En sniktitt på Google Wave
"Alle" har hørt om Google Wave, og "alle" har hørt hvor fantastisk det kommer til å bli. Skal vi tro det vi hører kommer Wave til å revolusjonere nettet slik vi kjenner det i dag. Vi har, takket være en generøs bruker av forumet vårt, skaffet oss til veie en invitasjon til å teste Wave.
Førsteinntrykket man sitter igjen med etter å ha logget på Wave er: Hva i all verden er egentlig dette? Etter litt utforskning av grensesnittet er nærmeste beskrivelsen som slår meg at dette er Google Docs og Google Groups på steroider. Chat, fildeling, planlegging og utveksling av idéer samlet i et grensesnitt.
Første møte med brukergrensesnittet er forvirrende. Man har en innboks og ikke stort annet. Etterhvert som man får utforsket brukergrensesnittet oppdager man at Wave er basert på et svært simpelt, men genialt, prinsipp. I Google Wave har man i utgangspunktet en ting, nemlig Waves. I utgangspunktet er en Wave et "dokument" som kan deles med andre, og fylles med, ikke bare tekst, men bilder, videoer, lyder og alt mulig annet rart, men som nevnt er alt bygget opp som Waves. Eksempelvis er innstillingene dine en Wave, listen over tilleggsapplikasjoner er en Wave, og så videre. Uvant, men samtidig svært så genialt. Grensesnittet blir dermed utrolig simpelt, samtidig som det er svært så kraftig. Dessverre er ikke innstillingene klar enda, og om man skulle finne på å se på hvilke innstillinger man kan gjøre, får man beskjed om å vente til Google har lagd dem.
Første gang du logger deg på vil du finne et par eksempel-Waves liggende i din innboks. Det er smart å ta en titt på disse. Her får man små innføringer i hvordan man bruker Google Wave, tips til hva man kan bruke systemet til, og ikke minst eksempler på hva en Wave egentlig er.
Som nevnt tidligere så er nesten alt i Google Wave lagt opp som Waves. Det som derimot er underlig er at selve hjelpsystemet ikke er det. Hjelpsystemet er basert på standardhjelpsystemet som Google bruker på de aller fleste av tjenestene sine. Det er nesten litt skuffende at hjelpsystemet i seg selv ikke er en del av Google Wave. Når man først har satt seg inn i systemet og blitt fortrolig med dets enkelhet føles det nesten litt trist å forlate det, bare for å få litt hjelp.
Det som nok kommer til å bli det kraftigste arsenalet til Wave er tilleggsapplikasjoner. Det blir nærliggende å sammenligne disse med "widgets" som man etter hvert finner på de fleste skrivebord, mobiltelefoner og flere nettsteder. Siden vi først prater om Google, kan vi ta Igoogle som et eksempel. Her kan man legge til "widgets" for alt mulig rart, alt fra et lite vindu hvor du kan slå opp et telefonnummer, til å sjekke epost og forhåndsvise et nettsted. Tilleggsapplikasjoner til Wave ligner på dette. Forskjellen er at disse bakes direkte inn i Wave-dokumentene.
Utvalget tilleggsapplikasjoner er i skrivende stund heller labert. Man finner et sudoku-spill, en audiokonferanseapplikasjon levert av Ribbit Corporation, en videochatapplikasjon levert av GixOO, et kartkollaborasjonsverktøy, værvarsling, integrert google-kart og en ja/nei/kanskje-applikasjon som er tiltenkt å gi Wave-brukere mulighet for å svare på invitasjoner. Grensesnittet er åpent, og Google oppfordrer på det sterkeste å lage egne tilleggsapplikasjoner. Dermed vil vi nok se en hel mengde mer eller mindre smarte tilleggsapplikasjoner etter hvert som bølgen brer om seg, og nettopp her ligger styrken til Wave.
Ikke bare er tilleggsapplikasjonsgrensesnittet åpent, men hele Wave-protokollen er åpen. Dermed står man helt fritt til å utvikle ikke bare egne tilleggsapplikasjoner, men også egne Wave-servere. Og dette er allerede blitt gjort. Om du virkelig brenner etter å test ut Wave, men ikke har klart å skaffe til veie en invitasjon enda, kan du ta en kikk på denne programvaren som lar deg sette opp din egen Wave-server. Ønsker du heller å gjøre ting litt enklere kan du opprette en konto på deres testserver. Vær likevel klar over at grensesnittet ikke er det samme som finnes på Googles egen Wave-server, ei heller er det like finpusset. Det er heller ingen integrasjon mellom serverne.
Ønsker du å sette deg inn i Wave-protokollen kan du gjøre det på dette nettstedet. Dette er nok mest aktuelt for de av oss som har en spirende hacker i mage. Likevel er dette noe vi alle bør glede oss over. Det at Google går foran som et godt eksempel med tanke på åpne protokoller er noe vi alle kommer til å tjene på.
Alt i alt virker Google Wave som et utrolig kraftig, nyttig og altomfattende verktøy som vi garantert kommer til å se mye av i fremtiden. Dessverre er det neppe særlig nyttig slik det fremstår nå. Årsaken er ganske enkelt at den nå er i en svært så lukket beta, og det er ikke akkurat enkelt å skaffe seg tilgang. Siden muligheten for samarbeid er det store hovedpoenget til Wave, sier det seg selv at verktøyet er lite nyttig når man ikke har mulighet for å invitere de man gjerne skulle samarbeidet med. Muligheten for å samarbeide med mennesker man i utgangspunktet ikke hadde planer å samarbeide med, er egentlig ikke særlig spennende.
Jeg kommer til å skrive mer om Google Wave etter hvert som mer funksjonalitet kommer på plass og jeg får undersøkt programmeringsgrensesnittene nærmere. Frem til da finnes det en egen tråd på forumet mens man venter på tilgang. Og de av dere som allerede har skaffet tilgang må gjerne legge meg til som kontakt. Adressen er deadcyclo (sett inn snabelalfa her) gmail.com.