Tek.no

Sniktitt Huawei Nova Plus

Gigatelefon på budsjett

Stor skjerm, mer enn nok krefter og ... sminkeselfier!

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim
1 Sept 2016 21:29

Berlin / Tek.no: Huawei er i slaget for tiden, og har fornyet seg både i topp og mer moderate prisklasser. Under sin lansering her i Berlin slapp produsenten hele tre nye produkter. Ett godt spesifisert nettbrett med Android, og to telefoner i en helt ny serie. Den gjeveste av de to telefonene heter Huawei Nova Plus, og er den vi skal se litt nærmere på her.

Telefonen ble lansert sammen med Huawei Nova, og selv om det er en del viktige forskjeller på dem, skal begge to koste det samme i det norske markedet. Altså knappe 4000 kroner.

Nova Plus er den heftigste, og i andre markeder koster den også litt mer enn den minste. Og navnet? Fra scenen her i Berlin forklarte den alltid underholdende og engasjerte, om enn ikke alltid like forståelige, Richard Yu at Nova er en del av ordet innovasjon. Målsetningen med serien skal være å gi kompromissløs opplevd ytelse uten at telefonene blir så veldig dyre som mange av dagens toppmodeller. I hvert fall om vi skal tro Yu som er toppsjef for Huaweis avdeling for telefoner og nettbrett.

Med en 5,5 tommer stor full-HD-skjerm snakker vi om en nokså voksen telefon her. Den veier litt også, blant annet fordi den har et batteri på hele 3340 mAh bygget inn. Her skulle det være greit med strøm til å klare dagens strabaser, enten de nå handler om Pikachu eller noe mer fornuftig.

Huawei Nova Plus finnes også i en sølvgrå utgave.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Design er og blir en smakssak, men uansett hva du synes om Nova Plus-designen er det snakk om en av Huaweis minst prangende design. Denne telefonen er et ganske grunnleggende rektangel med avrundede hjørner, og svakt buet bakside. Den er bygget i aluminium og ligger godt i hånden. Størrelsen gjør imidlertid at den kanskje ikke er for alle hender, og er du i tvil om du vil ha en fullt så stor telefon, bør du antakeligvis finne en butikk til å prøve den eller en annen telefon med omtrent de samme dimensjonene.

Baksiden huser en kameratut, fingerleser og dobbelt LED-lys. Der Honor 8 og Huawei P9 begge har laserhjelp til fokusering må Nova-modellene klare seg uten slike nymotens greier.

Men helt fritt for nymotens greier er det likevel ikke.

Stort selfie-fokus

Huawei har omfavnet USB type-C det siste året, og Nova-telefonene fortsetter den trenden.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

– Vi har lært oss å kjenne våre egne ansikter, forklarte en kvinnelig moteblogger om selfier fra scenen, idet rundt tusen mobilnerder begynte å summe seg imellom. Man kan være nerder på forskjellige ting, og de fleste i salen ventet nok på atter ny informasjon om telefonens spesifikasjoner.

Igjen var det på tide med et mer eller mindre steinhardt møte med skjønnhetsmodusens realiteter. Den tyske bloggeren elsket visstnok disse funksjonene fordi de brukt med fornuft kan kurere en dag med dårlig hud.

For meg er ikke trender eller moter noe jeg følger. En sjelden gang blir jeg overrumplet av at en av dem treffer det jeg tilfeldigvis har på meg, men som regel må jeg innrømme at folk med sokker i sandalene nok er minst like trendy som det jeg er. For meg er skjønnhetsmodusen, eh ... unnskyld, «beauty mode», først og fremst utmerket underholdning.

Denne gangen snakker vi ikke bare om å kunne foreta ekstreme digitale ansiktsløftninger, men også om å legge på virtuell sminke. Brukeropplevelse og hastighet? Alt det havnet i andre rekke. Mitt mål var å raskest mulig se ut som et Kiss-medlem da jeg fikk klå på en av Nova-telefonene.

Stopp en hal ... tre øyne?!

Jepp! Det var nok akkurat slik jeg så ut. Skjønnhetsmodusen i Nova Plus kan virkelig ta av.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Noen referansebilder og litt skruing på brytere senere, og skribenten hadde fått fløyelshud, leppestift og tre nydelige dådyrøyne. Beauty!

Eller, vent. Tre øyne? Joda, automatikken her er tydeligvis ikke helt på høyde med Jan Thomas, så den har like greit hentet inn et ekstra øye til å plassere under ett av mine ordinære øyne.

Funksjonen er kjempemorsom om man leker seg med ekstreme referansebilder og alle innstillinger på full guffe. Og selv om Snapchat og andre tjenester tilbyr selfie-filtre, er det noe litt ekstra artig med at dette liksom skal forsøke å se reelt ut. Som morofunksjonalitet blir den kanskje fort lagt til side. Vi er nok først og fremst i samme område som Apples Photobooth beveger seg i her − altså artig en stund, men først og fremst noe som er spennende når dingsen og funksjonen er ny.

Skrur du ikke fullt så heftig på bryterne som jeg liker å gjøre kan det hende disse verktøyene faktisk hjelper deg med å ta deg bedre ut også. Men du skal ikke trekke så veldig langt på bryterne før bildene ser litt komiske ut.

Også Sony lanserte en helt ny telefon i dag. Les mer om toppmodellen Xperia XZ i sniktitten »

Oppleves som rask og god

Menyene er Huaweis egne EMUI-menyer over Android. Noen appmeny får du ikke, og alt organiseres på hjemmeskjermene.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Telefonen svarer i grunnen til de forventningene Huawei-sjefen malte om den. I hvert fall ved vårt første relativt korte møte. Den er en av få Huawei-telefoner som ikke kjører på deres egne Kirin-brikkesett. I stedet har den Snapdragon 625 på innsiden. Dette er en svært så kurant midt-på-treet-brikke fra Qualcomm.

Rask nok er rett og slett slik vi pleier å oppleve telefonene med innmat i denne serien, og Nova Plus er ikke noe unntak. Alt her tikker og går uten nevneverdige pauser. Det er kanskje spesielt imponerende gitt alle de store endringene Huawei har gjort i menyene.

Huawei sammenliknet ytelse og strømforbruk med blant annet Samsungs Galaxy A5 (2016) fra scenen, og det er en enkel telefon å se til, ettersom den markedsføres mot kunder som vil ha flott design uten å betale altfor mye. Problemet med sammenlikningen er at prisen på den modellen ligger ganske lavt i Norge for øyeblikket. Til rundt 3000 er den faktisk 1000 kroner billigere enn Nova Plus blir. Men også ganske mye mindre.

Det største problemet Nova Plus vil støte på i Norge heter nok Honor 8. I praksis en toppmodell på omtrent alle vis bortsett fra pris. I Norge koster den bare 4500 kroner, og gitt at vi får inntrykk av et noe bedre kamera i Honor-modellen er det ved første øyekast den jeg selv ville valgt. Samtidig er ikke en telefon med glass på begge sider riktig for alle. Metall kan ofte overleve litt mer, selv om det kan være lett å bulke er ikke telefonen nødvendigvis ødelagt etter slike sammenstøt.

Vil du se alt det spennende vi har skrevet om fra IFA-messen i Berlin så langt? Ta en titt på temasiden vår »

Les også
De største konkurrentene til Huaweis nye mobiler er hverandre
annonse

Les også