Til hovedinnhold
SniktittApple iPhone 5S

Vi har klådd på Apples nye iPhone

Den største nyheten er godt skjult.

Shutterstock/150697043, Apple
iPhone 5S reagerer svært raskt når den oppfatter et trykk fra en finger den kjenner. Først må den imidlertid læres opp. Den husker inntil fem fingre.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Vi fikk aller nådigst lov til å ta et bilde av iPhone 5S ved siden av fjorårets iPhone 5. Det var ikke tillatt å sammenlikne den direkte mot andre telefoner.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
... derfor tar vi med dette arkivbildet. iPhone 5 er akkurat like stor som iPhone 5S, og her ligger den sammen med blant annet Samsung Galaxy S4 og Sony Xperia Z.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Nye iOS 7 er den største overhalingen av Apples mobile operativsystem noen gang. Det har blitt et pent og funksjonelt operativsystem.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Kalenderen på iOS7.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Det er gjort enorme endringer på innsiden. Telefonen drives nå av en systembrikke som støtter 64 bits instruksjonssett. Det skal gjøre den raskere. Den støtter fortsatt apper som er laget for eldre modeller.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Apple har dessuten gjort sine iWork- og iPhoto-pakker gratis. De lastes ned når du starter telefonen første gang.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
I kveld lanserte Apple også iPhone 5C. Telefonen er bygget i plast, og skal være så godt som identisk med dagens iPhone 5 på innsiden. Her er det éne bildet vi fikk ta av den ved siden av opphavet.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
iPhone 5C kommer i en rekke farger, og du kan sette på en haug ulike deksler.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Amobil.no/Berlin: Apple lanserte to nye mobiltelefoner i kveld. Det ble gjort med sedvanlig pondus, fra en scene i Apples hovedkvarter i California. Ryktene om de nye iPhone-modellene var mange, og de stemte. Men, hvordan er den å bruke?

Det har vi ærlig talt bare en vag anelse om. Apples representanter i Berlin brukte først og fremst sin tid på øve inn salgssamtalene de vil få bruk for når telefonen skal i salg om ti dager. Tiden de oppmøtte journalistene fikk med produktet begrenset seg til to-tre minutter med hver enhet.

Få også med deg videodemo av iPhone 5S og 5C »

Svært lik forrige utgave

Vi kan iallfall fastslå at nye iPhone 5S ikke skiller seg stort i utseende fra modellen de lanserte i fjor. To nye farger har kommet til, firkantsymbolet på hjemknappen er borte, og på baksiden har produktet en dobbel blits i stedet for den enkle som pryder iPhone 5.

Inntrykket av byggekvalitet er også identisk med forrige modell.

Les testen av Apple iPhone 5

Revolusjon i kamuflasje?

Den største nyheten her er knapt synlig. Du ville neppe lagt merke til den om du ikke visste at den var der. At det klassiske symbolet på hjem-tasten er borte, skyldes at knappen som tidligere var i plast nå er dekket av safirglass, og skjuler en fingeravtrykksensor.

Apples sedvanlige superlativer ser definitivt ut til å holde vann for akkurat denne funksjonen. Det er utrolig mange som aldri sikrer innholdet på telefonen sin. Enten har man haugevis av passord som man sliter med å huske, eller så vil man bare ha tilgang på telefonen fort.

Passordene erstattes av en berøring

Det er uansett mange passord du må huske for å bruke en telefon. Både app-butikker og skytjenester krever sine passord. De ivrigste av oss knoter ned disse bokstavsalatene mange ganger om dagen. En adgangskode er bare enda en slik man må forholde seg til.

På iPhone 5S holder det å trykke hjemtasten – og å holde den nede et knapt øyeblikk lenger enn vanlig, før den har gjenkjent fingeravtrykket og åpnet seg.

Fungerer for inntil fem fingre

Løsningen kan lagre inntil fem fingeravtrykk, og den er fortsatt koblet mot din personlige kode, slik at du har en nødløsning om du for eksempel reparerer vaser med lynlim daglig. Du må dessuten taste koden for å legge til nye fingeravtrykk.

Fingeravtrykksensoren kan dessuten brukes når du handler apper i applikasjonsbutikken. Også nedlastede apper som krever passord skal kunne bruke sensoren.

Vi fikk ikke testet løsningen selv, men det hele gikk imponerende smidig da Apple-representantene viste den frem.

Nye menyer

Minst halve nyheten ved de nye telefonene handler om iOS 7. Det nye operativsystemet har vært ute i flere tidlige versjoner allerede, men Apple hadde likevel noen nyheter å meddele i kveld. iOS 7 har blitt et 64 bits operativsystem, akkurat slik de store operativsystemene for datamaskiner har vært i noen år.

Dette skal kunne gi bedre ytelse på sikt. Fasiten her lar foreløpig vente på seg. At vi ikke merker noen hastighetsforskjell er først og fremst en god ting – Apple har aldri lansert en telefon med trege menyer.

De nye menyene er enkle å finne frem i, med ett unntak. Innstillingsmenyen er stadig et overlesset kråkereir av funksjonalitet.

Mindre enn konkurrentenes Mini-utgaver

Skjermen er, som vanlig fra Apple, helt prima. Med sine fire tommer er den knøttliten sammenliknet med en hvilken som helst Android-toppmodell. Både Samsung Galaxy S4, HTC One og LG G2 er betydelig større, med skjermer som strekker seg fra 4,7 til 5,2 tommer.

Like fullt – der Apple sov i timen da skjermstørrelsene økte, har Android-produsentene tilsynelatende glemt at mange ønsker seg toppspesifiserte telefoner som er litt mer håndterlige.

Les sniktitten på LG G2 med 5,2 tommers skjerm

Apple hermer etter HTC

Også på kamerasiden har Apple fornyet seg litt. Den nye bildebrikken tar fortsatt bilder med 8 megapikslers oppløsning. Apple skrøt av den store bildebrikken, hvordan konkurrentene bare ville brukt den store bildesensoren til å klemme inn enda flere piksler.

Enten hadde de bare glemt HTC One, et hendelig uhell, eller så har ikke mobilprodusenten fra Cupertino hørt om taiwanske ultrapiksler.

Den reelle bildekvaliteten fra kameraet føyer seg inn i rekken ting vi vet svært lite om. Det vi vet er iallfall at appen du tar bildene med nå har mange nye funksjoner. Den knipser inntil ti bilder i sekundet, og kan automatisk plukke ut det beste bildet fra serien.

Les testen av HTC One med Ultrapixel-kamera

Endelig en ny revolusjon?

Det er sannsynlig at Apple har rett når de omtaler iPhone 5S som den beste iPhone-en så langt. På sett og vis var det etterlengtet å se Apple vise frem iallfall én funksjon som kan revolusjonere måten vi bruker mobiltelefoner på igjen.

Så viktig tror vi altså fingeravtrykkssensoren vil bli. Hadde vi bare fått prøve den hadde vi muligens vært sikrere i vår sak.

Forhåndssalget av iPhone 5S starter (fredag) den 13. september i utvalgte land. Norden er ikke blant dem, og hverken pris eller lanseringsdato er kjent for vår del av verden.

Få også med deg videodemo av iPhone 5S og 5C »

Vi gjør oppmerksom på at Apple betalte for opphold og retturreise i forbindelse med lanseringen i Berlin.

Kveldens Apple-lansering kommer dagen før teknomessen IFA tar slutt. I forkant av messen lanserte både Samsung og Sony nye og kraftige toppmodeller.
Alle våre saker fra IFA finner du her.

annonse