SniktittNikon D4s

Vi har fått prøve Nikons nye flaggskip

D4s er et bunnsolid og svært kamera.

For bare to år siden ble Nikon D4 annonsert. Da var det en kjempenyhet som fenget en hel sports- og villmarksverden. Nå har Nikon lansert oppfølgeren, Nikon D4s, og verden er kanskje ikke like imponert som den var for to år siden. Vi var på presentasjonen i Oslo og fikk anledningen til å prøve, kjenne og ta litt på dette giganthuset.

Siden dette var en preproduksjonsmodell så har vi ikke anledning til å publisere bilder tatt på denne presentasjonen.

Hva er det som gjør at man skal gå til innkjøp av en D4s og ikke en D4? Først og fremst er faktum at Nikon har stoppet salget av D4. Selv om den sikkert fortsatt finnes i butikkene, kommer den nok ikke til å være der lenge. Det andre argumentet er at nykommeren har noen gode ting som gjør at den ligger et hestehode foran forgjengeren.

Mye av teknologien i Nikon D4s er nyutviklet for akkurat denne modellen. CMOS-bildebrikken er fortsatt på 16,2 megapiksler, men brikken er visstnok helt ny og designet på Nikons egne spesifikasjoner. Det samme er Expeed 4-prosessoren som sitter i monsteret. Brikken og prosessoren er visstnok utviklet i tandem. Det betyr rett og slett at de er laget for å fungere optimalt sammen.

SPESIAL: Få med deg alle bildene av D4s »

Redesignet lukkermekanisme

Nikon sier at dette kameraet er laget for å være raskt, og ett av punktene det må være i stand til å ta mange eksponeringer i sekundet om sports- og villmarksfotografer skal ønske seg det. Det er ingen endring sammenlignet med D4 i antallet eksponeringer per sekund, men Nikon har undersøkt hvordan selve speilet og lukkeren beveger seg.

Et problem var at speilet skapte for mye støy i selve kameraet. Dette har Nikon forsket på, og kommet opp med en måte der speilet rett og slett "slår" mindre i huset når det går ned. Det spretter ikke opp igjen, men kraften fra lukkermekanismen blir absorbert inn i huset. Vi fikk se en video av lukkermekanismen i D4s sammenlignet med D4, og det var faktisk en forskjell. Den var minimal, men den var der.

Oppgraderingen sørger også for at Nikon D4s nå kan ta 11 bilder per sekund, samt at det er mindre mørketid i søkeren når du skyter på full hastighet.

Foto: Nikon

Denne redesignen er ikke bare laget for å minske rystelser i speilet, men også for å bedre autofokus og lysmåling. I følge Nikon skal D4s måle lyset uavbrutt under serieopptak, og fokusen skal være "enda bedre". Dette er selvfølgelig noe vi ikke har fått testet inngående, men fokusen var god selv i et dårlig belyst rom mot en sortsjattert dressjakke.

Når det kommer til autofokusen så er nok ikke den så oppdatert som man kanskje skulle tro. Det er dog en stor oppdatering som ikke kan gå ukommentert. Nikon har laget noe de kaller for "AF-søkefeltgruppe". Dette er kort fortalt fem punkter som kan flyttes rundt i søkeren. Igjen så er det vanskelig å kommentere dette uten å ha prøvd kameraet i felt, men den lille tiden vi hadde med det virket som Nikon har gjort noe fornuftig.

Det vi derimot fikk prøvd var ISO-utvidelsen. Tar du bilder på maksimal ISO-verdi, 409 600, så blir det kornete. Det blir derimot ikke så kornete som man kanskje skulle tro. Du ser godt hva du tar bilder av, og kornene ødelegger ikke fargene i bildet. Basert på bildet i LCD-skjermen virker det fortsatt skarpt. Dette er ikke sjekket på vanlig skjerm og i stor størrelse.

Nikon D4s støtter video i full HD-oppløsning med både 50 og 60 bilder i sekundet, men det kan ikke filme i 4K.

Gigantisk, men fornuftig hus

Nikon D4 er bygget over samme lest som alle andre proffhus. Formfaktoren er gigantisk, og det er laget for å kunne ha et stort batteri og brukes med begge hender. For mange er dette en formfaktor som er helt bak mål. Hvorfor så stort når du kan ha et lite kamera som kanskje gjør det samme?

Det korte svaret er: Fordi det ikke gjør det samme. Nikon D4s er så stort fordi det må være det.

Du kan snu det enkelt fra horisontal til vertikal posisjon, uten å miste noe av ergonomien. I tillegg så gir det kameraet muligheter til en rekke andre funksjoner. Her snakker vi blant annet om plugger som gir HDMI ut, og det som for en del sportsfotografer vil være selve rosinen i pølsa: 1Gbit nettverksplugg. På den måten skal man enkelt kunne dele store filer, noe som blant annet ble testet unnder OL i Sotsji.

Kameraet har dessverre ikke trådløs nettilkobling. For å få denne funksjonen må du bruke ekstrautstyr. Vi lurte på hvorfor dette ikke var implementert i kameraet, men Nikon hadde ikke noe svar. Det kan selvfølgelig være for å hindre digital støy, men andre kameraer klarer dette helt fint.

Spørsmålet er hvorfor de kommer med et slikt kamera nå, bare to år etter forrige versjon. Vi spurte Nikon om dette, men fikk ikke noe særlig godt svar. De påpekte at dette er vanlig for Nikons toppmodeller, og ser vi på slipplista så stemmer det. Med omtrent to års mellomrom så kommer nye modeller - utenom de med x-betegnelse på slutten.

Egentlig yter ikke det korte treffet vi hadde med kamera rettferdighet. Det bør prøves i felt, utsettes vær og vind. Rett og slett brukes som et verktøy; måten det var ment å brukes. Så langt lover det vi har segt godt, og vi ser frem til å få testet dette mer inngående når det er på markedet.

Nikon D4s skal komme i butikken allerede neste uke, og vil ha en veiledende pris på 55 390 kroner. Sett opp et pris og lagervarsel her, så får du beskjed når kameraet er i butikk »

SPESIAL: Få med deg alle bildene av D4s »

Les også
Nikon lanserer kompakt fullformat
Les også
Nå vil Nikon gjøre deg til en bedre fotograf
Les også
Nikons nye toppmodell er her – til over 50 000 kroner
annonse