SniktittDyson V10

– Dette er den eneste støvsugeren du trenger!

Dysons nye V10 skal være så god at de nå slutter å lage vanlige støvsugere.

Tek.no / Paris: I går kveld erklærte Jake Dyson fra en scene i Paris at tiden for vanlige støvsugere var forbi:

– For 25 år siden sa vi farvel til støvsugerposer og i dag sier vi farvel til tradisjonelle støvsugere.

Paradigmeskiftet skal være en følge av deres nyeste håndholdte støvsuger, Dyson V10, som skal ha god nok batteritid, og oppgradert sugeevne, at ingen husholdninger lenger skal trenge en vanlig støvsuger.

Ekstrem ytelse

Sugekraften til Dyson V10 skal nå være så god at de stopper utviklingen av nye «tradisjonelle» støvsugere.

Dyson V10 kan nemlig by på 50 prosent bedre batteri enn forgjengeren V8, og 20 prosent bedre sugekraft. I praksis vil det si opptil en time støvsuging på den svakeste styrken, og en sugekraft på 150 Air Watt (AW) under optimale forhold.

Nøyaktig hvordan denne sugekraften ser ut i praksis, eller hvordan den potensielt skiller seg fra støvsugeren du bruker i dag, er vanskelig å beskrive uten å ha testet støvsugeren inngående. Det vi i hvert fall kan si er at med både fint støv og grove partikler som ble strødd rundt på demogulvet, var det aldri noe problem for støvsugeren å plukke det opp umiddelbart, selv i low- eller medium-modus.

Kanskje ikke så rart, siden de hadde kontroll på både hva slags partikler som ble strødd rundt, og hvilket underlag de ble lagt på.

Vi prøvde imidlertid å trykke ned og trampe på litt smuss for å få det til å sitte dypere ned i fibrene, men også her ble alt plukket opp.

Støvsugeren ser litt mer ut som et futuristisk våpen enn en støvsuger.

Støvet utsettes for 79 000 G

Jake Dyson viste stolt frem Dyson V10.

Rent teknisk er det ganske mange spennende ting som skjer i den lille motoren Dyson har designet. Den nye støvsugeren er nå designet for at luftstrømmen nå går i en mer effektiv og rett linje fra motoren og ut til munnstykket, som gjør den 20 prosent mer effektiv enn forgjengeren.

Når støvet ledes inn fra munnstykket kastes det inn i den første syklonen, hvor de groveste partiklene blir separert fra luftstrømmen, og faller til siden i støvbeholderen. Denne vinden er på rundt 70 kilometer i timen, men når dette videre skytes opp til 14 ytterligere sykloner, som er langt mindre, øker både hastigheten og g-kreftene. I de små sylinderne økes hastigheten på luftoppsuget til mellom 240 og 320 kilometer i timen, og på grunn av den kompakte konstruksjonen, og den raske akselerasjonen, sier Dyson at støvet utsettes for 79 000 G. Dette er altså for å separere de siste og minste støvpartiklene fra luftstrømmen, som skytes ut til forskjellige filtre øverst i motoren.

Tre forskjellige styrker: Lav, medium og Max.

Dyson hevder de klarer å filtrere ut 99,97 prosent av alle urenheter i luften, og partikler helt ned på 0,3 mikrometer blir plukket opp.

Batteriet vil neppe vare i en time

Hvorvidt du skal kunne klare deg med bare Dysons håndholdte støvsuger får vi vente med å konkludere noe om til vi har testet den skikkelig, men batteritiden alene gjør oss litt skeptiske. For når vi får satt oss ned med en av Dyson-ingeniørene får vi litt klarhet i hva slags batteritid det egentlig er snakk, og det er kun under spesifikke forhold du kan forvente deg én time driftstid.

Først og fremst er det tre forskjellige grader av sugekraft: Lav, medium og max. I tillegg er det varierende batteritid basert på om du har den i håndholdt modus eller i vanlig format med munnstykke. Munnstykket har nemlig en egen motor som trekker betydelig med strøm.

I praksis er det dermed disse batteritidene som egentlig gjelder:

Batteritid med støvsugerhode (vanlig):

  • 35 minutter på lav sugekraft
  • 20 minutter på medium sugekraft
  • 7 minutter på max sugekraft

Batteritid uten støvsugerhode (håndholdt):

  • 60 minutter på lav sugekraft
  • 30 minutter på medium sugekraft
  • 5 minutter på max sugekraft

Merk at den siste tiden for håndholdt-modus faktisk er to minutter lavere enn med støvsugerhode. Dette er fordi det er her motoren virkelig får kjørt så hardt den kan. Det virker også som det er under disse forholdene at de fleste av målingene deres er tatt i, for å blåse opp tallene sine.

Ingeniørene hos Dyson som vi pratet med sto likevel på sitt, og mente at selv om batteritiden kan virke lav ved første øyekast, vil det være nok for de aller fleste. Delvis fordi folk angivelig støvsuger i kortere perioder enn de selv kanskje tror, i tillegg til at testbrukerne deres har endret vanene sine etter at de byttet til Dyson-støvsugere. Dette fordi den lette og kompakte konstruksjonen gjorde det lettere å dra frem støvsugeren i kortere perioder når det trengtes, og ikke bare når det var tid for en hel husvask.

Fungerer best fremover, ikke bakover

Munnstykkene til Dysons støvsugere er motoriserte, og hjelper godt til å kaste smuss og støv oppover i maskineriet. Den ene børsteraden er laget i nylon for å kansellere statisk elektrisitet.

I vår samletest av håndholdte støvsugere i fjor testet vi to forskjellige Dyson-modeller, og det virker ikke som Dyson har brydd seg så veldig mye om ankepunktene våre i sin nyeste modell. Dyson V10 er fortsatt ikke så god til å få opp smuss og skitt hvis du drar støvsugeren mot deg. Samtlige av støvsugerne deres er laget for at du skal dytte støvsugeren foran deg for å plukke og støv og smuss, og V10 er intet unntak.

Det følger med en rekke forskjellige munnstykker. Den lengst til høyre er motorisert, og er laget for å fjerne dyrehår.

Støvsuger du «riktig» oppfører den seg eksemplarisk, men drar du støvsugerhodet mot deg vil den fortsatt ikke plukke opp alt. V10-en dytter ikke alt foran seg når du drar støvsugerhodet mot deg, men det er ikke langt ifra. Vi spurte flere av representantene om dette, og fikk litt blandede svar. Det ærligste var nok at støvsugeren bare er laget for å støvsuge én vei. Sånn er det bare.

Hva vil den koste?

Dyson V10 vil slippes i Norge rett etter sommeren, men prisen er fortsatt ikke avslørt. Vi kjenner fra deres tidligere modeller at det ikke er snakk om billige produkter, og i Storbritannia og USA, hvor støvsugeren dukker opp allerede i morgen, er prisen på henholdsvis 450 pund og 600 dollar for toppmodellen med alt inkludert. Da snakker vi trolig nærmere 6000-6500 kroner her i Norge.

Den vil komme i tre forskjellige varianter, hvor den dyreste vil ha den største smussbeholderen samt alt av ekstrautstyr. Den nest dyreste er en pakke for dyreeiere, med et eget munnstykke for dyrehår. Den billigste varianten har mindre smussbeholder og mangler ekstrautstyr.

annonse