Til hovedinnhold
SniktittDell XPS 13 (2019)

Nye XPS 13 er mer raffinert enn noen sinne

Kameraet er tilbake over skjermen og byggekvaliteten er løftet enda et hakk.

XPS 13 er Dells ubestridte bærbar-flaggskip og gjør det alltid skarpt i testene våre. Siden 2015, da maskinen fikk en stor designoverhaling med så godt som ikke-eksisterende skjermrammer, har imidlertid mange latt seg plage av én ting: at webkameraet ble relokalisert til det nedre hjørnet av skjermen.

Dette førte til at kameraet raskt fikk kallenavnet «nose cam», ettersom det filmet rett opp i snyteskaftet ens. Ikke veldig flatterende, verken for private samtaler eller for nettmøter med jobben.

«Nose cam» er historie

Med den nye XPS 13, som kommer på markedet denne uken, viser de at de har lyttet til folks klager. Kameraet flyttes nemlig opp til sin vante plass over skjermen igjen.

Betyr det at Dell må ha gjort skjermrammene tykkere igjen? Så absolutt ikke. Selskapet har i stedet brukt to år på å forske frem et nytt kamera som er langt, langt mindre enn dagens modeller.

Høyden på kameraet er redusert fra 7 millimeter helt ned til 2,25 millimeter, og det totale fotavtrykket er redusert med omtrent 75 prosent. Det er intet mindre enn imponerende.

Konkurrenten Asus fant en litt annen løsning, og lagde i stedet en reversert «skjermleppe» på sin nye bærbar PC.

Dells løsning er dog ikke helt kompromissløs, for ansiktsgjenkjenning med Windows Hello er borte fra den nye generasjonene XPS 13-maskiner. Fremover må du dermed belage deg på å logge på Windows med fingeren, men det fungerer jo også ganske godt.

Endelig er kameraet tilbake over skjermen. Dell har brukt to år på å utvikle et Micro HD-kamera som passer.

Kommer i helhvit versjon

Det nye kameraet mangler ansiktsgjenkjenning, men får nå plass i den tynne rammen over skjermen igjen hvor det hører hjemme.
Nye XPS 13 kommer i «Frost White»-utførelse.

Nye XPS 13 ser ellers ganske gjenkjennelig ut, men noen små og svært ettertraktede endringer er også på plass for å forsvare lanseringen av en helt ny modell.

For det første er XPS 13 nå tilgjengelig i matt lys utførelse kalt «Frost White». Dermed har du et tredje fargevalg om den tradisjonelle sølvdraperte og sorte karbonfiber-utgaven, eller rosegull-modellen, føltes helt riktig.

Viktigere er det kanskje at skjermhengselen er oppgradert slik at du endelig kan åpne skjermen med én finger uten at basen følger med på veien. Sistnevnte bidrar til at nye XPS 13 føles mer raffinert enn forgjengeren.

Skjerm i toppklasse

XPS 13 er også tilgjengelig i sort karbonfiber-utførelse.

Byggekvaliteten på XPS 13 er som forventet svært god. Som med tidigere modeller leker Dell seg med materialer fra øvre hylle, slik som maskinert aluminium, karbonfiber, vevd glassfiber og Gorilla Glass. Sistnevnte for å beskytte skjermen mot riper.

Som alltid er skjermen helt i toppklassen og den fremstod som å være både sylskarp, lyssterk og å by på flotte, mettede farger. I tillegg virket den å bekjempe reflekser ganske godt, noe man ikke kan si om en del andre paneler konkurrentene bruker i sine maskiner.

Det eneste vi har å utsette på skjermen er det faktum at XPS 13 bare kan vise til et skjerm til kropp-forhold på 81 prosent. Asus er blant produsentene som strekker seg stadig lenger mot det magiske målet på 100 prosent med sin nye ZenBook S13, hvis panel fyller vanvittige 97 prosent av fronten på maskinen.

Et tastatur av den gode gamle sorten

Etter at Apple endret tastene på sine MacBook Pro-maskiner slik at de ble ekstremt kontante og fikk mindre demping har vi og mange med oss vært i sørgemodus over det gamle gode tastaturet. Dells XPS 13 kommer imidlertid ganske nær å replisere følelsen og tilbakemeldingen til det gamle MacBook Pro-tastaturet. Det har god demping, lang vandring og støyer lite, og da er vi fornøyde.

Tastaturet på XPS 13 er solid og byr på både god vandring og demping.
Av porter finner vi både Thunderbolt 3 og USB-C 3.1, men ingen tradisjonell USB-A-port.

Pekeplaten er en såkalt presisjonsplate, med utvidede muligheter for flerberøring og snarveier som kan utføres med hendene. Dermed er det en smal sak å veksle mellom programmer og forstørre innhold eller rulle jevnt nedover en nettside. Musepekeren er ganske presis og responsiv, men helt finmotorikken til Apples ledende pekeplater er det et stykke igjen til enda, akkurat slik som av en eller annen grunn er tilfellet for øvrige Windows-bærbare.

Nye Dell XPS 13 skal dukke opp i butikk de nærmeste dagene, men vi har ikke fått bekreftet nøyaktig norsk lansering eller hva de norske prisene blir. Forgjengeren starter imidlertid på omtrent 14 000 kroner, så vi regner med nykommeren vil få omtrent samme pris.

Les alle sakene våre fra CES 2019 på vår samleside »

annonse