Til hovedinnhold

Ny toppmodell fra Sony

Vi har fått plukke på Sony Xperia Z3+.

Sony har inntatt en klar tredjeplass på de norske salgslistene, bare slått av Samsung og Apple. Selv har Sony klokkertro på at det skyldes satsingen på premiumprodukter, føret og fremst Xperia Z3-serien.

Satser på fortsatt Z3-suksess

Xperia Z3 har vært selskapets desidert største suksess, og ikke minst har kompaktutgaven gjort det godt. Sonys strategi med å tilby en kompakt versjon med de samme gode spesifikasjonene som toppmodellen har blitt godt mottatt, og i dag selger Sony faktisk flere Xperia Z3 Compact enn de selger den vanlige Xperia Z3.

Frank Otterbeck i Sony med Xperia Z3+, telefonen som skal overta stafettpinnen etter Xperia Z3.

Dette er en av grunnene til at den nye toppmodellen i Xperia-serien ikke heter Z4, slik den gjør i Asia. Ved å beholde Z3-navnet litt til, kan Sony fortsette å selge Z3 Compact som en lillebror i samme serie som Z3+.

– Tanken vår er at når du kjøper en ny mobiltelefon fra Sony, skal du ha den nyeste teknologien som er tilgjengelig. Vi fortsetter å fokusere på områdene kamera, design og batteritid, sier Frank Otterbeck i Sony Mobile Norge.

Bedre frontkamera

Kameraet på Z3+ er imidlertid det samme som i Z3, med en oppløsning på 20,7 megapiksler. Det er lagt til noen nye funksjoner som skal gjøre det enklere å ta bilder av ulike motiv, som for eksempel mat. Ved å bruke gourmet-modus, skal du få klarere og mer realistiske farger på bilder av mat, hevder Sony. Denne funksjonen er programvarebasert, og skulle i teorien kunne lastes ned på eksisterende Z3-telefoner også. Men i første omgang ønsker Sony å reservere de nye funksjonene for den nye telefonen.

Da er det gjort mer med frontkameraet. Her har oppløsningen økt fra 2 megapiksler til 5 megapiksler. I tillegg har frontkameraet fått autofokus, og vidvinkel som gjør at du kan få flere personer med på selfiene dine. Denne forbedringen var strengt tatt på høy tid. Her har mange av konkurrentene hatt et forsprang på Sony.

Endelig er lokket på ladekontakten borte

Ladekontakten er flyttet til bunnen av telefonen, og lokket er borte. Telefonen er likevel like vanntett som før.

Designendringene handler ellers om at ladekontakten omsider er blitt vanntett uten at du må ha et lokk over kontakten. Simkort og minnekort er plassert under samme luke, så det nå bare er en luke på hele telefonen. Denne luken vil du normalt ikke ha behov for å åpne, annet enn de få gangene du har måtte ha behov for å bytte simkort eller minnekort.

Z3 (til venstre) har ladekontakt bak denne luken. Z3+ (til høyre) har bare én luke, og her ligger både simkort og minnekort.

Den nye telefonen er ellers svært lik den gamle, med glass foran og bak. Rammen skal være forsterket, og den er en anelse blankere enn på «gamle» Xperia Z3. Ellers kommer også Z3+ i de fire variantene hvitt, sort, bronse og grønt. Den grønne er litt lysere og en anelse blåere enn den var på Z3, mens den kobberfargede skal være litt mer gyllen.

LItt tynnere, og litt lettere

Z3+ har litt blankere kant. Størrelsen er krympet litt, men ikke mer enn at du knapt merker forskjellen.

Nykommeren er også litt tynnere og lettere enn forgjengeren. Men vi må medgi at det er vanskelig å se at den er tynnere, selv når vi holder de to telefonene sammen. Da er det noe lettere å merke vektforskjellen, selv om heller ikke denne er betydelig. Xperia Z3+ veier 144 gram, og er med det åtte gram lettere enn Z3.

Mest lyssterk av alle

Skjermen er også gjort mer lyssterk. Mens den forrige Z3-modellen hadde en skjerm med opptil 600 nits, leverer Z3+ 700 nits. Det gjør at Z3+ er enda bedre i sollys. Sonys nyeste modell har et batteri på 2930 mAh, mot 3100 på Z3. Forbedret programvare skal gi like god batteritid som før, hevder Sony.

Baksiden er omtrent identisk på Z3+ og Z3. Bildet lyver om størrelsen. Z3+ (til venstre) er ikke større enn Z3.

De garanterer at batteriet skal vare i to døgn ved normal bruk, uten å definere hva de legger i dette begrepet.

Ellers satser Sony fremdeles på vanntette telefoner, og Z3+ skal som sin forgjenger tåle å ligge på en meter dyp i en halvtime.

Magnetkontakten til dokkingstasjonen mangler på Z3+, som i stedet kan dokkes på bunnkontakten. Dokk er ekstrautstyr. Z3+ støtter også hurtiglader, og 45 minutter hurtiglading skal holde til ett døgns «normal» bruk.

Innmaten er også noe endret. I den nye modellen siotter en Snapdragon 810-brikke med åtte 64-bit-kjerner. Det er den samme brikken som sitter i HTC M9 og LG G Flex 2. Du skal også kunne laste ned data i trådløse nett med dobbelt hastighet, ved hjelp av MIMO-teknologi. MIMO betyr at du kjører flere inn- og ut-kanaler samtidig.

Nesten identisk med asiatisk Xperia Z4

Er du opptatt av mobiltelefoner har du antakelig merket deg at Sony også har lansert en telefon de kaller Z4, men at denne modellen bare er lansert i Asia. Spesifikasjonene på Z3+ og Z4 er imidlertid like, med unntak av at Z4 støtter mottak av bakkesendt TV.

Telefonen som kommer til Norge har 32 GB minne, med støtte for 128 GB minnekort. Du kan forhåndsbestille den fra i dag, og prisen er på 6490 kroner. omtrent det samme som på HTC One M9, og litt over det du betaler for Samsungs Galaxy S6 med 32 GB minne. Av disse er det bare Sony X3+ som er vanntett.

De første får actionkamera på kjøpet

For å øke interessen for sin nye toppmobil vil Sony gi bort et actionkamera sammen med mobilen til alle som forhåndsbestiller. Dette kameraet har en verdi på drøyt 2000 kroner, og har tidligere også vært inkludert ved kjøp av Sony Xperia Z3 i enkelte kampanjer.

De største nyhetene er med andre ord at det ikke lenger er luke over ladekontakten, mens frontkameraet har fått en etterlengtet oppgradering. I tillegg er maskinvaren litt kraftigere, og vekten litt lavere. Skjermstørrelsen er uendret, men lysstyrken er bedre.

Lysstyrke er viktig på en fin sommerdag:
Her ser du hvilke telefoner som takler solen best »

annonse