Til hovedinnhold
SniktittOppo OHealth H1

Her er Oppos helsescanner

Halla, Star Trek!

OHealth H1 kan måle seks forskjellige helseparametre og lagre dem lokalt eller til skyen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Barcelona / Tek.no: Star Trek er kjent for en mengde saker, men en av dem er sine «medical tricorders» - små dingser som legene på romskipene bruker til å magisk finne ut av hva som feiler folk.

Det er en virkelighet som rykker stadig nærmere. Og mobilprodusenten Oppo bidrar til akkurat det med sin OHealth H1. Det er en alt i ett-dings som omfatter mange av de medisinske hjemmemålingene vi kan gjøre i dag.

Selve dingsen ble lansert helt på tampen av fjoråret, men mobilmessen i Barcelona ble første anledning til å ta den i øyensyn.

Måler seks ulike ting

Det er seks ulike typer målinger OHealth H1 kan gjøre.

  • Temperatur/feber
  • Puls
  • Oksygenmetning i blodet
  • EKG
  • Lyd fra hjerte og lunger
  • Søvnmonitor (lengde, urolig søvn etc.)

Som med Star Trek-dingsen den kan minne litt om gjør OHealth H1 flere av disse funksjonene samtidig. Temperatur, puls og oksygenmetning gjøres bare du legger fingeren nedpå.

Søvnovervåkingen gjøres ved at brukeren legger den ned på sengekanten, nært puten. Der vil den passe på vibrasjoner og lyder som indikerer om søvnen er som ønsket eller ikke.

Overvåker lungesykdom

Temperatur og febermålinger kjenner de fleste fra før. Mens måling av oksygenmetning ble vanligere under Covid-pandemien - og ellers er mest nyttig om du har problemer med oksygenopptaket.

Lyden fra hjerte og lunger kan også avsløre problemer, og er naturligvis noe som legen din vil lytte til dersom du har plager. For å ta slike målinger må dingsen plasseres på brystet eller ryggen til personen som skal måles.

OHealth H1 kan bruke disse dataene til å be deg om å komme deg til legen dersom noe ikke er helt som det skal være.

Gir legen flere data å jobbe med

EKG-målinger slik mange påkostede smartklokker kan får du også ut av denne saken, og de kan si noe om hjertehelsen din ved uregelmessig puls og slike ting.

Oppos folk på mobilmessen i Barcelona var tydelige på at helsemåleren i seg selv ikke kan diagnostisere, men den kan gi legen mer data å jobbe med, siden den er tilgjengelig hele tiden.

Likner på en datamus fra Apple

Den lille dingsen ser kanskje aller mest ut som en datamus laget av Apple, men er altså en litt utradisjonell helsedings. Utradisjonell ved at den er frittstående og ikke enten bygget inn i en klokke eller lagt til noe vi bruker fra før, så som en badevekt.

Størrelse og vekt stemmer også sånn omtrent med en Magic Mouse, med en vekt på 95 gram.

Mange av dataene leses av gjennom en prikkeskjerm på forsiden av produktet. For å ta en vanlig måling av en rekke faktorer, legger du bare fingeren nedpå sensoren på klossen - og lar den ligge der i rundt tretti sekunder før målingen er fullført. Da dukker informasjon fra målingen opp på skjermen.

Kan holde dataene lokalt

Inni OHealth H1 kjører en familie systembrikker som Oppo utvikler selv, kjent under navnet MariSilicon. Brikkene i serien brukes til alt fra fotoforbedring i Oppos telefoner til lydbehandling i hodetelefonene fra selskapet - og altså til helseovervåking i OHealth H1.

Dataene den samler opp kan enten lagres lokalt på apparatet og den tilhørende appen, eller det kan sendes til skyen.

Uklart om den vil dukke opp

Foreløpig er ikke Oppo OHealth H1 ferdig lansert. Men alt, inkludert mengdene markedsføringsmateriell fra produsenten, tyder på at produktet kommer i salg etter hvert. Hva prisen blir for dingsen har Oppo foreløpig ikke avslørt, ei heller hvilke markeder den dukker opp i.

Dermed er det foreløpig uklart om OHealth H1 vil dukke opp - være seg i Norge eller Europa.

annonse