SniktittGrundig Micro Garden

Dette kjøkkenskapet gror urter til middagen helt automatisk

Grundigs helsprø kjøkkenkonsept tar kjøkkenhagen inn.

Berlin / Tek.no: I Norge har vi relativt god plass, men korte somre. Dermed er Grundigs nye kjøkkenkonsept midt i blinken for deg som til stadighet mangler oregano til pizzaen.

Vi snakker om et helautomatisk minigartneri til innbygging i kjøkkenet ditt. På rundt én uke kan du ha fiks ferdige krydderurter til å dandere fjongt over enhver matrett. Og Grundig lover at det ikke skal spille noen rolle om fingrene dine er grønne eller ei.

Og det er bra, for jeg har ikke møtt en kaktus jeg ikke får til å avlive, til tross for iherdig innsats.

Likner på lekre vinskap

Skapene er inndelt i soner som kan behandle plantene ulikt etter behov.

Gartneriene ser kanskje aller mest ut som lekre vinskap med glassdører og temperaturkontroll. De har forsåvidt disse tingene også, men de kan veldig mye mer enn det.

En vanntank du fyller på administreres av skapet selv. De hadde kanskje vært enda enklere om de var tilkoblet vannledningen, men det er det ikke lagt opp til i disse utgavene. Avhengig av hvilke typer urter du setter i skapet avgjør det på egen hånd om urten skal sprayes med vann, eller bare få en fastsatt luftfuktighet. Vanning til jorden plantene står i besørges også automatisk etter behov.

Kamera i hver sone holder oversikt over fremgangen.

I skapene jeg fikk se var det noen soner der det åpenbart hadde blitt sprayet vann, med dråper på toppen av urtene. Andre hyller i samme skap var relativt tørre, ettersom vekstenes ulike behov kan tilfredsstilles samtidig.

Følg fremgangen i app

Skapene er koblet opp til en app du kan ha på mobilen eller nettbrettet ditt. Her kan du stille inn hva som står i skapets ulike soner, slik at automatgartneren behandler dem riktig. Et kamera inni skapet sørger for at du kan se på mens det spirer og gror.

Du kan strømme kamerabildene fra gartneriet. Hvis du synes europeisk kunstfilm blir i kjedeligste laget er neppe Grundigs løsning strømmetjenesten for deg.

Konseptet minner om en litt stormannsgal utgave av ting vi har sett før. Vi har for eksempel testet smarte «vanningspinner» fra Koubachi og Parrot, hvor du putter en pinne i jorden til potteplanter for å følge utviklingen. Parrot har til og med en blomsterpotte full av sensorer som gir samme type funksjoner.

Men så langt har de fleste av disse variantene krevd at du gjør en innsats selv, og følger instruksjonene appen gir deg. Med Grundigs løsning setter du inn brettet med jord og frø, og en uke senere begynner krudderurtene å nærme seg klare. I grønnsakssammenheng er dette nesten som fast food å regne.

Jeg fikk smake på noen av vekstene fra Grundigs stand, og de smakte det friske urter skal. Friskt og godt.

Tre ulike størrelser

Detaljer om hvor alt er i prosessen kan leses ut av samme app.

Løsningen er fortsatt på konseptstadiet, men blir vist frem i tre ulike størrelser. Et enormt skap med to sider og store dører virket nok mest egnet for butikker og restauranter, mens to varianter som var på størrelse med henholdsvis høye og lave kjøleskap virket mer som variantene du kanskje kan tenkes å kjøpe til eget hjem.

Alle tre fungerer på samme måte. Det er kun mengden plass og antall soner for de ulike vekstene som er forskjellig.

Dette er imidlertid ikke universalgartneri. Du bør ikke plante hverken palmer eller poteter inni her. Til det er plassen for begrenset. Dette er utstyr for deg som har en forkjærlighet for ferske krydderurter, og alltid vil ha dem tilgjengelig uten å ha tilgang på en helårs kjøkkenhage fra før.

Kan sannsynligvis kjøpes til neste år

Prisen turte ingen å anslå da jeg fikk se på produktene, men gitt all automatikken virker det unngåelig at dette kommer til å bli dyrt. På spørsmål om det ville være nærmere 10 000 enn 100 000 kroner var svaret at vi nok i hvert fall skal et stykke opp fra det laveste tallet. Dermed skal du enten ha solid økonomi eller være utrolig glad i krydderurter for at disse produktene skal gi mening. Men begge kategoriene omfatter jo en del mennesker i landet vårt, så det er ikke utenkelig at du vil støte på et slikt skap i løpet av et år eller to.

Siden dette er konseptprodukter skal de ikke i salg i år. Det ventes at kommersielle varianter blir klare i løpet av 2018.

annonse