Tek.no

Sniktitt Huawei Mate Xs

Huawei slipper ny versjon av steindyr brettemobil

Mate Xs kommer til Norge og skal koste hele 25.000 kroner.

Huaweis Mate Xs blir til et åtte tommer stort nettbrett når den brettes ut. Men den har plastskjermen på utsiden, og selv med 80 prosent mer robust skjerm enn tidligere er dette en relativt sårbar dings å ha i lommen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim
24 Feb 2020 19:19

Brettemobilene fra Samsung og Huawei traff hver sine murvegger i fjor. Samsungs Galaxy Fold viste seg å få trøbbel så fort den havnet i anmelderhender, og måtte justeres på i noen måneder før den endelig ble relansert. Huaweis telefon, Mate X, ble også kraftig forsinket og etter at selskapet havnet i klammeri med USA ble den i hovedsak ikke solgt utenfor Kina.

Det blir det nå en endring på. Mate Xs er en ny og forbedret versjon av brettemobilen, med større skjerm og forbedrede kamera. Den har også en helt spinnvill prislapp. Hvis du har 25.000 kroner som brenner i lommen kan du enten kjøpe deg en seks år gammel Fiat til pizzabedriften din, eller du kan handle denne kinesiske statementmobilen.

Nytt materiale i skjermen

Mate Xs er i utgangspunktet lik sin forgjenger på utseende. Det er i detaljene de små forskjellene ligger, for eksempel i hengselet på siden av telefonen som ser litt annerledes ut i den nye versjonen enn i den gamle. Selve skjermen er den samme 8 tommer store fleksible OLED-skjermen som før.

Huawei sier de har brukt et nytt plastmateriale i den som gjør den 80 prosent mer robust enn tidligere, men dette skal være dyrere enn gull (!) og dermed forklares også prisen, ble det hevdet da Huawei-sjef Richard Yu presenterte mobilen i en Youtube-strøm.

Brettet sammen på midten gir det en mobiltelefon med skjerm både foran og bak, der skjermen foran er 6,6 tommer, mens skjermdelen som er på baksiden er 6,38 tommer. Det er den skjermen du bruker hvis du for eksempel skal ta selfier eller vise frem for den du tar bilder av hvordan resultatet vil bli.

Plastmaterialet skjermen er laget av skal være helt vanvittig dyrt. Faktisk dyrere enn sin vekt i gull, hvis Huaweis påstander holder vann.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ikke det beste kameraet

Kameraet er ellers det samme som i den forrige modellen. Spesifikasjonsmessig minner det mest om det Huawei hadde i sin Mate 20 Pro-modell. Sammenliknet med P30 Pro og Mate 30 Pro er det altså ganske stor forskjell, og med mindre det er gjort store forbedringer i programvare er neppe dette den beste kameramobilen fra Huawei. Det sagt; gitt at Huawei har vært markedsledende så lenge vil den fortsatt være bedre enn flere av dagens nyere toppmodeller på fotodisiplinen.

Ved siden av skjermmaterialet og det nye hengselet er også prosessoren fornyet. Maskinvaren her går fra en Huawei Kirin 980 til en Kirin 990, og det er den samme prosessoren som du finner i Mate 30 Pro - og altså en ganske kraftig affære.

Den store skjermen er spesielt godt egnet til å kjøre flere apper samtidig. Huawei skal ha forbedret fleroppgavekjøringen mye siden sist, og nå skal det gå an å flytte innhold mellom opptil tre aktive apper - to som deler skjermen mellom seg og én som flyter oppå de to andre.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Omtrent som å bruke en diger P eller Mate

De korte minuttene vi fikk med telefonen føltes den relativt solid med tanke på hva slags type telefon det er. Så godt som alle foldemobiler så langt har vært relativt skjøre vesener, med Samsungs Galaxy Z Flip som den som så langt har føltes mest solid. Men den har også vært et ganske annerledes dyr enn Galaxy Fold, Mate X og den urbrettbare Royole Flexpai. Galaxy Z Flip er bare halvparten av størrelsen til disse og bretter seg ut til å ha 6,7-tommers skjerm i stedet for en stor og bred nettbrettskjerm.

I bruk føles den i grunnen også akkurat som Huawei-telefonene vi kjenner fra før; rask og smidig. Kjenner du menysystemet på en P20 i dag, er overgangen til en Mate Xs fint liten, selv om vi snakker om en telefon til fem ganger prisen av gamle P20.

Men den store forskjellen er naturligvis fraværet av Google-(kn)appene som har vært å finne på Huawei-telefoner frem til og med P30 Pro.

App Gallery er Huaweis appbutikk, og den er del av Huawei Mobile Services, som også inkluderer kart som kan brukes enten for seg til vanlig navigasjon, eller som deler av andre apper. I tillegg kommer en rekke andre funksjoner og løsninger som også er del av Google Mobile Services og som Android-apper forventer å finne på telefonen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Apper skal finne tjenestene de trenger

Mate Xs kommer med det Huawei kaller HMS, eller Huawei Mobile Services. Det er motstykket til Google Mobile Services, og hovedpoenget er å gi appene og tjenestene dine «kontakter» de kan plugge inn forespørsler etter for eksempel kart og betalingstjenester på.

Der for eksempel Uber-appen forventer å få Google-kartene når den er i bruk, skal den på en HMS-telefon kunne få Huaweis karttjeneste fra samarbeidspartneren TomTom i stedet. En stor del av poenget er å sikre appene tilgang på informasjonen de forventer når de krever støtte fra ting som vanligvis ligger i Android-systemet.

Fyller App Gallery med lokale apper

En annen viktig endring er selve tilgangen på apper. App Gallery er appbutikken Huawei jobber iherdig med å fylle for tiden. For det er ikke uten videre slik at folk klarer seg uten appene de alltid har brukt - det fikk Microsoft smertelig erfare da de aldri klarte å holde Windows Phone-butikken tilstrekkelig velfylt. Kanskje har du en billettapp som du bruker på bussen, kanskje må du ha Vipps eller så følges du av hele bygda på Instagram.

Da er det ikke så enkelt å bytte til en telefon som ikke har disse tjenestene.

Huaweis jobb er på sett og vis enklere enn Microsofts jobb noen gang var, for appene må ikke skrives på nytt. Noen av dem må tilpasses litt, mens andre omtrent kan legges rett inn. Det er tross alt vanlig Android som kjører på telefonene fortsatt, så det er en mengde støtteapper som må kompenseres for, og ikke et opp ned økosystem det må skrives for fra bunnen av.

Sammenbrettet oppfører den seg nesten som en hvilken som helst annen mobiltelefon.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hverken prisen eller mobilen er for alle

Fremover skal det være en rekke utviklerkonferanser for App Gallery og Huawei Mobile Services, og antakeligvis vet vi langt mer om akkurat hvor god Mate Xs vil være å bruke innen den kommer på markedet i slutten av mars.

Da har nemlig også selskapets kommende P40-modeller blitt lansert, og med det får vi antakeligvis høre langt mer konkret hvilke planer Huawei har for en fremtid uten Google-appene forhåndsinstallert.

Uansett blir neppe Mate Xs allemannseie. En pris på 25 tusenlapper gjør dette til en telefon som primært er siktet inn mot kjøpesterke og dresskledde målgrupper, der prisen spiller mindre rolle enn nyhetsverdien i en heftig telefon eller nytteverdien i en diger skjerm som kan puttes rett i lommen.

Både Motorola og Samsung har sluppet brettemobiler på halve størrelsen, og helt tilbake til P30 Pro-lanseringen i Paris for et års tid siden hintet Huawei-sjef Richard Yu om at også kineserne jobber med en kompakt brettemobil. 2020 kan bli et spennende år å følge selskapet og mobilbransjen generelt i.

annonse

Les også