Til hovedinnhold

Samsung Galaxy Tab

Samsung Galaxy Tab har nylig blitt lansert, og vi har allerede tatt en nærmere titt på det nye nettbrettet som etter alt å dømme blir en sterk konkurrent til Apples Ipad.

Enheten vi har lekt med er ikke helt lik nettbrettet som vil dukke opp i butikkene. Innmaten er lik og den er like stor, men bakdekselet på den vi har prøvd er grå, og samme fargen er det også rundt kantene. Den som dukker opp i butikkene er svart rundt kantene mens bakdekselet er hvitt. Kameraet på eksemplaret vi prøvde har en litt annen linse enn den endelige versjonen, og fotolyset hadde enda ikke kommet på plass da dette eksemplaret ble produsert.

Dette var nok til at vi ikke fikk lov til å ta bilder av det eksemplaret vi prøvde, slik at vi må holde oss til de pressebildene Samsung har tildelt oss.

Hva skal den brukes til?

Samsungs Galaxy Tab er i teorien mest en mobiltelefon. Operativsystemet er Android 2.2, som vi kjenner fra mobiltelefoner. Med alt av vanlig mobilteknologi, som GSM, Edge og super-3G, kan du ringe og sende tekstmeldinger med nettbrettet. Når du ringer kan du bruke den i konferansemodus eller med en håndfri.

I forhold til en mobiltelefon gir Galaxy Tab en langt bedre oversikt når det skal surfes, spilles eller sees på film. Til gjengjeld er den selvsagt større enn en mobiltelefon, og vil ta for stor plass i shortslomma til å kunne være med deg overalt.

Hva angår surfing er den innebygde nettleseren lik den du finner i Android-telefoner. Siden Galaxy Tab har stiller med Android OS i versjon 2.2 får du også Flash 10.1, og det betyr at du kan se alt Flash-innhold, for eksempel videoer, rett i nettleseren.

Et eget tastatur kan gjøre Galaxy Tab nyttig.

Galaxy Tab kommer med Thinkfree Office, og dermed kan du redigere Word-, Excel- og Powerpoint-dokumenter. Som ekstrautstyr kan du kjøpe et tastatur som Galaxy Tab glir nedi, og det kan til en viss grad erstatte den bærbare PC-en din når du ikke vil drasse på den. Tastaturet lader også nettbrettet mens du jobber.

Fire egne bærevesker for Galaxy Tab blir å finne i butikkhyllene.

En dokkingstasjon med Mini-HDMI-utgang gjør det mulig å bruke nettbrettet som en avspiller av film, og Galaxy S støtter filmer i full HD (1080p). Divx- og MPEG4-video kan spilles av uten at du trenger å konvertere først, og H.263 og H.264 er den selvsagt også åpen for. Videre støtter nettbrettet DLNA, slik at du kan dele multimedia med andre enheter i nettverket ditt som støtter teknologien. Har du for eksempel musikk liggende på PC-en, kan du spille den av på Galaxy Tab.

En egen holder for bilen vil også dukke opp, slik at du kan bruke fjøla som GPS. Denne skal ha en innebygget lydutgang for tilkobling til bilstereo så vel som at du lader via sigarettenneruttaket.

Det medfølgende programmer Readers Hub lar deg lese aviser, bøker og magasiner. Avis-biten leveres av Press Display, og av en eller annen grunn er det omtrent bare aviser eid av Edda Media, Amobils eiere, som er å finne her foreløpig. E-bøker er det Kobo som leverer, og Zinio står for e-magasinene.

Music Hub lar deg kjøpe og laste ned ned musikk, og denne tjenesten er levert av 7Digital. En 3,5 millimeters minijack-utgang på toppen av Galaxy Tab gjør det mulig å bruke vanlige hodesett og stereoanlegg for avspilling av lyd.

Kraftig

Galaxy Tab er en råere maskin enn alt annet vi har sett av nettbrett. Skjermen er mindre enn Apples Ipad (9,7 tommer) med en diagonal på bare syv tommer. Det er likevel betydelig større enn alt av mobilskjermer, og er nok til å gi god oversikt når du surfer, spiller, ser film og lignende.

Skjermtypen er TFT LCD, og ikke noen AMOLED-variant. Likevel er det skarpe og klare farger, og med en oppløsning på 1024 x 600 piksler fordelt på de syv tommerne er skjermbildet sylskarpt.

Enheten drives av en ARM Cortex A8-basert Hummingbird-prosessor på 1,2 GHz. En PowerVR SGX540-kjerne gir grafikken ekstra kraft. Spesielt grafikkmessig skal Galaxy Tab yte betydelig bedre enn Ipads A4-brikke, ifølge Samsung.

Galaxy Tab er utvilsomt den raskeste Android-enheten vi har prøvd, og vi trengte aldri vente på respons. Nettbrettet skal være i stand til å kjøre svært kraftig programvare, og det hele toppes med at skjermen er svært responsiv og god i bruk.

Av minnekapasitet har enheten 16 GB tilgjengelig for brukeren, og du kan i tillegg trykke inn minnekort av typen Micro-SD på opptil 32 GB.

Super-3G er som nevnt på plass, med hastigheter på 7,2 Mbps nedlasting (HSDPA) og 5,76 Mbps opplasting (HSUPA). For trådløse nettverk har den 802.11 b/g/n, og Bluetooth 3.0 gjør det mulig å dele filer ved hjelp av en Wi-Fi-basert ad-hoc-tilkobling. Dermed kan du overføre data svært raskt til og fra andre enheter som har Bluetooth 3.0.

To kameraer er på plass. På fremsiden er det et 1,3 megapikslers kamera for selvportrett og videosamtale, og på baksiden er det et tre megapikslers kamera for vanlige bilder. Vi tok noen testbilder innendørs med fjøla, og resultatet ser du til høyre.

Det virker som bildekvaliteten er omtrent noe rundt det man kan forvente ut av mobiltelefoner uten veldig stor bildesensor. Det er litt støy og detaljgjengivelsen er ikke på topp. Det skal nevnes at vi ikke er hundre prosent sikker på om det er gjort noe med kameraet siden dette tidlige eksemplaret av Galaxy Tab.

Kameralinsen på eksemplaret vi testet var nemlig formet som en avrundet firkant, mens det endelige eksemplaret skal ha en rund kameralinse. Kanskje er det noe under dekselet som er forandret også?

Batteriet er på 4000 mAh, men det er ikke spesifisert batteritid for hverken samtaler, hvile eller videoavspilling.

Liten og lett

Galaxy Tab er omtrent på størrelse med presseblokka undertegnede hadde med seg, nærmere bestemt 19,009 (h) x 12,045 (b) x 1,198 (d) centimeter. Det gjør at den glir ned i en jakkelomme uten problemer. Mer imponerende er det at vekten bare er på 380 gram, mot Apple Ipads 680 gram.

Dette er omtrent samme størrelse som Huawei S7, som vi testet i august, men Huaweis nettbrett veier 120 gram mer.

Kjent og kjært

Selv om skjermen i Galaxy Tab er langt større enn i mobiltelefoner er det ikke mye som er gjort i grensesnittet. Ringe-menyen har blitt mer innholdsrik, slik at du ser mer informasjon på hver kontakt. Kalenderen er også mer innholdsrik. Ut over dette er det meste likt.

Grensesnittet Touch Wiz 3.0 sørger for at Samsung har gjenkjennelsesfaktoren sin. Her får du fem forskjellige startskjermer, og hovedmenyen ser litt annerledes ut enn på rene Android-enheter.

Lovende

Samsung har holdt vekten nede mens de har proppet Galaxy Tab full av kraftig maskinvare. Dette er det mest funksjonsrike nettbrettet basert på et mobil-operativsystem så langt, og i samme slengen er enheten det letteste.

Det koster imidlertid å være kar. Galaxy Tab får en anbefalt utsalgspris på 7400 kroner ved salgsstart, som starter i uke 42 (midten av oktober). Innen uke 44 skal den være tilgjengelig i de fleste butikker, og vi satser på at det starter en priskrig kort tid etter det - for 7400 kroner er mye penger!

For 7000 kroner får du faktisk en Ipad 16 GB med mobilfunksjonalitet, og det er uten at Ipad offisielt er lansert i Norge.

Vi vil selvsagt komme med en full test av Galaxy Tab så snart som mulig.

Forøvrig leker vi for tiden også med en uferdig Mpad fra Multicom. Denne stiller med Android 2.2 og brikkesettet Nvidia Tegra II T20. Følg med for sniktitt.

Les også:

annonse