Til hovedinnhold

Ja, dette er en «hamsterball» for mennesker

Lar deg gå fritt rundt i en virtuell virkelighet.

Ja, dette er en «hamsterball» for mennesker

Las Vegas / Tek.no: De siste årene har VR eller virtuell virkelighet faktisk begynt å bli skikkelig bra, men det er fremdeles en del utfordringer som det gjenstår å finne gode løsninger på.

Ett problem ligger i det å fritt kunne bevege seg rundt i et virtuelt landskap. Ledninger og stasjonært datautstyr som trengs for mye VR krever nemlig at en person må holde seg på et avgrenset område. Og selv om dette ikke hadde vært tilfelle, vil det alltid være begrenset med tumleplass før man går inn i en vegg eller lignende.

Vegar Jansen, Tek.no

Det har derfor lenge vært eksperimentert med løsninger for å kunne gå uten å faktisk flytte seg. I Las Vegas fikk vi også sett hvordan selskapet Virtusphere hadde sin egen løsning – en hul ball med plass til én person.

Som en slags tredemølle

Det er ikke hver dag vi ser folk stå i kø for å krype inn en ball, så vi måtte jo se nærmere på dette fenomenet. Det som lokket viste seg å være en mulighet til å «oppleve» vår naboplanet Mars i VR – som altså inkluderer det å kunne spasere fritt rundt.

Vegar Jansen, Tek.no

Og her kommer Virtuspheres ball inn i bildet. Den har en diameter på ti fot eller omtrent tre meter, og er plassert på hjul som lar den spinne fritt i alle retninger. Sensorer sørger for å registrere hvilken vei og hvor fort det går, og disse dataene kan da tolkes av spill eller simulasjoner.

Innvendig er ballen utstyrt med et slags rullende «rekkverk» som gjør det enklere for ferske brukere å holde seg på beina, men med litt trening skal den visst fint kunne brukes uten også.

Å komme seg inn og ut av Virtusphere gjøres gjennom denne åpningen, som selvfølgelig må lukkes før man begynner å løpe rundt.
Vegar Jansen, Tek.no

Ellers er Virtusphere ment å brukes med vanlige sko og lar folk gå på en relativt «normal» måte.

Men det er klart at selv et produkt som dette ikke løser alle utfordringer. For en slik ball tar fremdeles godt med plass, og spesielt stillegående er den heller ikke. Videre er det prisen – Virtusphere tar fra 28.000 dollar for et eksemplar, altså i overkant av en kvart million kroner.

Men så får vi da også vite at det ikke akkurat er privatpersoner som er den typiske Virtusphere-kunden. De leverer snarere mest til militære, utdanningsinstitusjoner og underholdningsbedrifter med VR på menyen.

annonse