Tek.no

Sniktitt

Enormt TV-slipp fra Philips – og samtlige får Ambilight

Vi har sett de nye OLED-TV-ene med AI-funksjon.

Philips viste frem en drøss av nye TV-er. Samtlige har selskapets patenterte lyssystem bak, kalt Ambilight.
Ole Henrik Johansen, Tek.no
Ole Henrik Johansen
22 Jan 2020 12:33

Amsterdam / Tek.no: Philips har de siste årene levert en rekke gode OLED-TV-er som har slått godt fra seg på vår testbenk. På en pressevisning i Amsterdam avslørte de rekke nye modeller, blant annet tre nye 4K OLED-varianter.

Sammen med disse tre nye modellene har heller ikke selskapet lagt LCD-TV-er brakk heller. På menyen står nemlig fem nye 4K-serier, hvor to av disse kommer med lyd fra Bowers & Wilkins.

Og alle modeller får nå en fullverdig Ambilight-løsning. Før har det variert om TV-ene hadde funksjonen, og hvor mange sider av skjermen som var belyst. På 2020-modellene kommer alle med Ambilight på tre sider: på sidene og over skjermen.

Kunstig intelligens gir bedre bilde

Philips viste frem en rekke måter AI-en tolker bildene for å optimalisere dem.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Under årets CES-messe kunne konkurrenter som Samsung og LG vise frem sine nye TV-er som bruker AI (kunstig intelligens) til å forbedre billedkvaliteten over tid ved at skjermene lærer seg nye måter å tolke og vise frem innholdet du ser på.

Dette kommer også nå på Philips’ OLED-modeller. Fra før har P5-prosessoren imponert oss i tester, og denne har nå blitt utviklet til en fjerde generasjon hvor AI står sentralt.

Meningen er altså at TV-en skal lære seg innholdet du ser på over tid, og bilde for bilde kunne gjøre endringer i innstillingene slik at du får et så godt resultat som mulig.

Philips har jo over de siste tiårene opparbeidet seg en solid database som AI-funksjonen bruker til å lære seg å lage et best mulig resultat. Ifølge selskapet selv skal den kunne justere basert på fem ulike hovedparametere; kilde, farger, kontrast, bevegelse og skarphet.

OLED 865 / 855 /805

Nye OLED-modeller kommer. Her har du 865
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Philips slipper altså tre nye OLED-modeller som alle faller inn under 8-serien til selskapet. På høsten i fjor slapp de blant annet 934 og 984, to fullpotente OLED-modeller med lyd fra Bowers & Wilkins.

Det får imidlertid ikke disse modellene i 8-serien, men til gjengjeld kan de altså skilte med den nye prosessoren som har kunstig intelligens.

Utenom dette er de tre modellene svært like rent utstyrsmessig. Her får du naturlig nok Ambilight-funksjonen på tre av sidene, som vi har blitt vant til å alltid se på Philips’ nye TV-er. Dette er en funksjon som mange ønsker seg, og det kan vi godt forstå.

Det er noe naturlig og behagelig over lyset på baksiden av TV-en, hvor du blant annet kan velge at fargene fra bildet du ser på skytes videre opp på veggen bak skjermen.

Philips OLED 865.

Av det vi kan se så har bildet også fått enda litt bedre flyt enn tidligere. Alle tre skjermene har det selskapet kaller Perfect Natural Motion, og ut fra bildene som flyter over skjermen virker det å være en meget solid løsning.

Utover det har disse skjermene de åpenbare fordelene som OLED-teknologien bringer med seg. Sortnivået er naturlig nok helt bunnløst, samtidig som fargene er meget potente.

Med AI-funksjonen virker dessuten Philips å ha fått has på en del av støyen som ofte følger innhold du ser på. Vi får servert noen klipp fra ulike strømmetjenester, og resultatet virker imponerende. Likevel er det tidlig å konkludere med noe. Her må vi komme tilbake med et endelig svar når TV-ene finner veien til vår testlab.

En av forskjellene på disse TV-ene er foten du får med. Selve skjermen er av det minimale slaget, hvor TV-en er smal og smekker, uten store rammer. Mens når det kommer til foten er det en del forskjell. 805 kommer med den enkleste løsningen, hvor du har to små «pinner» som holder skjermen.

De to andre modellene får en litt mer massiv løsning, hvor 855 ikke har mulighet for å svinge TV-en sideveis – noe 865 har i tillegg på den ellers like foten. Utover dette har de tre like spesifikasjoner, og det betyr at alle modellene har vanlig stereolyd hvor lyden skytes nedover mot bordet.

Det betyr at du nok vil ha en ekstern lydkilde på disse TV-ene, selv om lyden ikke virker å være så slapp som vi kanskje skulle tro.

Prisene på disse modellene er ikke kjent ennå. Alle tre modellene blir å finne i 55 og 65 tommer.

9435 / 9235 – med lyd fra B&W

9235 kommer som 43 tommer og kan fint brukes på kjøkkenet. Også denne har lyd fra B&W.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Utenom tre nye OLED-modeller, står det også fem nye serier med LCD og banker på døren.

To av disse, 9435 og 9235, får begge lyd i form av lydplanker fra Bowers & Wilkins. Disse figurerer også som fot for TV-ene, noe de allerede har testet ut på sin 934 OLED.

Forskjellen er at 9435 stikker av med den kraftigste planken av dem, hvor du får et 2.1.2-oppsett hvor to av kanalene skyter opp mot taket for å gi lydbildet bedre fylde også i høyderetningen.

Vi liker måten Philips løser dette lydsystemet på ved at de bruker lydplanken som kombinert fot og lyd. Dessuten er utformingen flott, med et trekk som gjør at planken fremstår ganske så eksklusiv.

9345 blir årets flaggskip blant LCD-modellene, og arver samme B&W- lyddelen som OLED-modellen 934 allerede har.
Ole Henrik Johansen / Tek.no
Philips viste frem en 88 tommer stor 8K-skjerm som angivelig er klar for produksjon. Men foreløpig lar den vente på seg i påvente av mer etterspørsel sier selskapet.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Utover dette så er det godt utstyrte LCD-skjermer vi har med å gjøre. Naturligvis har også disse modellene Ambilight, i tillegg til den vanlige P5-prosessoren (uten AI) og Natural Motion.

Vi blir stående og se litt på billedkvaliteten, og ut ifra demomaterialet som sendes over skjermene så virker det å være ganske så potente modeller vi har med å gjøre. Spesielt må vi si at bevegelsene virker å være gode, selv om disse modellene har et knepp lavere bevegelseskompensasjon enn OLED-modellene.

Samtidig så skal det neves at for eksempel Samsung gir bedre sortnivå og farger i sine QLED-modeller, men så vil neppe disse modellene koste like mye som toppmodellene til den koreanske giganten heller.

Av de to modellene så blir det 9435 som tar rollen som stue-TV, hvor du kan velge mellom 55 eller 65 tommer. 9235 på sin side blir en mindre skjerm som vil figurere fint på for eksempel et kjøkken med sine litt mer beskjedne 43 tommer. Prisene her er heller ikke kjent.

Philips 9005 / 8505 / 7805

Philips 8505 Performance
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Trenger du ikke heftig lyd på TV-en, og har et potent eksternt lydanlegg som er klar til å ta den jobben, kan du vurdere 9005.

Dette er en TV som er lik de to dyrere brødrene sine på en rekke spesifikasjoner.

Også dette er en 4K-skjerm som kan dra god nytte av P5-prosessoren til Philips, i tillegg til Natural Motion og ikke minst Ambilight. Det som kan være verdt å merke seg er at lyden ikke er like god, men den er heller ikke så aller verst. Den minner oss mye om kvaliteten du får på de tre OLED-TV-ene.

Denne 9005-modellen kommer også i en rekke størrelser, uten at vi vet nøyaktig hvilke som finner veien til norske butikker. Den kommer i 50, 58 og 70 tommer.

Philips lanserer også en Performance Series 8505, som virker å bli en spennende modell. Også her får du P5-prosessoren og Ambilight, samt at også denne modellen har Natural Motion-funksjonen for å sikre gode bevegelser.

Philips 8505 Performance
Ole Henrik Johansen, Tek.no
Performance virker slettes ikke dårlig på bildekvalitet
Ole Henrik Johansen, Tek.no

«Performance Series» betyr kort fortalt at skjermen skal gi deg et bilde med mye smell i, uansett om du ser på fotball eller film.

Vi blir stående og se på denne modellene en stund, og ja, den virker jo å holde lovnadene om du liker et bilde med mye futt i. Om det er så naturlig og riktig er en annen diskusjon.

Også denne modellen kommer i en rekke størrelser, som strekker seg fra 43, 50, 58, 65 eller 70 tommer.

Billigere og enklere modell

Til sist kommer den antatt billigste LCD-modellen fra Philips. Den blir en litt enklere modell på mange måter. Men den vil også få P5-prosessor og Natural Motion.

Noe av det som er spesielt med denne modellen er at den er den eneste modellen av de nye vi har omtalt, som ikke bruker Android Pie. I stedet kjører den et annet system ved navn SAPHI. Dette krever også tilsynelatende mindre ressurser, da denne modellen har markant mindre minne og lagringsplass enn de andre TV-ene.

Denne modellen kommer i størrelsene 43, 50, 55, 58, 65, 70 og 75 tommer. Prisene er dog ikke kjent.

annonse

Les også