Endelig har iPhone blitt stor
Vi prøvekjører Apples to nye iPhone-modeller.
Cupertino/Tek.no: For de av oss som har hender på størrelse med LP-plater har Apples telefoner sakket akterut de siste årene. Ikke fordi det har vært noe galt med programvaren, eller maskinvaren, men fordi andre mobilprodusenter har økt skjermstørrelsen voldsomt. Apple har kun økt skjermstørrelsen på sin iPhone én gang frem til iPhone 5S.
Med lanseringen av iPhone 6 og iPhone 6 Plus forsvinner dermed ett av de viktigste argumentene mot Apples iPhone for oss som har store hender. Det kan likevel være at Apple vil høste noen klager fra de som er mest fornøyd med dagens størrelse. Det er nok en del som har dagens iPhone 5S nettopp fordi den er liten, og byr på toppspesifisert innmat.
Design og maskinvare i høysetet
Apples presentasjon her i Cupertino handlet for en stor del om designen og maskinvaren i de nye telefonene. Det er forståelig. Apple kan sin mobildesign, og ved siden av HTC er det selskapet som har jobbet mest med aluminium i telefonene sine.
Resultatet har blitt forholdsvis lekkert. Aluminiumsdekselet deles av plaststriper oppe og nede, men når du holder den er det ikke merkbart at disse er der. Det føles som en unibody-konstruksjon, til tross for at dette tilsynelatende ikke helt er det.
Kameraet på baksiden av telefonene stikker litt ut. Det er et uvant valg for en produsent som Apple. Vi er vant til at Cupertino-selskapet strømlinjeformer det aller meste, og en tut på en ellers paddeflat bakside er ikke helt slik vi har kjent designfilosofien deres. Begrunnelsen er likevel god. I så tynne telefoner som iPhone 6 og iPhone 6 Plus, er det rett og slett vanskelig å bygge inn et skikkelig kamera uten å gjøre et lite kompromiss. Spørsmålet er om det vil være merkbart i daglig bruk. Det er da spesielt når telefonene skal opp og ned fra trange bukselommer det kan ha noe å si.
Den minste av brødrene iPhone 6 har en skjerm som er 4,7 tommer stor. For å få plass til større skjerm har telefonen økt med halvannen centimeter i høyden, og såvidt under én centimeter i bredden sammenliknet med iPhone 5S. Den ligger forholdsvis godt i hånden, og fordi den er avrundet føles den heller ikke så veldig mye større enn dagens modell.
Enorme iPhone 6 Plus
Da blir saken en helt annen for iPhone 6 Plus. Beistet med 5,5 tommer stor skjerm er ganske digert i utstrekning, og er på størrelse med Samsungs Galaxy Note 3, om enn litt tynnere.
På grunn av størrelsen blir denne naturlig nok ikke like håndterlig som minste utgave, og har du små hender kan den nok lett bli i største laget til å betjene på en enkel måte. Apple hevder telefonen først og fremst er laget for bruk med to hender, men de har likevel lagt til et hjelpemiddel som skal forenkle bruken.
Berører du hjem-knappen to ganger fort, heiser den ned toppen av skjermbildet, slik at du skal få tak i knapper og innhold på en enkel måte. Det fins liknende funksjoner for å betjene store Android-telefoner, men her har Apple funnet en elegant og enkel måte å aktivere den på.
iOS 8 har fått tilpasninger for storskjerm
De nye menyene i iOS 8 har dessuten blitt tilpasset store skjermer, slik at de kan vise mer innhold i landskapsmodus. Dette har vi strengt tatt sett før i en rekke Android-mobiler, men det er en velkommen endring også hos Apple, nå som skjermene har blitt store nok til å vise mer innhold.
Bruksmessig opplevde vi iOS 8 som så glatt som det alltid har vært på nye iPhone-er. Vi har strengt tatt aldri se iOS oppføre seg tregt på noen ny telefon fra Apple. Selskapet har bygget inn langt mer kraft i de nye modellene, men akkurat hvor sterke de er, vil vi først få et inntrykk av når vi installerer tunge apper på dem, og sammenlikner direkte med utgående toppmodell.
Skarpe, men ikke skarpest
I disse dager snakkes det en del om skjermoppløsning. Spesielt for mobiler fra Sør-Korea. Samsung har som uttalt mål å få 4K-oppløsning inn i mobiler, men både Samsung og LG har så langt sluppet telefoner med 1440 piksler i bredden. Apple går ikke like langt. iPhone 6 Plus har fått full-HD-skjerm med 1080 piksler i bredden, mens den minste utgaven har en skjerm med 750 x 1334 piksler. Det gir en pikseltetthet på 326 piksler per tomme, som er nøyaktig lik den vi kjenner fra iPhone 5S. For iPhone 6 Plus er pikseltettheten noe høyere, og skjermen blir derfor litt skarpere.
Det finnes altså skjermer som er betraktelig skarpere enn disse. LGs G3 er foreløpig den eneste av dem som er i vanlig salg i Norge, men Samsung har både en utgave av Galaxy S5, og sin nye Galaxy Note 4 som stiller med heftigere skjermer.
Buet skjermglass
Vi opplevde likevel ikke oppløsningen som noe hinder i minuttene vi fikk med de to iPhone 6-utgavene. Vi snakker om såpass gode oppløsninger, at de fleste nok må hente frem forstørrelsesglasset for å virkelig få inntrykk av forskjellen. Like fullt har vi sett flere skjermer i området rundt 4,7 tommer som har full-HD-oppløsning. Mest kjent er muligens HTC One (M7). Enkelte vil kanskje synes at Apple har spart litt vel mye på skjermkruttet i den minste modellen.
Uansett fremstår de som lyssterke og gode, og at det er en svak bue i skjermglasset hever også kvalitetsinntrykket. Igjen må vi trekke frem at buet skjermglass, ofte kalt 2,5D-glass, er noe Nokia har puslet med lenge, og også Samsung har vært innom denne designvrien et par ganger, sist med nevnte Galaxy Note 4.
Forskjeller på de to iPhone-modellene
Foruten forskjellene i størrelse og skjerm er de to telefonene ganske like. Det er to andre viktige forskjeller her som du bør være klar over. iPhone 6 Plus skal ha et betydelig større batteri enn den minste modellen, og den skal derfor vare lenger. I tillegg er det kun den største utgaven som har fått optisk stabilisert kamera.
Vi fikk ikke noe skikkelig inntrykk av bildene fra iPhone 6-kameraet under dagens lansering. Det vi imidlertid fikk prøvd var hvor raskt de kunne fokusere. Satsingen er ikke Apple alene om. Både Samsung og LG skryter av rask fokusering i de nyeste kameraene sine. Sistnevnte går til og med så langt at de bruker laser for å få det til. Apples løsning benytter seg av såkalt fasedeteksjon, en løsning som også Samsung har bygget inn i sine seneste kamerabrikker. iPhone 6 reagerte ekstremt kjapt, og vi opplevde knapt ventetid idet vi panorerte fra objekter langt unna, til ekstreme nærbilder av ting noen få centimeter unna. Det ser altså fortsatt ut til at Apple har ett av de kjappeste mobilkameraene du kan få tak i.
For store, eller endelig store nok?
Kort sagt ser dette svært lovende ut for Apple. Telefonene har en lekker design, og forholdsvis kraftig innmat. På funksjonssiden er det knapt en gimmick å finne – her handler det aller meste om ren og skjær nytte. For noen vil det muligens være vanskelig å se forbi at de har blitt større. Samtidig har Android nær total dominans på mobilmarkedet i de fleste land, og vi mistenker at det er en del som har skiftet operativsystem med større skjermer som viktig argument. For dem kan dette være designendringen de har ventet på.
En skikkelig fasit på hvor gode de to nye telefonene er vil vi ikke få før testeksemplarene begynner å dukke opp.
Vil du ha beskjed når iPhone 6 kommer i butikkene? Her setter du opp prisvarsel »