg gikk til da jeg tittet på Galaxy Tab S4 ble jeg uventet imponert av den vanvittige skjermen.

Menymessig kvalifiserer imidlertid Galaxy Tab S4 til nevnte gjesp. For her har det ikke skjedd så veldig mye ... eller stopp en hal! Jo, det har det jaggu.

For ikke bare har Samsung kuttet behovet for å ha en kloss av en dockingstasjon for å få skjermsignal fra Galaxy Tab S- og Galaxy Note-seriene. I Tab S4 kan du aktivere DeX-modusen helt uten å koble til en DeX-stasjon eller kabel.

Hele målet med det er å gi en Windows-liknende brukeropplevelse rett på skjermen. Det hele minner veldig om en opp-ned-variant av vekslingen mellom standardmodus og nettbrettmodus på nettbrett med Windows 10.

De fantastiske AMOLED-skjermene er trekkplastrene ved Samsungs Galaxy Tab S-serie.

Og det virker også. Samsung har lagt mye arbeid i DeX-menyene sine, og det føles ganske naturlig å bruke brettet på denne måten. Vindusstyring og samtidig bruk av ulike apper er langt mer intuitivt i DeX-modus enn ellers.

Kobler du til en skjerm med DeX-kabel vil uansett denne menyløsningen laste inn automatisk. Veksling går på rundt fire-fem sekunder, så helt umiddelbart er det ikke, men heller ikke tregt.

Men Galaxy Tab S4 er ikke alene om å være ny og spennende på markedet. Fremadstormende konkurrent Huawei har også sin MediaPad M5, som også har samme type triks i sin bok. Her er det duket for et spennende oppgjør mellom to veldig like nettbrett. Og begge er ferske og toppspesifiserte, etter forholdsvis lang tid med modelltørke på Android-brettmarkedet.

Kjapp og god tross fjorårsprosessor

DeX-modusen er faktisk særdeles god som alternativt menysystem på et nettbrett. Kanskje er det denne typen løsninger som vil berge Android-brettene i kampen mot iPad?

Galaxy Tab S4 har ikke den aller strammeste maskinvaren du kan oppdrive - den er forbeholdt dingser som Galaxy Note 9 og Galaxy S9. Men du får en kjekk og kjapp Snapdragon 835 på innsiden, og burde ikke trenge å bekymre deg for ytelse med det første selv om det ikke er dagens 845-variant som er med her.

Menyene virket da også svært raske. Foruten den lille pausen mellom vanlig modus og DeX-modus var det ikke stort av tregheter å sette fingeren på.

Brettet er bygget i glass både foran og bak, og med én høyttaler i hvert hjørne lager det mye lyd.

Der Apples iPad Pro har det samme lydtrikset og veldig heftig lyd den også, er tilnærmingen litt ulik mellom brettene. iPad Pro har ikke noen storskjermmodus utover de vanlige iOS-menyene. I tillegg har Apples brett TrueTone-skjerm som skal holde fargene mest mulig riktige i alle mulige forhold.

Samsungs brett og AMOLED-skjermen er sterkere på kontrast og svartnivå. Og hvis du vil kan fargene altså være særdeles sterke og livlige. Samsung er uansett flinke til å la oss brukere få velge hvordan AMOLED-skjermen skal oppføre seg, så det er mulig å dempe de viltre fargene en del om du vil det.

Android-brettene er tilbake

Det er selvsagt ingneting i veien for å bruke Tab S4 med de vanlige Samsung-/Android-menyene.

Forhåndssalget av Galaxy Tab S4 har allerede startet, men det er ikke noe billig nettbrett vi snakker om. Prisene starter på omtrent 7500 kroner. Da får du imidlertid med den digitale pennen som for iPad er ganske kostbart ekstrautstyr.

Vi kommer selvsagt tilbake med test av både Tab S4 og nevnte MediaPad M5. Men allerede nå konkluderer vi med at det ikke bare er mobilene som har fått skjerpet konkurranse i det siste. iPad Pro har i praksis hatt Windows-nettbrettene som konkurrent de siste årene, mens de fleste dingseprodusentene har nedprioritert toppbrett med Android.

Samsung har holdt stand på området, om enn kanskje litt halvhjertet. Resten har for en stor del sluppet billigere og svakere brett. Nå er både Samsung og Huawei på hugget, og iPad Pro bør holde øye med sladrespeilet.

Det var mange store nyheter i torsdagens Unpacked-lansering. Les mer om de andre nye dingsene som ble lansert eller vist frem:

annonse