Til hovedinnhold
SniktittNokia Lumia 720

Denne håper Nokia på å selge mange av

Men det gjør de neppe i Norge.

Espen Irwing Swang, Amobil.no

Amobil.no / Barcelona: Nokia lanserte to nye mobiltelefoner på Mobile World Congress. Skal vi tro selskapet er ingen av dem utviklet med tanke på det nordiske markedet. De kommer likevel i salg om ikke så lenge, og her ser vi nærmere på en av dem, Nokia Lumia 720.

Greit utseende

Ved første øyekast er det ikke mye som forteller oss at dette er en vesentlig rimeligere modell enn flaggskipet Lumia 920. Skjermen er riktignok noe mindre, men med 4,3 tommer er den ikke mindre enn at mange nok vil synes den er mer enn stor nok.

Materialet er polykarbonat, eller på godt norsk – plastikk. Det er det samme materialet som brukes i toppmodellen Lumia 920. Plasten er gjennomfarget og relativt hard. Inntrykket er at det dreier seg om en solid mobiltelefon med et helt greit utseende, i alle fall om du synes liker sterke farger. Lumia 720 kommer nemlig i flere signalfarger, slik vi også har sett andre Windows-mobiler gjøre. Det er uanset ingen som tvinger deg til å ta et dristig fargevalg – telefonen finnes også i sort eller hvitt.

Svak motor

720 er en relativt tynn telefon.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Designen er det altså lite å utette på. Men hva så med innmaten? Er en tokjernet Qualcomm MSM8227 prosessor på 1 GHz og 512 MB RAM kraftig nok til å gi en ok brukeropplevelse? Vi ga telefonen en runde under tomlene våre, og synes telefonen gjorde en grei jobb.

Når vi sveiper rundt i menyene, fungerer grensesnittet helt OK. Rulle opp, rulle ned eller sveipe innover i Microsofts Modern UI (tidligere Metro) byr ikke på store utordringer, og her er det lite å hente på å øke prosessorkraften. Det er riktig nok mulig å få grafikken til å ta seg en liten tenkepause, men da herjer vi også mer med navigeringen enn det som kan kalles normalt.

Et par år etter skjema

Kameraoptikken har fått navnet til Carl Zeiss.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

De fleste appene lar seg også åpne ganske raskt, men her kommer ytelsesforskjellene tydeligere frem. Spørsmålet du må stille deg er om de er så tydelige at det har betydning for ditt mobilvalg. Lumia 720 er ikke tregere enn det som var helt normalt på de beste mobilene for et par år siden.

Så kan det kanskje høres ut som om alt bare er fryd og gammen med Lumia 720. Det er det ikke.

Et eksempel på at ikke alt er slik du helst vil det skal være, får du når du åpner nettleseren. Den er på ingen måte rask. Har du et par aktiviteter gående i bakgrunnen, så blir den direkte treg. Enkelte apper bruker også lang tid på å åpne. Et eksempel er karttjenesten Here (nytt navn på de tradisjonelle Nokia-kartene). Kartene ser ellers ut til å fungere bra, sågar med innendørs navigering i de store utstillingshallene på Mobile World Congress.

Hvordan telefonen vil te seg når du begynner å fylle opp minnet på 8 GB fikk vi ingen mulighet til å undersøke på messegulvet i Barcelona. Telefonen støtter for øvrig minnekort opp til 64 GB, så du trenger ikke pakke mer enn nødvendig på internminnet.

Grei nok, men ikke veldig billig

Lydutgangen sitter på toppen av telefonen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Totalinntrykket etter en kjapp gjennomgang av funksjonene på telefonen, er at telefonen fungerer greit. Med en prislapp på nesten 3000 kroner er det heller ikke en veldig billig telefon vi snakker om. Hvordan det rimer med Nokia-sjefens mål om å bli store i utviklingsland gjenstår å se. De som har råd til å strekke seg etter en litt dyrere modell enn Asha-serien (featurephones) vil ikke nødvendigvis velge Lumia 720. Det er faktisk en fare for at de ikke vil velge Windows Phone 8 i det hele tatt.

Lumia 720 er atskillig slappere enn mange av konkurrentene i denne prisklassen. Men om du vil prøve Windows Phone 8 uten å ha økonomi til å velge fra øverste hylle, er dette likevel et alternativ. Men da kan du neste like gjerne prøve den andre nykommeren til Nokia, Lumia 520. Denne har omtrent samme innmat, men koster bare halvparten.

Finishen på Lumia 520 lyser billigmobil lang vei, og skjermen er noe mindre enn på Lumia 720. Den er likevel ikke mindre enn den som sitter på iPhone 5. Et større drawback er at batterikapasiteten er kuttet med 25 prosent sammenliknet med «storebror». Kameraet er enklere, og frontkamera mangler helt.

Begge modellene kommer i salg i løpet av nær fremtid.

Her kan du lese om begge de nye modellene, Nokia Lumia 720 og Lumia 520

Se også vår samleside med alle saker fra Mobile World Congress »

annonse