Til hovedinnhold
SniktittApple iPhone 6S og iPhone 6S Plus

Vi har prøvd nye Apple iPhone 6S og 6S Plus

Så enkelt er det å bruke 3D-touch på de nye iPhone-modellene.

San Francsico/Tek.no: Det er midt på dagen her i San Francisco. Apple har akkurat lansert nye produkter i sitt hittil største lokale. Naturligvis sto det nye iPhone-modeller på menyen. Ryktene har gått i lange tider, og det har blitt ett år siden iPhone 6 og iPhone 6 Plus ble lansert.

Apple har sine faste vaner, og dermed overrasker det kanskje ikke så veldig at vi snakker om iPhone 6S-modeller. Telefoner som kun har små designendringer fra forrige generasjon, og mye av det som er nytt foregår på innsiden.

Den aller største nyheten er 3D Touch

Den aller største nyheten er at telefonene får en helt ny berøringsskjerm, som går langt utenpå det selv den forholdsvis nye Force Touch-teknologien kan. Siden ryktene om at iPhone ville få en variant av dette har gått en stund, har jeg vært litt avventende til konseptet. Mine tidligere møter med liknende løsninger har gitt meg et inntrykk av at dette både krever en god gjennomføring og at det faktisk tilfører noe nyttig.

Vi fulgte lanseringen live fra San Francisco – les livebloggen her »

Her ser det ut til at Apple har krysset av i begge boksene, og jeg forlot Apples demorom imponert over måten dette har blitt løst på. Som det ofte er med dette selskapet handler det om å gjøre det så enkelt som mulig. Det er rett og slett ganske intuitivt.

En av tingene du kan gjøre er å se innunder så godt som alt. Du kan se innunder apper, du kan gå inn i appen og se inn under oppføringer. Hvis du har mottatt en tekstmelding kan du se «under» informasjon som ligger der også.

Svært enkel å ta i bruk

Selve mekanikken i dette tok det ikke mange sekundene å bli klok på, men de fleste som prøvde gjorde det feil på første forsøk, mens andre og tredje forsøk avstedkom en rekke uttalelser av typen «aaaaah!» fra de fremmøtte.

Sterkere aluminium skal være brukt, men det er ingen forskjeller i selve designen av telefonen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Du kan nemlig ikke trykke hardt med det samme. Du legger først en finger på skjermen som om du skal gjøre en vanlig berøring. Et lite øyeblikk etterpå øker du kraften i trykket, og du får en liten vibrasjonstilbakemelding før handlingen utføres.

Selv om jeg også gjorde dette feil på første forsøk, satt handlingen så godt at jeg ikke gjorde feil i det hele tatt etter det femte.

Dermed var en ny berøringshandling lært, og all skepsis til selve bruken av teknologien feid til side. Men hvor nyttig er det å titte bak ting? Samsung har for eksempel hatt liknende funksjonalitet i sine Galaxy Note-modeller i mange år, uten at jeg ser så mange gjøre nettopp dette på kollektivtrafikk og rundt om i verden.

Genialt til spill

Der teknologien definitivt er både nyttig, og skikkelig, skikkelig morsom, er i spill. Det fikk vi raskt demonstrert i et skytespill i Apples demohaller. Ved å trykke ned på skjermen sikter jeg. En god begynnelse! Nå skal de onde ... robotene, eller hva det nå var, til pers.

Ved å trykke litt hardere begynner vi så smått å skyte etter tølperne, mens enda mer bestemt trykk øker skuddtakten. Plutselig har en liten robotarmé tatt kvelden, og skjermen varsler om en eller annen form for poengkombo.

3D Touch er aller gøyest i spill. Løsningen kan gjøre det enklere for enkelte spill å gjøre overgangen fra andre typer spilldingser til mobilskjermen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er en viss fare for at skjermreparatørene får mer å gjøre fremover. Spesielt om teknologien brukes til som det superfrustrerende spillet Flappy Bird. Engasjementet kan fort bli så stort at fingeren plantes gjennom skjermen.

Da er det greit å vite at Apple har gått over til en ny aluminiumskvalitet som skal sørge for at telefonene er sterkere enn i forrige omgang. Det var en del ståhei rundt bøyde iPhone 6-modeller i fjor, men hvor stort problemet har vært i praksis er litt vanskelig å få grep på. Det virker ikke å ha vært veldig utbredt. Det er uansett ikke enkelt å si noe sikkert om hvor mye sterkere de nye telefonene er. De nye iPhone-modellene føles svært så solide i hånden, akkurat som forrige generasjon.

Fotogen: Apple vet å gjøre det enkelt å ta lekre bilder av de nye produktene. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Apples testbilder ser bra ut, men fasit kommer senere

Et bedre kamera hører dessuten til. iPhone tar nå bilder i 12 megapikslers oppløsning, og Apple bedyret fra scenen at de har ventet i det lengste med å øke pikselantallet, slik at ikke kvaliteten skulle gå ned.

Bildene som skal være tatt med telefonen og ikke redigert på noe vis etterpå så da også imponerende ut. Når det er sagt, den lovnaden har blitt gjort av flere, og ikke alltid stemt. Fasiten kommer med andre ord senere.

At det er en forbedring fra dagens allerede svært kamerakompetente iPhone-modeller virker uansett sannsynlig.

Telefonene har ikke 4K-skjerm, slik som Sonys helsprø Xperia Z5 Premium, men de kan likevel endelig filme i 4K. Denne funksjonen har mange andre telefoner hatt i lang tid, så her er Apple noenlunde sent til torgs.

Denne anden var i utgangspunktet en av en hel gjeng fjørfe. Siden videoen skal ha vært filmet med en iPhone i 4K-modus kan vi zoome helt inn på fjærdrakten. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Igjen må vi ta Apple på ordet når de sier at videobildene ikke har vært endret på i etterkant når de viser oss 4K-video av en and som svømmer rundt. Den kan forstørres svært kraftig, uten at skarpheten ser ut til å gå ned den store iPhone 6S Plus-skjermen mesteparten av utprøvingen skjedde på.

Noen ting er ved det vante

Mange nye funksjoner har kommet til i iOS 9. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Som vanlig har telefonene fått ny og raskere innmat, men hvor raske de faktisk er skal vi se nærmere på når enhetene dukker opp til test.

Nytt med siste generasjon iPhone-modeller er også iOS 9 som vi har sett nærmere på før, og kommer tilbake til så fort testenhetene er på plass. Nytt her er en helt ny søkeskjerm, batterisparefunksjoner og (sannsynligvis) Siri på norsk. Vi fikk ikke endret språk på de fremviste produktene, og Apple sa heller ikke noe om denne funksjonen.

I dag lanserte Apple dessuten en helt ny iPad-modell. iPad Pro har en skjerm på hele 12,9 tommer, er kjempediger og kan brukes med et eget tastaturdeksel. De slapp også sin egen digitale skjermpenn, eller, skjermblyant under navnet Apple Pencil. Les mer om det her »

Les også
Apple kan være på vei til å økse «3D Touch» med iOS 13
Les også
Trykker du hardt nok på Chrome-ikonet, vil du få opp dette
Les også
Her er månedens nye mobiler
Les også
Dette er Googles nye referansetelefoner for Android
Les også
Professor: – Apple er en kult
Les også
iPhone 6S er ikke vanntett, men er den vanntett?
Les også
iPhone 6S er så godt som ubøyelig
Les også
– iPhone 6S kommer snart i salg i Norge
Les også
Vil kanskje la deg slette Apples forhåndsinstallerte apper
Les også
Skal bygge bil som er designet på nettbrett
Les også
iPad har blitt ny og diger
Les også
Her er nye Apple TV
Les også
Apple har lansert iPhone 6S
Les også
Lanserte gigant-iPad
Les også
Her finner du alt Apple lanserte onsdag kveld
annonse