SniktittHuawei Mate 20X

5G-telefonen kommer til Norge i august

– Et digert beist av en telefon.

Huawei og 5G-produktene deres har blitt en brikke i en større krangel mellom USA og Kina. Mobilkjempen selv virker mest opptatt av å fortsette som vanlig. Da vi ble invitert til deres norske hovedkvarter på Fornebu for å titte på den første 5G-telefonen de tar til landet takket vi naturlig nok ja, kalt Huawei Mate 20X.

En variant av telefonen ble opprinnelig lansert allerede i oktober i fjor. Den gang ble den presentert som gamingversjonen i Mate 20-serien. Men nå er det altså en ferskere utgave med 5G som er på vei.

På utsiden er den så godt som lik den vanlige Mate 20X-modellen. Det betyr at vi har med en gedigen OLED-skjerm på hele 7,2 tommer å gjøre.

– Det gjør den bedre til typiske 5G-aktiviteter som mediekonsum, forklarte Huaweis president for Norden, Canada og Øst-Europa, Yanmin Wang, som hadde tatt turen for å snakke om telefonen og om 5G.

Les også: Huawei-krisen forklart »

En diger OLED-skjerm på 7,2 tommer pryder forsiden av Mate 20X 5G.

Enorm mobil

Og det er virkelig et beist av en telefon dette. For noen år siden var 7,2 tommer ensbetydende med nettbrett. La vi til de typiske svarte kantene rundt skjermen var det nær utenkelig at disse produktene skulle erstatte telefoner. Omtrent de eneste som har fundert på en slik krysning har vært Asus, med sine ulike FonePad-utgaver - sjutommers telefoner som aldri riktig tok av.

Men Mate 20X 5G har ikke kanter rundt skjermen, og fremstår i det minste som vesentlig mer kompakt enn de gamle forsøkene og tidligere nettbrett med 7-tommers skjerm. Sammenlikner du mot de eldre Nexus 7-brettene fra Google er dette en betydelig mindre dings.

Du kommer likevel ikke unna at den er stor. Veldig stor, sammenliknet med en vanlig telefon. Og da må vi jo også ta med det selvfølgelige; vanlige telefoner er i seg selv veldig store for tiden, med sine typisk 5,5 til 6,5 tommer store skjermer.

På baksiden kan vi konstatere at den har den litt ruglete glassbaksiden som ble annonsert også for Mate 20 Pro, men som ikke var blant variantene som dukket opp her. Det er en litt snodig bakside å holde i - den er glass, men føles ikke som glass. Designet gir langt høyere friksjon mot hånden enn vanlige blanke telefoner gir. Midt i blinken når telefonen først skal være så diger.

Det som kan være hakket mer utfordrende er den midtplassert fingerleseren langt oppe på baksiden av telefonen. I motsetning til Mate 20 Pro har ikke X-varianten fingerleser bygget inn i skjermen. Den har også et enklere frontkamera og mindre busslomme enn Pro-varianten har.

Kameraet er det samme som du finner i den vanlige Mate 20 Pro-modellen som ahr vært solgt i noen måneder her til lands. Du får altså ikke det vanvittige zoom-kameraet eller de enda kvassere nattegenskapene fra P30 Pro. Men så er også P30 Pro den eneste telefonen som tydelig slår Mate 20-kameraet.

Mindre batteri, raskere nett

En viktig forskjell fra den originale Mate 20X-modellen til denne er batteristørrelsen. Gedigen telefon til tross har nemlig 5G-modellen samme størrelse batteri som den langt mindre P30 Pro-modellen du kanskje kjenner - 4200 mAh.

Originale Mate 20X har 5000 mAh, og er den av Huawei-toppmodellene som i skrivende stund har størst batteri. Til tross for vesentlig mindre batteri skiller det kun ett gram i vekt mellom ny og gammel Mate 20X. Det er lov å mistenke at 5G-komponentene på innsiden veier en del.

Dette er en mobil som i utgangspunktet presenteres som en gamingmobil. Den har den kraftige Kirin 980-prosessoren som uten problemer driver titler som Fortnite og PUBG i høy kvalitet. Men med 5G får du potensielt lynrask responstid fra nettet når du spiller.

Den kan også skilte med smått absurde 4,6 Gbit/s som maksimal datahastighet. Gitt helt optimale omstendigheter bør du kunne laste ned hele internett ganske smidig med denne her.

Huawei lover at Mate 20X vil være en verdenstelefon - altså en du kan koble til i alle eksisterende og kommende 5G-nett. Den bytter selv mellom de ulike nettene, og kan hoppe ned på andre teknologier som 3G eller 4G hvis den trenger det for å foreta samtaler.

Siden nettet ikke er oppe og går i Norge helt ennå får vi ikke sett dette i aksjon foreløpig.

Den litt ruglete glassbaksiden er uvanlig, og gir et overraskende godt grep på den enorme mobilen. Det virker også noen hakk mer motstandsdyktig mot fingermerker enn helt blanke løsninger.

– Kunder skal ikke bekymre seg

Yanmin Wang er president for mobiltelefoner i en enorm Huawei-region som også inkluderer Norge. Hva som skjer i handelskrigen fremover kunne han ikke svare på, men han mente like fullt at mobilkjøpere ikke skal bekymre seg for om Huawei-produktene vil fortsette å få oppdateringer.

Først i november er det ventet at det avgjøres hvordan den videre utbyggingen av 5G-nettet vil bli her til lands. I mellomtiden finnes det ulike testnett i drift, der også Huawei er representert med utstyr.

Elefanten i rommet for Mate 20X 5G er selvfølgelig den pågående handelskrigen mellom USA og Kina og forbudet mot å handle med amerikanske selskaper.

- Det har vært spekulasjoner om Google play og telefonene deres - vil telefonene grunnleggende sett fortsette å virke slik de gjør i dag uavhengig av hva som skjer?

- For alle eksisterende modeller vil Google Play-appene og sikkerhetsoppdateringene fortsette å komme. Så sluttbrukeren skal ikke bekymre seg. Selv ikke for telefonene som fortsatt er i butikkene. Vi vil garantere servicen, forklarer Wang.

Dyr, men ikke alene

Også Samsungs Galaxy S10 finnes i en 5G-variant. Den kan finne på å dukke opp så fort mobilnettene er klare.

Foreløpig vil ikke Huawei si akkurat hva beistet vil koste. Men det er utvilsomt snakk om en toppmodell og det er heller lite sannsynlig at denne telefonen vil bli særlig billig når den kommer. Øverste divisjon mobiltelefoner i dag ligger som regel en plass mellom 8000 og 12 000 kroner, og det er naturlig å anta at Mate 20X ligger en plass i det spennet.

Konkurransemessig er ikke Mate 20X ventet å bli den eneste 5G-telefonen. Huawei har også foldetelefonen Mate X på vei, og Wang antydet også at det vil komme i hvert fall en tredje 5G-telefon fra Huawei i år. Vi drister oss til å gjette at det er snakk om Mate 30-serien som ventes lansert til høsten.

Også Samsungs Galaxy S10 finnes i en 5G-utgave der produsenten foreløpig avventer aktive mobilnett mobilen virker med før de lanserer.

Til neste år blir 5G billigere

– Jeg regner med at på ett eller annet tidspunkt vil de fleste av telefonene i utvalget deres være 5G-telefoner. Er det langt unna?

– Det er ikke langt unna. I år har vi to-tre modeller, i tillegg til denne. Neste år vil det bli flere modeller, inkludert middels prisede mobiler, røper Wang, uten å ville utdype noe mer om hvor langt ned i pris de rimeligere modellene kan komme.

Les også
Huawei Mate 30 Pro kan beholde busslommen i toppen
Les også
Huawei viser frem ny Android 9. august
Les også
Huaweis Android-konkurrent nærmer seg stadig
Les også
Norsk advokatfirma: – Huawei Norge er ikke forpliktet til å gi informasjon til kinesiske myndigheter
Les også
Huawei er tilbake i Androids betaprogram
Les også
Samsung Galaxy S10-eiere får bedre nattkamera i ny oppdatering
Les også
Huawei P30 Pro: Huawei har laget markedets beste kameramobil ... igjen
Les også
Telenor åpner nytt testnett for 5G – uten Huawei
Les også
Nå har Huawei avduket sin brettbare mobil
annonse