Til hovedinnhold

Windows Phone 7-telefonene

Nylig ble Windows Phone 7 offisielt lansert i Norge, og i samme slengen møtte LG og HTC opp med tilsammen tre telefoner som baserer seg på det nye operativsystemet fra Microsoft. Vi var selvsagt på plass for å være blant de første til å se på Windows Phone 7-telefonene her til lands.

Som Amobil avslørte på forhånd kommer ingen av de nye Microsoft-tjenestene til å være tilgjengelig i Norge fra første stund. Du vil ikke kunne laste ned programmer fra Microsoft Marketplace, du vil ikke kunne strømme eller laste ned musikk via Zune, du vil ikke kunne delta i det sosiale spillnettverket Xbox Live og du må leve med engelske menyer.

Med andre ord går du til en ganske spinkelt utvalg av tjenester om du velger Windows Phone 7 med det første. Likevel fikk vi en god totalopplevelse av det nye operativsystemet.

Windows Phone 7 må ikke forveksles med Windows Mobile, og det er ikke engang sammenlignbart. Microsoft har startet med blanke ark og har fokusert på brukergrensesnittet først og fremst, i stedet for å sette verdensrekorder for antall elementer man kan få inn på en mobilskjerm.

Dermed er oppsettet ryddig og enkelt. Hovedmenyen kan du skreddersy selv, og består av to kolonner av det Microsoft liker å kalle hubs. Panorerer du til høyre herfra kommer du til en mer innholdsrik meny, og her kan du også plukke nye elementer å legge inn på hubsoversikten. Du kan også flytte på hver hub, og det er ingen problem å få oppsettet akkurat slik du vil.

Alle de tre telefonene som ble vist frem under lanseringen stiller med kraftig maskinvare, og alt virket påfallende kjapt. Systemet gir umiddelbar respons når vi panorerer, åpner nye menyer eller starter opp programmer.

Microsoft vil ha det til at man skal kunne bruke den samme mobiltelefonen på en søndags kveld som mandags morgen. Windows Phone 7 skal appellere like mye til de som bruker telefonen mye i jobbsammenheng som til de som hovedsaklig har den til personlig bruk.

Derfor skal Windows Phone 7 stille med svært god støtte for Exchange-synkronisering. Office-programvare ligger selvsagt inne, og Sharepoint er på plass slik at bedriften din kan sette opp samarbeidsløsninger.

Programmer som bedrifter selv utvikler skal kunne tilgjengeliggjøres bare til bedriftens ansatte gjennom Marketplace. I de eksterne tjenestene på internett, også kjent som "skyen", stiller med det som skal være god sikkerhet, og fjernsletting og passordbeskyttelse er på plass i Windows Phone 7-mobilene med hensyn til bedrifter som har sensitiv informasjon på ansattes telefoner.

Dette kombinert med spilltjenesten Xbox Live og musikktjenesten Zune skal gjøre at Windows Phone 7 vil kunne appellere til alle.

HTC 7 Mozart

7 Mozart er den minste av de nye Windows Phone 7-enhetene vi så under lanseringen, og vekten er på forholdsvis beskjedne 130 gram. Byggekvaliteten er likevel vektlagt, og materialet du møtes med er stort sett aluminium.

Det neste på skrytelisten er et kamera som knipser i åtte megapikslers oppløsning og tar video i 720p. Pikseltettheten er det lite å si på, men vi fikk ikke anledning til å overføre bildene til PC for å ta en nærmere titt på de.

Vi fikk heller ikke anledning til å høre nærmere på lydkvaliteten under musikkspilling, men på skrytelisten finner vi Dolby Mobile og SRS Wow HDTM som skal gi virtuell surround-lyd.

8 GB integrert lagringsminne sørger for at du har greit med plass til bilder og lokal musikk.

I 7 Mozart finner vi 576 MB arbeidsminne. Prosessoren durer og går på 1 GHz klokkehastighet og er av typen Qualcomm Snapdragon QSD8650, og kan dermed sies å være helt i toppsjiktet. Vi ble som nevnt imponert over hastighetene i alle de nye Windows Phone 7-modellene, der alle stiller med samme prosessor på en programvare som virker stabil og lite krevende. Her går det meste unna.

Skjermen på 3,7 tommer med en oppløsning på 480 x 800 piksler gjør jobben, selv om den ikke blåser øynene ut av en bruker av Samsung Galaxy S eller Apple Iphone 4.

Av taster finner vi tre berøringsfølsomme systemtaster på fremsiden. Her finner vi en bakovertast, en Windows-tast og et forstørrelsesglass. En av føringene Microsoft har gitt er at ingen telefoner med dette operativsystemet skal ha flere eller færre systemtaster enn dette. Kameratast og volumtaster kommer i tillegg.

HTC 7 Trophy

7 Trophys ytre er laget i hardplast i stedet for aluminium, og blir etter alle solemerker en noe billigere modell enn selveste Mozart. Likevel er det lite som skiller de to fra hverandre når du spretter opp panseret.

Denne modellen er ørlite grann større enn 7 Mozart, og på den måten er det også plass til 0,1 tomme større skjerm som ellers har de samme kvalitetene som skjermen i den litt mer kortvokste storebroren.

Det andre som skiller disse to fra hverandre er kameraet, som stiller med fem megapikslers oppløsning i stedet for åtte. Videooppløsningen er på sin side den samme som i Mozart på 720p.

LG Optimus 7

LG er større en Coca-Cola, og selv om de ikke er store på mobiltelefoni i Norge er de også interessert i å vise sin tilstedeværelse på den nye plattformen. Det selskapet viste frem heter, ikke helt overraskende, LG Optimus 7. Eller E900 om du vil.

Selskapet har satset på å gjøre telefonen litt unik, og har derfor implementert Play-To, som lar deg spille av multimediafiler over nettverket og panorama-funksjon som enkelt og greit lar deg ta panoramabilder.

Restauranter vises ved hjelp av symboler på skjermen i Scansearch.

Scansearch fungerer ved at du søker etter restauranter, kollektivtransportstasjoner, bensinstasjoner eller lignende, og får opp nøyaktig hvilken retning disse befinner seg i mens du peker telefonen rundt deg. Peker du telefonen nedover får du informasjon om avstand til hvert sted du søker etter og om du peker den oppover får du opp værmeldingen.

Foruten dette telefonen veldig lik HTCs nye bidrag på Windows-fronten. Optimus 7 er laget stort sett i hardplast, men er litt tyngre enn begge modellene fra HTC. Det er nok mest på grunn av batteriet på 1500 mAh i stedet for 1300 mAh i HTC-telefonene.

Prosessoren er av den samme typen som HTC-telefonene, en Qualcomm Snapdragon med 1 GHz klokkehastighet. LG har ikke kommet med en skikkelig spesifikasjonsliste, men det ser ut som denne får 512 MB arbeidsminne i stedet for 576 MB som vi finner i HTCs telefoner. Til gjengjeld har Optimus 7 16 GB lagringsminne i stedet for 8 GB.

Også Optimus 7 har god respons med velfungerende skjerm og god maskinvare som ser ut til å utnyttes på en god måte av operativsystemet.

Ellers er det meste likt som i HTC Trophy. Her finner du en 3,8 tommers skjerm på 480 x 800 piksler og et fem megapikslers kamera som filmer i 720p-oppløsning.

Fellesnevnere

Alle de nye Windows-telefonene som dukker opp i norske butikkhyller er altså svært like. Alle har super-3G (HSPA), Wi-fi 802.11b/g/n, Bluetooth 2.1, micro-USB og en utgang for 3,5 millimeters minijack.

Med de samme ut- og inngangene, samme tastesettet, samme prosessor, samme operativsystem er det svært lite som skiller de tre modellene fra hverandre.

Alle telefonene forventes å dukke opp i butikkhyllene i månedsskiftet november - desember. Ingen priser er så langt kjent.

Panorerer du til høyre fra hub-oversikten får du opp en slags hovedmeny der du finner alle programmene dine.
Nettleseren er Internet Explorer i en forbedret versjon.

Oppsummering

Windows Phone 7 imponerer oss på flere måter. Aldri før har vi sett en så elegant integrasjon mot sosiale tjenester som i disse telefonene, hvor du kan trykke på hver person i kontaktlistene for å få vedkommenes oppdatering, eller gå et steg til høyre for å se nylige oppdatering blant alle kontaktene dine.

Her hentes alle Facebook-kontaktene dine inn til telefonboken når du legger inn kontoen din, og du kan selvsagt selv legge inn telefonnummer for de som mangler det.

Hubbene er satt opp på en enkel måte, men dette er likevel helt nytt samtidig som det fungerer bra.

All denne enkelheten gjør ikke brukergrensesnittet mindre spennende. Det er greit med animasjoner og det vi ser på skjermen oppleves som pent og ryddig på én gang. Samtidig virker operativsystemet svært raskt.

En stor del av det Microsoft nå med stolthet har lansert, er imidlertid alle tjenestene som ligger i bunnen. At vi ikke får tilgang på de i Norge fra første stund er selvsagt en stor ulempe. Det vil ikke være mulig å bruke Marketplace for å laste ned programmer, og du kan ikke installere programmer på noen annen måte. Zune, Bing og Xbox Live er også tjenester som må komme før Windows Phone 7 er fullverdig.

– Windows Phone 7 lanseres i flere faser og Norge er ikke del av den første fasen. Grunnet stor interesse har Microsoft Norge, sammen med produsentpartnere, likevel valgt å gjøre en engelsk versjon av Windows Phone 7 tilgjengelig i Norge. LG og HTC vil tilby terminaler i Norge fra månedsskiftet oktober/november. Samsung kommer med terminal noe senere, står det i pressemeldingen fra Microsoft.

De tre nye telefonene skal med andre ord bare tilfredsstille de spesielt interesserte som ellers ville vurdert å anskaffe en Windows Phone 7-telefon fra utlandet. De fleste vil nok avvente å kjøpe en telefon med den nye plattformen til flere tjenester er tilgjengelig, og det forstår vi godt.

Når det kommer til applikasjoner, er det heller ingen tvil om at det er langt større utvalg i Apples Iphone og Android-telefoner i lang tid fremover.

annonse