– B&O Edge er deilig sær
De sprø hi-fi-danskene er tilbake i godform.
Tek.no / Berlin: Bang & Olufsen er kjent for tre ting; stilig design, høye priser og lydkvalitet og bildekvalitet som ofte matcher prisene. Men de virkelig ikoniske større produktene fra produsenten så vi flest av før tusenårsskiftet. Med B&O Edge er galskapen tilbake for fullt.
Da jeg snublet meg inn i danskenes område her i Berlin, måtte jeg nesten tråkke over håndverkerne som fortsatt jobber med å bygge messa. Under et lite pledd på gulvet skjulte nyheten seg. Edge-høyttaleren er en helt sylindrisk høyttaler. Hvis du hadde en veldig stor ostehøvel som kunne skjære rør, hadde resultatet sett litt ut som Edge.
Omrisset av høyttaleren er i aluminium, med utskjæringer for lys i to knapper og en volumindikator på toppen. Disse lysene er i god gammel B&O-stil automatiske, og skrur seg på når du nærmer deg høyttaleren.
Den triller ikke fra deg
Men dette ser ut som en sak som er troende til å rulle fra deg hvis du har litt helling i gulvet. Det er kun en illusjon. Edge står på en liten sokkel som holder den, enten den står på gulvet eller ser ut som den triller nedover veggen. Den kan nemlig henge også, og da minner den ørlite grann om en ekstremt merkelig brannslangetrommel - jeg ville nok valgt å ha den på gulvet.
Sokkelen gir litt fleksibilitet til høyttaleren, slik at du kan dytte på den i begge retninger. Det ville vært stilig nok i seg selv, men Bang & Olufsen har dyttet inn en styringsfunksjon her også.
Hvis du dytter på høyttaleren stiller du også på volumet. Den lange volumstripen på toppen av høyttaleren fylles eller tømmes av lys i samme retning som du dytter på høyttaleren.
Tilpasser seg når du skal ha russefest
Denne produsenten har det med å forsøksvis prioritere lydkvalitet foran mye. Derfor prøver også Edge å være så kompromissløs som den kan, med sin titommers basshøyttaler, to firetommers mellomtoner og to små domediskanter. Til hverdags har de en lukket kasse å rutte med - noe som gir mer presis lyd.
Men hvis du plutselig er i humør til å ta deg en liten russefest uten å reise til Mallorca er det mulig å overtale Edge til å bli med på taktene.
Den har nemlig noe så uvanlig som en helt automatisk bassrefleksport som åpner og lukker seg etter behov. På maksimalt volum er den åpen.
Messehaller er strengt tatt helt ubrukelige til lyd - det er massive mengder luft under det høye taket, det er tynne vegger mot andre båser og det kommer byggestøy fra over alt.
Likevel klarte Edge å overbevise inne på B&Os område. Det er selvsagt et stykke igjen til en faktisk test og en grundig vurdering - men det må likevel sies at den høyttaleren som ikke har noe å rutte med, reiser hjem fra IFA med halen mellom bena. Den får ikke til det Edge fikk til foran meg og de andre som hadde rotet seg inn på den raske demonstrasjonen.
Dette er altså en høyttaler som tilsynelatende passer finlyttingen og festen like godt.
Svindyr og med et par ulemper
Og det burde den jo, for prisen er som vanlig sitt eget kapittel her. I Norge vil B&O Edge dukke opp i november, og da vil den koste 30 000 blanke Erna-dollar.
Til den prisen er det nødvendig å få med at det tross alt er noen ulemper her. Høyttaleren kommuniserer med Wi-Fi eller Bluetooth, men den spiller ikke i stereo. Dette er én enkelt lydkilde, og den kan ikke kobles sammen med flere på nåværende tidspunkt. Det er imidlertid noe B&O jobber med, og det kan bli mulig senere.
Der de nye BeoPlay 1- og 2-høyttalerne har fått støtte for Google Assistant er Edge rett og slett for stor til at produsenten har fått til å bygge inn assistenten der. Akkurat hvorfor er litt uklart, men kanskje den rett og slett spiller for høyt til at en mikrofon i nærheten av den får med seg så mye.
Uansett kan den fjernstyres gjennom andre Assistant-aktiverte produkter, som BeoPlay 1 og 2.
Flisehøyttaleren du ikke ser
Under min lille demonstrasjonstid i B&Os bås bet jeg meg også merke i et annet produkt som jeg så langt kun har sett i pressemeldingene selskapet har sendt ut.
Shape er et modulært høyttalersystem bestående av åttekantede fliser du henger på veggen.
Du bygger det med moduler der noen moduler er høyttalere, andre igjen er forsterkere og noen kan være tomme, eller fulle av dempemateriale. De tomme modulene kan dessuten skjule kabler i opplegget. Til sist kommer en Core-modul som styrer hele sulamitten.
Dette systemet bygges ut omtrent som når du henger opp kunstfliser på en vegg. Velg farger, velg omfang og plassering av modulene, og du kan ende opp med noe forholdsvis unikt.
Men et lydsystem er det siste BeoSound Shape ser ut som.
Hvor kommer lyden fra?!
Det ble kraftig understreket da en byggemann sto under Shape-veggen for å montere en ny gulvplate. Plutselig sparket Shape i gang, og jeg tror knapt jeg har sett en mer forvirret tysk håndverker noensinne, selv om jeg ikke kan si referansegrunnlaget er det aller største for akkurat den kategorien.
Både håndverker, fremmøtte og B&O-representanter måtte trekke på smilebåndet. Det var nok akkurat den effekten mitt vertskap hadde håpet på.
Hvis du, som meg, tenkte at B&O la igjen sine kuleste og sprøeste sider for snart 20 år siden, er det i hvert fall på tide å konstatere at de er tilbake igjen. På fullt volum.
Den store dingsemessen IFA er i gang her i Berlin, og alt vi har publisert fra den tyske hovedstaden finner du på samlesiden vår »