Til hovedinnhold
SniktittSony SmartEyeglass Attach!

– For en utrolig merkelig dings

Vi prøvekjører Sonys Google Glass-konkurrent.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Las Vegas/Tek.no: Rett før jul lanserte Sony sin SmartEyeglass Attach!. Dingsbomsen med utropstegn i navnet er sannsynligvis det produktet vi har sett som har liknet mest på Google Glass uten å faktisk bære Googles navn.

I skrivende stund er det bare noen få timer siden messegulvet åpnet under årets CES her i Las Vegas. Selv om Sony slapp et lite traktorlass nyheter på gårsdagens pressekonferanse, er området der smartbrillene demonstreres ett av de mer folksomme på selskapet gedigne område i en av hallene.

Skal kunne hektes på vanlige briller

Det sitter fast et kamera i front på Sonys smartbriller.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

SmartEyeglass Attach! er laget for å hektes på vanlige briller, eller solbriller. I utgangspunktet skal brillen være helt uten kabler. Batteri, systembrikke, trådløs kommunikasjon og skjermdel skal være bygget inn. Foreløpig viser Sony kun frem en mer begrenset demonstrasjon av produktet, der brillen fungerer mest som en videobrille sammen med en presentasjon som foregår på en stor skjerm.

Før vi kommer i gang blir jeg bedt pent av en Sony-representant om å ta på en metallring rett under der brillene henger utstilt. Noen forklaring på hvorfor dette er nødvendig får jeg ikke, men en statisk utladning senere begynner vi å bli klare. For ordens skyld; vegg-til-vegg-teppene gikk aldri av moten i Las Vegas. Det gjorde heller ikke messingdetaljer på alt mellom himmel og jord. Zapp!

Dermed er faren for at vi skal kveste utstyret, eller oppleve mild elektrosjokkterapi på ørene, over og jeg får lov til å sette på meg brillene. De ser helt ut som på bildene Sony viste frem for rundt tre uker siden, men med ett viktig unntak. Disse er koblet til omverdenen ved hjelp av en tynn kabel.

– Can you see the screen?

Skjermen er knøttliten, og ser du ikke på den i akkurat rett vinkel er den bare et hvitt lys.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Etter å ha ladet ut litt statisk elektrisitet får jeg lov til å ta på meg brillene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

På skjermen foran meg foregår det golfrelaterte ting, men demonstrasjonen hopper umiddelbart over til løping så fort brillene har kommet på. Like greit, siden jeg ikke forstår meg på golf, og laget potetåker av plassen min den gangen jeg fikk prøve meg på en driving range.

Hadde det ikke vært for kabelen hadde nok brillene sittet greit, så etter litt mer tukling sitter de skikkelig på hodet. Damen som leder demonstrasjonen spør iherdig om jeg ser bildet. Umiddelbart virker spørsmålet litt rart. Bildet Google Glass viser er forholdsvis stort, og umulig å ikke legge merke til når man har brillen på seg. Slik er ikke Sonys brille.

Demonstrasjonene foregår foran en stor TV-skjerm som viser ulike aktiviteter som sykling, golf og jogging.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den knøttlille armen som stikker ut foran brillen viser et bilde som kun er noen få millimeter på størrelse. Jeg må justere på brillene for å se noe særlig annet enn en lysende flekk øverst til høyre i synsfeltet. Feltet blir godt synlig, og bildet er av noenlunde god kvalitet.

Hvor mye av denne dingsen fungerer?

Jeg har overtatt synsfeltet til en jogger. Foran meg passerer et middels urbant landskap forbi, mens jeg har det som mest av alt minner om dashbordet i en bil oppe til høyre foran meg. Brillene opplyser om hvor langt «jeg» har løpt og hvor fort det går.

Demonstrasjonsmåten er litt forvirrende. Hvor mye er det egentlig her som virker? Er demonstrasjonen interaktiv i det hele tatt? Jeg begynner å tukle med brillestengene. Google Glass har berøringsfelt her, som brukes til å la deg samhandle med elektronikken. Det eneste jeg får til å utløse er en beskjed fra Sonys representant om at brillene har et berøringsfelt, men at det ikke er aktivt på prototypene jeg har på meg.

Neivel. Demonstrasjonen er altså først og fremst av grensesnittet, og av skjermen. Man kan mistenke at brillene heller ikke har egen prosessering, uten at det er så enkelt å spørre. Kommunikasjonen med Sonys representant går i de aller enkleste engelske glosene supplert med en dæsj gestikulering. Batterier har den i hvert fall ikke, ettersom teknikken på denne brillen kun sitter fast i høyre brillestang. Produktet Sony presenterte har en batteriboks som skal sitte fast på den venstre stangen.

Så liten at den ikke glir naturlig inn i synsfeltet

Innelåst i glasskap ser vi en prototyp på hvordan hele greia skal se ut når den blir ferdig.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Skjermen i SmartEyeglass Attach! ble beskrevet i rosende ordelag av Sony selv ved lanseringen. Og bildet er altså forholdsvis bra, og en del bedre enn det pikselerte bildet Google Glass presenterer. Men det er bare når vi ser det. Gitt at brillen ser ut til å være laget for en aktiv livsførsel virker det litt merkelig at brillene må sitte perfekt på hodet for at bildet skal være noe mer enn en knøttliten hvit lysflekk foran øyet.

At bildet er såpass lite gjør også at jeg konstant titter opp og mot høyre. Såkalte heads up displays, eller HUD i kortversjon, legger bildet bilder med nyttig informasjon foran det man holder på med, enten det er snakk om å fly jagerfly eller å kjøre bil. Der passer informasjonen naturlig inn. Hele løsningen eksisterer for at man skal slippe å miste verdifull konsentrasjon fra det man holder på med. Umiddelbart er det ikke slik med SmartEyeglass Attach!, men det kan hende det er en vanesak. Google Glass ga ikke den samme følelsen av behov for å fokusere på selve skjermen.

Etter noen minutter forlater jeg Sonys briller uten å ha blitt veldig mye klokere på hva det egentlig er selskapet skal bruke produktet til. Det som virker åpenbart er at teknologien har forholdsvis lang vei igjen å gå fra prototypstadiet.

«Glassholes» og lang utviklingstid

Kollega Espen Swang tester ut Google Glass ved en tidligere anledning.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Google Glass har også hatt en lang ferd på vei mot markedet. Etter mange utsettelser, og stadig nye og dyre utviklertilbud på smartbrillene, virker det etter hvert usikkert om en endelig forbrukerversjon faktisk ligger i kortene fra Google.

I mellomtiden har de få som har kjøpt produktet til den skyhøye utviklerprisen blitt offer for et nytt skjellsord. «Glasshole» er navnet som har bredt seg, og det har blant annet rot i usikkerhet omkring personvern. Tar personen jeg snakker med nå bilder av meg? Det er ikke godt å vite. Kameraet i Googles briller har ikke noe lys som forteller om det er aktivt, og mye av interaksjonen besørges med små nikk i stedet for berøringer eller knapper.

Les også: Dalende interesse for Google Glass

Sonys briller er altså nesten helt like, og har også et kamera i front. Foreløpig har den japanske produsenten ingen utgaver av SmartEyeglass Attach! i salg, og det virker som om det kan drøye litt før den tid kommer. Det er en viss fare for at teknologien enten gjennomgår en designmessig forvandlig, eller blir glemt og forbigått innen Sony er ferdige med utviklingen av denne merkelige dingsen.

Verdt å nevne er det at Sony også utvikler et par briller med skjerm i begge brilleglassene. Disse heter SmartEyeglass og ble vist frem både her på CES og på tidligere messer.

Her er noen av produktene Sony har utstilt i hallen sin under CES-messen.

annonse