Til hovedinnhold
SniktittSony Xperia Z1

– Fy flate, for en mobiltelefon!

Sony Xperia Z1 banker alt som finnes på markedet i dag. Grundig.

Espen Irwing Swang, Amobil.no
Designen gjør at den er behagelig å holde i. Menyene for tilpasning av grensesnittet trekkes frem fra venstre side av applikasjonslistene. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Amobil.no/Berlin: Med Sonys lansering av den nye toppmodellen Xperia Z1, har konkurrentene virkelig fått noe å tygge på. Etter å ha prøvekjørt den en stund er vi ikke i tvil – dette er ikke bare en trimmet Xperia Z, Xperia Z1 er en mobiltelefon som sprenger grenser.

Få med deg flere nyheter fra IFA her »

Listen over hva som er endret i forhold til Xperia Z er lang. Z1 har verdens raskeste mobilprosessor, en mye klarere skjerm, langt større batteri og et kamera vi trodde det var umulig å få til i en så tynn mobiltelefon. Designen er endret, og telefonen fremstår som mer solid, med en ramme i metall og rundere kanter enn Sony Xperia Z.

Designmobil

Utseendet er naturlig nok det første vi merker oss når vi plukker opp telefonen. Om den er penere enn Xperia Z overlater vi til deg å vurdere. Størrelsen er omtrent den samme, men forgjengeren var litt strammere i stilen. Begge er vanntette, men nykommeren har høyere IP-rating (IP58), og skal følgelig tåle mer før den blir skadet av væske.

Dekselet over hodetelefonkontakten er borte. Likevel tåler denne modellen mer vann enn forgjengeren. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Vi veier telefonen i hånden, og kjenner at den er noe tyngre enn Xperia Z. Telefonen virker rett og slett mer solid. De skarpe kantene som enkelte har klaget over på Xperia Z finnes ikke på Z1. Telefonen er mer behagelig å holde.

Høyttaleren er flyttet fra det nedre hjørnet i telefonen, og befinner seg nå i bunnen av apparatet. Utformingen gjør at det er mindre fare for at du skal dekke høyttaleren med hånden når du bruker den som høyttalende.

Vi liker designen på Sony Xperia Z1, men det er ikke utseendet som sender denne telefonen til toppen av vår ønskeliste. Det er det innmaten som gjør.

Rå ytelse og stort batteri

Batterikapasiteten er altså forbedret med hele 30 prosent, i forhold til Xperia Z. Det betyr atskillig lenger brukstid mellom hver gang den må lades. Prosessoren er den kraftigste som noen gang er produsert for en mobiltelefon, en firekjernet QC Snapdragon serie 800 klokket til ekstreme 2,2 GHz. Xperia Z1 er mobiltelefonenes Il Tempo Gigante.

Lynrask, mer eksklusiv design og med god batterikapasitet - ja vel. Annet er jo ikke å vente når en produsent kommer med et nytt flaggskip. Så hva er det som får oss til å hente frem superlativene i denne sniktitten?

Den sirkelrunde tasten er blitt Sonys varemerke. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Jo, det er særlig to ting. Skjermen og kameraet.

Ny skjermteknologi gir fantastisk bilde

Skjermen på Xperia Z er litt blassere, og innsynsvinkelen litt svakere enn det Samsung og HTC kan skilte med på sine full-HD-skjermer. Nå har Sony hevet listen betraktelig, og gitt konkurrentene noe å bryne seg på. Den nye triluminos-skjermen med X-Reality er ikke mindre enn fantastisk å se på.

En avansert bildebehandling sørger for å øke fargespekteret og skarpe opp detaljer i hvert eneste skjermbilde. Det minner om Bravia, men fungerer mye bedre. Der Bravia fikser farger fikser X-Reality også detaljer.

Vi kjørte en app der vi kunne velge å bruke bildeforbedringen bare på en begrenset del av skjermen. Nok en gang må vi finne frem et superlativ vi sjelden bruker – fantastisk.

Men her skal vi også helle litt malurt i begeret – innsynsvinkelen er fremdeles ikke helt på høyde med det AMOLED eller IPS-skjermer kan vise til. Du vil antakelig synes som oss, at den er god nok i massevis, men nå har vi i alle fall nevnt det.

Superkamera

Vi kunne satt strek der, og Xperia Z1 ville vært en suveren mobiltelefon. Men ennå er vi ikke kommet til det som imponerer oss mest – kameraet.

En ny type optikk kombinert med en stor bildebrikke og smart bildebehandling gir et mobilkamera som overgår alt vi har sett i mobiltelefoner til nå. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Det finnes mobiltelefoner med ultrapiksler, og det finnes mobiltelefoner med 41 megapiksler bildebrikke. Vi skal ikke underslå at vi lot oss imponere av bildene fra disse kameramobilene. Men Xperia Z1 er noe helt annet. Vi kan forsøke å beskrive det, men du vil ikke tro det før du får se det. Den nye bildebrikken på 1/2,3-tomme er like stor som brikken du finner i gode kompaktkameraer. Den er like stor som brikkene i Samsungs kompaktkameraer Galaxy Camera og S4 Zoom. Forskjellen er at Xperia Z1 fremdeles ser ut som en mobiltelefon.

For å få til dette har Sony utviklet sin egen linse som de kaller G, og prosessoralgoritmen BIONZ for mobile. Det er ikke en dedikert BIONZ-prosessor som i Sonys kameraer. Det ville også være overflødig på en mobiltelefon med så mye prosessorkraft som du finner i denne. I stedet får programvare den innbygde prosessoren i Xperia Z1 til å opptre som en BIONZ-prosessor.

Egenutviklet optikk

Linsen er asfærisk, som betyr at den ikke er buet jevnt som en del av en kule, men er mer buet mot kantene enn på midten. Dermed kan du klare deg med et kortere objektiv enn du ellers måtte hatt.

For de fleste sluttbrukere er det resultatet som teller, mens detaljene rundt objektiv og bildebrikke er av mindre betydning. Slik er det også for oss når vi tester kameramobiler. Så langt har vi ikke hatt anledning til å analysere bilder som er tatt med Xperia Z1, men allerede etter å ha tatt noen få bilder og sammenliknet dem med bilder vi tar med andre kameraer, ser vi at Sony har flyttet grenser.

Bilder tatt i dårlig lys er nesten helt uten bildestøy. Detaljene trer mye tydeligere frem enn de gjør på bilder tatt med Xperia Z, som slett ikke er noen dårlig kameramobil. Sa jeg mye tydeligere? Jeg mente mye, mye tydeligere.

Den nye linsen gir også en annen effekt. Ved nærbildefotografering kan du få bakgrunnen til å fremstå som uskarp, eller bluret, som fotografene kaller det. Vi har sett bilder tatt med Xperia Z1 som vi ville ha sverget på at ingen mobiltelefon kunne ha tatt.

En annen ting vi liker med Xperia Z1 er at kameratasten er tilbake. Ja, en egen fysisk tast du kan trykke på når du tar bilder.

Smarte apper i kameramenyene

Ellers er innstillingene i kameraet samlet som applikasjoner.

En annen nyhet fra Sony er samarbeidet med Bambuser. Dette er en tjeneste som lar deg bruke mobilen som kamera og kjøre direktesendte videobilder til sosiale nettsteder. Om noen kommenterer bildene mens de følger sendingen, kan du lese kommentarene på skjermen mens du filmer. Sony kaller det Social Live.

Her knipser vi et bilde av produktmarkedssjef i Sony, Rikard Skogberg. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Bambuser kommer i en gratisversjon og en premiumversjon. Sistnevnte lar deg lagre videoklippene, slik at de også kan spilles av på et senere tidspunkt. Men gratisversjonen forsvinner klippene etter et døgn. Bambuser Premium er imidlertid noe friskt priset. Den rimeligste abonnementsløsningen koster deg godt over 7000 kroner i året.

En annen innstilling er Timeshift. Skal du knipse et bilde og det er viktig å gjøre det i akkurat det rette øyeblikket, er dette funksjonen for deg. Kameraet lagrer bilder hele tiden, og du kan når som helst hente opp bilder som ble lagret før, eller etter at du trykket på utløseren. Bilder som er knipset på denne måten har 2 megapiksler oppløsning, og ikke 21, slik du kan få med kameraet i manuell modus. Bilder tatt med full automatikk blir begrenset til 8 megapiksler.

Ellers har Sony fått med flere apper som nok er mer underholdende enn nyttige. Du kan blant annet filme med clipart-grafikk som følger bevegelsene til objektene i bildet. Sony kaller det AR-effekt som er en forkortelse for Augmented Reality-effekt.

Det er flere smarte apper i kameramenyene. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Høy «må ha»-faktor

Vi skal være forsiktige med å kåre dette til verdens beste mobiltelefon før vi har fått testet den grundig. Vi vet jo også at Samsung skal vise Galaxy Note III, mens LG har annonsert sitt flaggskip LG G2 med samme prosessor, klokket en anelse høyere enn hva tilfellet er med Xperia Z1. G2 har 0,2 tommer større skjerm, men den er ikke vanntett og har et langt enklere kamera.

Les sniktitten på LG G2 her »
Apple lanserer etter alle solemerker en ny iPhone allerede neste uke, men om ryktene så langt stemmer, vil denne ikke true Xperia Z1 når det gjelder ytelse.

Her finner du alle iPhone-ryktene på ett sted »

Vi rydder opp i ønskelista og setter Xperia Z1 på topp.

Vil du vite når Sony Xperia Z1 får pris i norske nettbutikker? Her setter du enkelt opp prisvarsling i Prisguide: Bestill prisvarsel på Sony Xperia Z1

Få med deg flere nyheter fra IFA her »

Her er flere bilder av telefonen:

annonse