Til hovedinnhold
SniktittVideo: Samsung Galaxy Note

Slik er monstermobilen

Vi har fått tafse på Samsungs nye mobilbrett.

(IFA/Berlin, Amobil.no) Samsung Galaxy Note er den største mobiltelefonen vi har sett. Eller kanskje vi heller skulle si det minste nettbrettet. Når vi for første gang står med skapningen i hånden vet vi ikke helt hvilken kategori Galaxy Note hører hjemme i.

Operativsystem som mobiltelefon

Dersom vi skal trekke skillelinjen mellom nettbrett og mobiltelefon på hvilken versjon av Android som brukes, så er dette en mobiltelefon på lik linje med Samsung Galaxy S II. S II og Note har Gingerbread-versjonen av operativsystemet Android, mens de nye nettbrettene har en versjon som kalles Honeycomb. Mikrofon og høyttaler er også plassert som på en mobiltelefon, og du kan føre vanlige mobilsamtaler på Galaxy Note.

Men så enkelt er det ikke. Samsung Galaxy Tab 7, som aldri har utgitt seg for å være en mobiltelefon, kjører også på Gingerbread. Dette minner med andre ord om en krysning mellom Galaxy S II og nettbrettet Galaxy Tab 7.

Suveren skjerm

Skjermen er av typen Super AMOLED, og måler 5,3 tommer diagonalt. Skjermoppløsningen er på utrolige 1280 x 800 punkter. Det betyr kort fortalt at det er like mange punkter på denne skjermen som det er på Samsung Galaxy Tab 10.1. Skjermen på sistnevnte måler 10,1 tommer diagonalt, og fremstår som skarp og klar.

Det høye antallet bildepunkter per tomme gjør at bilder du ser på skjermen fremstår som minst like skarpe som de du ser på trykk i glansede magasiner.

Oppleves som lett

Vi er i Samsungs utstillingshall under IFA i Berlin, i det vi får sjansen til å ta Galaxy Note næremere i øyesyn. Vi lar oss ikke be to ganger, men griper Galaxy Note og veier den i hånden. Vekten er 178 gram, med det kjennes ut som om den ikke veier noe som helst. Telefonen er tynn, og vi blir nesten litt redd for at den skal gå i stykker mellom fingrene på oss. Så stryker vi over skjermflaten med en finger, og ser hvordan skjermbildet følger fingeren. Et lite sveip, og vi har bladd oss frem til neste startskjerm. Prosessoren i Galaxy Note er lynrask, og det setter sitt preg på brukeropplevelsen.

Menyene kjenner vi igjen fra Samsung Galaxy S II. Her er Samsungs eget grensesnitt TouchWiz, som gjør det enkelt å tilpasse telefonen slik du selv ønsker.

Samsung Galaxy Note sammenliknet med "lillebror" Samsung Galaxy S II.

Skriv med penn

Vi vet at vår tid med Galaxy Note foreløpig er avmålt, så vi skynder oss å granske den nøyere. Vi finner pennen som sitter plassert i telefonen, trekker den frem, og starter telefonens notat-applikasjon. Ved siden av størelsen er det denne skjermpennen som gjør telefonen unik. Funksjonene til pennen er ikke helt ulik det du finner på HTCs 7-tommer nettbrett, HTC Flyer. Men pennen har fått flere funksjoner, og kan blant annet brukes som musepeker.

Pennen fungerer greit. Vi kan tegne tykke eller tynne streker, og vi kan bytte farge på pennen under veis. Men samtidig er vi ikke overbevist om denne pennen er noe vi vil komme til å gjøre mye bruk av. Å skrive på en glassplate gir ikke den samme følelsen som når du skriver på papir. Du kan heller ikke variere trykket for å få frem nyanser, som når du tegner eller skriver med blyant eller penn på papir. Men pennen er der, og den er i alle fall ingen ulempe.

Ellers merker vi at telefonen virker mindre og mindre jo mer vi bruker den. Etter en stund er den faktisk blitt så liten at vi kunne tenke oss å stikke den i lommen. Samtidig er vi ikke i tvil om at noen vil velge bort Galaxy Note som mobiltelefon fordi den er for stor, og at noen vil synes den er for liten til å fungere skikkelig som nettbrett. Men skal du kombinere de to i ett og samme produkt, så skal det godt gjøres å gjøre det mer elegant enn det Samsung her har fått til. Galaxy Note er et produkt det er lett å forelske seg i.

Her er en video der produktansvarlig i Samsung Norge, Stig Ove Langø, forteller mer om Galaxy Note:

annonse