Sniktitt

Vi testet fremtidens matbutikk på hjul

Slik vil du få matvarene dine levert i fremtiden – teknologien er allerede klar.

Tek.no/Fornebu: I dag viste Kolonial.no frem verdens første selvkjørende matbutikk. Med en slik farkost vil du kunne handle enklere og billigere i fremtiden, hevder nettmatbutikken.

Teknologien er allerede langt på vei moden for å settes ut i live. Problemet ligger i lovverket, som i dag forhindrer Kolonial i å starte opp prosjektet.

– Vi har teknologien som skal til. Det vi trenger nå er en regulering som lar oss ta i bruk mulighetene. Vi jobber for å bli de første i verden som leverer matvarer på denne måten, forteller gründer og administrerende direktør i Kolonial.no, Karl Munthe-Kaas.

Statsråden er positiv til idéen

Til stedet var også samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. Han er klar på at det jobbes med å få selvkjørende biler lovlig på veien innen kort tid.

Ketil Solvik-Olsen og Karl Munthe-Kaas er begge klare for å få selvkjørende biler på veien.

– Et forslag rundt lovverket for autonome biler vil antagelig bli lagt frem for Stortinget allerede til våren. Går det igjennom kan vi vi se de første selvkjørende bilene allerede til sommeren, forklarer Solvik-Olsen.

Han viser til at utviklingen av både elbiler og selvkjørende systemer har fått et helt annet fokus blant produsentene nå enn tidligere.

– For to år siden var ikke disse kjøretøyene et tema på styremøtene hos de store bilprodusentene. Nå er de hovedfokuset. Her må vi vise at Norge er et sted hvor vi legger til rette for å prøve oss frem, nettopp slik Kolonial er villig til. Disse erfaringene gir oss verdifulle data, poengterer Solvik-Olsen.

Ministeren forklarer at teknologien for autonome biler har kommet meget langt på kort tid – og mener at det ikke nødvendigvis er maskinvaren som er utfordringen.

– Utfordringen ligger i å utvikle god nok programvare for disse bilene. Vi ønsker et system som gjør ting så effektivt som mulig, hvor bilene for eksempel alltid velger den raskeste og beste veien, forteller Solvik-Olsen.

Denne leveringsbilen er ingen rakett. Vanligvis kjører den i 20 km/t.

Bilene er dyre

Enn så lenge er selvkjørende biler dyre å lage. Bilen som Kolonial viser frem heter EZ10, og koster omlag 1,8 til 2 millioner kroner – konfigurert som buss. Kolonial.no vil på sin side eventuelt ha et fremkomstmiddel bygget for å laste mest mulig matvarer.

– Som med mye annen teknologi så er også disse nye kjøretøyene dyre i øyeblikket. Dog har vi fått estimater på at disse vil kunne krype betydelig i pris. En produsent mente at en byggekostnaden rundt 20 000 euro vil være trolig med tiden, forklarer Munthe-Kaas.

Modellen vi får fremvist har en marsjhastighet på 20 km/t, mens den potensielt har en toppfart på det dobbelte. Som leveranse-kjøretøy får vi opplyst at bilen vil kunne frakte med seg opptil 1700 kilogram med last, og at den vil kunne kjøre opptil 14 timer før den trenger ladning.

Bussen vi fikk se i dag hadde fortsatt setene på plass. Kolonial.no vil neppe ha disse når varene skal leveres hjem til deg.

Vil bli et tilskudd til dagens systemer

Kolonial.no har i dag flere tusen kunder som får matvarene sine levert hjem på døren – eller som henter bestillingene sine fra et av flere hente-punkter.

Til å verifisere at bestillingene blir hentet ut av riktig person, vil det samme systemet som brukes på hente-stasjonene også kunne tas i bruk på den selvkjørende bilen.

– Vi vil bruke det samme systemet som i dag når du skal hente ut varene dine. Vi ser for oss at du via appen får beskjed om når bilen nærmer seg området du holder til, og at du da kan hente varene ved å for eksempel taste inn en kode. I tillegg vil det være videokameraer ombord i bilen som filmer hva du tar med deg, forklarer Munthe-Kaas.

Kan spare deg mye penger

Dersom lovverket kommer på plass er altså Kolonial.no klare til å ta i bruk selvkjørende biler. Selv om prisen på selve bilene vil være stiv i starten, tror professor i økonomi, Alte Guttormsen, at du som forbruker vil spare en solid slump penger.

Han bruker seg selv som eksempel, hvor han i dag bor noen hundre meter unna en Rema 1000-butikk.

– Jeg har regnet en god del på dette, og gitt at du gir deg selv en «grei timeslønn» for tiden du bruker, samt at vi tar med kostnaden ved å starte og stoppe bilen til og fra butikken, vil du trolig redusere matbudsjettet ditt med rundt 1/3 total sett, forklarer Guttormsen.

Lyst å lese mer om elbiler og autonome biler?
Her finner du det du trenger å vite om temaet »

Les også
Oslo er en av 13 europeiske byer som vil prøve ut autonome kjøretøy
Les også
Denne norske dronen skal levere matvarene på døren
Les også
Denne daglivarebutikken styres kun av kunstig intelligens
Les også
A99 II er Sonys nye baby
Les også
Android-apper er ikke lenger bare for mobiler og nettbrett
Les også
Roboten DRU skal levere pizza
annonse