Samsungs nye kjæledegge er griselekker
Kan Galaxy Alpha utfordre Apple iPhone 6?
Samsung har tidligere forsøkt å lure folk til å tro at de kunne kjøpe toppmodellene i krympet utgave. Men S3 mini og S4 mini var i realiteten får i ulveklær. Ville du ha en toppspesifisert mobiltelefon i et mer kompakt format, måtte du ty til Sony, eller Apple for å finne det du var ute etter.
Samsung har også presentert en S5 mini, igjen med langt svakere spesifikasjoner enn flaggskipet. Men i tillegg har de laget en helt ny modell som er alt det en S5 mini kunne vært. Modellen heter Galaxy Alpha, og er fulladet med spennende teknologi.
Endelig en Samsung-mobil som gir luksusfølelsen
Men teknologien er ikke det eneste som gleder oss ved Galaxy Alpha. Etter flere år med forkrommede plastrammer, kommer endelig en modell med en solid metallramme. Det betyr ikke bare at telefonen ser mye bedre ut, men den har også bedre forutsetninger for å holde seg pen gjennom hele levetiden.
Galaxy Alpha har den samme fysiske tasten under skjermen som de tidligere Galaxy-modellene. Som på Galaxy S5 er tasten utstyrt med en fingeravtrykk-skanner. Den skal være flinkere til å lese fingeravtrykk enn leseren på S5, men ellers er det den samme greia; du stryker fingeren over knappen, og telefonen låses opp.
Pulsmåler på baksiden
Bak på telefonen finner du en pulsmåler. Med den kan du enkelt sjekke pulsen din. Noen stor praktisk nytte har du neppe av å kunne måle puls på denne måten. Sensoren blir for eksempel alt for tungvint å bruke om du vil sjekke når du når makspuls på en treningsøkt. Men du kan også bruke pulsmåleren som utløser når du tar selfies.
Baksiden har den samme gummierte plastoverflaten som S5, men med en litt annen struktur. Telefonen er lekker, og den ligger godt i hånden.
Rammen er litt tykkere i hjørnene enn ellers, noe som skaper en designeffekt du vil få se på flere Samsung-modeller i fremtiden. Vi så den samme profilen på Samsung Note 4.
Samme skjermstørrelse som iPhone 6
Skjermen måler 4,7 tommer, nøyaktig det samme som på den nye iPhone 6. De to modellene er sammenliknbare på flere måter. Skjermen på iPhone 6 er en anelse mer høyoppløst enn skjermen på Galaxy Alpha, men forskjellen er ikke så stor at du vil se det. Alpha har AMOLED-skjerm, mens iPhone 6 har bakbelyst LCD.
Samsungs modell er litt mindre i alle retninger, i tillegg til at den er drøyt 10 prosent lettere. Den har høyere kameraopplløsning enn iPhone, 12 mot 8 megapiksler, uten at vi skal legge for mye i det. Kameraet i Apples iPhone tar bilder som er høyst konkurransedyktige. Samsungs modell har et litt større batteri enn iPhone 6, men om det får telefonen til å virke noe lenger gjenstår å se. 1860 mAh er uansett relativt beskjedent.
Hæ? Ikke støtte for minnekort?!
En annen spesifikasjon den deler med iPhone er minnekortstøtten. Galaxy Alpha støtter nemlig ikke minnekort av noe slag, noe som sikkert kan være vanskelig å svelge for enkelte. Du får telefonen med 32 GB minne, og det er det.
I alle fall om du ikke legger til at du får 50 GB minne på skytjenesten Dropbox. Men Dropbox-tjenesten varer bare i to år, og du må opprette en ny konto på Dropbox for å kunne bruke den. Har du hatt en Samsung med det samme tilbudet tidligere, vil du altså ikke kunne legge til de nye 50 GB-ene, eller forlenge den eksisterende gratisperioden. Men du kan lage en ny konto, og kopiere innholdet fra den utgåtte kontoen over i den nye.
Avtakbart bakdeksel og utskiftbart batteri
Samsung lar deg bytte batteri om du ønsker det. Det betyr etter alle solemerker at du også kan få et høykapasitetsbatteri til telefonen, eller utstyre den med et litt tykkere deksel, slik at du kan lade den trådløst.
Men for de av oss som synes noe av det kuleste med Galaxy Alpha er den slanke designen, vil det antakelig være mer nærliggende å velge en reservebatteriløsning, gjerne i form av en såkalt batteribank. Dette er et litt kraftigere eksternt batteri som du kan lade mobilen fra.
Galaxy Alpha har kraftig innmat, med to firekjernede prosessorer som sørger for å få oppgavene unna i en fei. Nøyaktig hvor bra den yter kommer vi tilbake til når telefonen er ferdig testet.
For stor, for liten og akkurat passe
For noen vil selv en 4,7 tommer stor skjerm være mye å hanskes med, men telefonens lave vekt, tynne kropp og smale rammer gjør dette til en av de mer håndvennlige 4,7-tommerene.
Etter å ha boltret oss med 5,1 tommer på Galaxy S5, 5,2 tommer på Sony Xperia Z3, 5,7 tommer på Note 3 og hele 6 tommer på Huawei Ascend Mate, har vi fått føle litt på hvor grensen går for hva som er en praktisk størrelse. Den grensen er selvsagt individuell, og mye handler om tilvenning.
Å gå tilbake til noe som er særlig mye mindre enn 4,7 tommer blir som å studere verden gjennom en trakt. Men en 4,7-tommer med 720p-oppløsning er absolutt greit nok. Det er deilig med en telefon som er enkel å håndtere, samtidig som den er stor nok til det aller meste.
Skjermen er svært lyssterk, med fantastiske farger og kontraster. For de av oss som ikke bruker forstørrelsesglass når vi leser på mobilen, er oppløsningen høy nok til at vi ikke kan se de små AMOLED-lampene som utgjør skjermens bildepunkter.
Grensesnittet byr ikke på store overraskelser. Her er det Samsungs TouchWiz som gjelder, og antallet egne programmer er begrenset. Mens en del tidligere modeller har vært fulle av programmer du kan prøve i en begrenset periode, må du nå selv laste ned disse fra «Galaxy apps» om du vil bruke dem.
Menyene flyter fint, apene åpner i rasende fart, og du kan ringe kontakten du har slått opp på bare ved å løfte telefonen til øret.
Et solid førsteinntrykk
Førsteinntrykket er i alle fall godt, både når det gjelder design og brukervennlighet. Byggekvaliteten gir nøyaktig den følelsen av kvalitet som et produkt i denne prisklassen fortjener. Ikke til forkleinelse for Samsung, men designerne har unektelig tatt et lite skritt i retning iPhone 5. Nå er det ikke noe mål at alle mobiler skal se ut som en iPhone, men å gå for kvalitetsmaterialer er sjelden feil.
Vi er godt igang med å teste telefonen, og skal vente med å trekke noen konklusjoner til testen er ferdig. Men enn så lenge er det bare å medgi at dette ser lovende ut.
Kostbar, men ikke sååååå kostbar
Så langt er de eneste ankepunktene at telefonen er uten støtte for minnekort, og at den koster noen kroner. Når det er sagt er den ikke dyrere enn andre telefoner med tilsvarende spesifikasjoner, den er sågar billigere enn enkelte av dem.
Men Samsung Galaxy Alpha er en av de ypperste mobiltelefonene du kan kjøpe, og da må du også regne med at den koster godt over gjennomsnittet. I skrivende stund betyr det at du må ut med litt over 5 000 kroner. iPhone 6, som har samme skjermstørrelse, koster 5 790 kroner, med halvparten så mye minne (16 GB) som Galaxy Alpha.
Les også: Test av iPhone 6
Se selv
Her har vi knipset noen bilder av telefonen så du skal få et inntrykk av hvordan Samsung Galaxy Alpha ser ut: