Sniktitt

Hva?! En mobil som ikke er smart?

...men Cat B100 klarer du ikke å ta knekken på med det første.

I fjor høst lanserte Cat Android-mobilen Cat B15 – en såkalt «ruggedized» smartmobil som ikke bare er vann- og støvtett, men som også skal tåle svært hardhendt behandling.

Mens Cat B15 er en smartmobil som kan kjøre alt av Android-apper, er Cat B100 en enklere type mobiltelefon beregnet på de som trenger en telefon som tåler det meste – og først og fremst skal bruke telefonen til å ringe med. Telefonen kjører et proprietært operativsystem, og har forholdsvis begrenset funksjonalitet.

Vi har ikke testet denne telefonen grundig nok til at vi har gitt den en karakter, men vi har brukt den litt noen dager. Her er vårt førsteinntrykk.

De aller, aller fleste mobiltelefoner vi skriver om her på Amobil er smartmobiler, enten de er basert på Android, iOS eller Windows Phone. Vår første reaksjon da vi skrudde på Cat B100 var derfor – «Hva?! Er det ingen touchskjerm? Og har den ikke Android?!». Men da det første sjokket hadde gått over, begynte vi å tenke litt over om kanskje en slik telefon faktisk likevel kan være nyttig for enkelte brukere.

For det er utvilsomt mange bruksområder for en telefon av denne typen. Vi tror Cat B100 først og fremst er en jobbmobil for de som jobber for eksempel i industrien, som håndverkere eller i miljøer der telefonen kan være utsatt for støv og fukt, og hvor telefonen må tåle tøff behandling uten at den går i stykker. Men den kan også være et alternativ for friluftsmennesker, båtfolk og andre som vil ha en rimelig telefon for utendørsbruk. Eller kanskje en robust og rimelig telefon til sommerens festivaler?

Fungerer med hansker

Cat B100 har som nevnt ingen touchskjerm, men en 2,2-tommers skjerm som viser de proprietære menyene til Cat. Skjermen er forholdsvis dårlig og har dårlig innsynsvinkel, men kontrastnivået er bra og skjermen fungerer greit utendørs.

Telefonen er 1,7 cm tykk, og dermed forholdsvis klumpete.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Halvparten av fronten til telefonen består av et alfanumerisk tastatur, samt knapper for å navigere i menyene. Knappene er store og tydelige, og laget så de skal være enkle å bruke selv om du har på deg hansker.

Selve telefonen er laget i en myk og støtdempende plast, med ramme i sølveloksert aluminium. Telefonen er skrudd sammen med unbrakoskruer, mens dekselet over batteriet skrus fast med skruer som kan brukes med en mynt eller annet du har for hånden. En gummipakning på innsiden av dekselet sørger for at vann eller støv ikke trenger inn. Det er også gummideksler foran micro-USB-kontakten og hodetelefonutgangen. Her kunne det vært praktisk med en hodetelefonutgang som var vanntett selv uten gummideksel, slik du finner på blant annet Samsung Galaxy S4 Active og mange av Sonys vanntette mobiler. Mulighet for lading via en ladestasjon eller lignende hadde også vært praktisk, slik at du slipper å måtte åpne opp og igjen gummiluken foran micro-USB-kontakten hver gang du skal lade.

Tåler vann, støv, kulde og støt

I likhet med Cat B15 er B100 laget for å tåle fall fra 1,8 meters høyde. Den er IP67-sertifisert, som betyr at den kan senkes 1 meter ned i vann i 30 minutter. Telefonen skal også være helt støvtett.

På høyre side finner du volumknappene. Knappen i midten aktiverer lommelykten når du holder den inne. Den brukes også til kameraet.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Mens mange telefoner sliter når temperaturen bikker under frysepunktet, skal Cat B100 fungere helt ned til 25 minusgrader. Og skulle du befinne deg i Sahara, er det greit å vite at telefonen ikke bare tåler sandstormer – men temperaturer helt opp til 55 varmegrader.

Batteriet i telefonen er på bare 1150 mAh, men en telefon som dette bruker minimalt med strøm sammenlignet med de mest avanserte smartmobilene. Vi glemte igjen telefonen på kontoret fra torsdag til mandag, og batteriindikatoren viste fortsatt tilnærmet 100 % da vi kom tilbake igjen på jobb mandag morgen. Cat oppgir standbytiden til 23 dager, og taletiden til 10 timer.

Luken foran USB-porten er vanntett.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Som nevnt har Cat B100 ganske enkle spesifikasjoner. Du har 2G- og 3G-støtte på de viktigste frekvensene, og du har Bluetooth. Men telefonen mangler wi-fi. Fra menyene kan du blant annet spille musikk og video, samt vise bilder. Det er også en FM-radio. Kameraet har en beskjeden oppløsning på 3 megapiksler. LED-lyset til kameraet har imidlertid en annen funksjon enn bare å fungere som «blits». Holder du inne en knapp mellom volumtastene aktiverer du en LED-lampe som fungerer som lommelykt. Knappen kan også brukes til å ta bilder med kameraet.

Du kan bruke telefonen til å surfe på nettet med, via den innebygde Opera-nettleseren. Men med den lille og lavoppløste skjermen er ikke dette en veldig god opplevelse.

Ellers nevner vi at det er mikrofon med støydemping, samt høy lyd i høyttaleren, slik at telefonen skal fungere også i miljøer med mye støy.

Trenger du en robust telefon som også er smart? Da bør du ta en kikk på denne:
Android-mobilen Cat B15 er blant de beste tøffingmobilene »

Les også
Mobilen som digger bråk
Les også
Norsk selskap lanserer ekstrem-mobil
Les også
iPhone 5S mot Xperia Z1 Compact
Les også
Vi kårer den beste uværsmobilen
Les også
Cat B15: Hardhausmobilen som tåler det meste
annonse